Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ea73e4c6f2ab8b2008b46f5/80

5G MREŽA - BOLJITAK ILI STRAH? Stručnjak Anđel: 'Uvođenje 5G mreže bit će masovni eksperiment na ljudima!'

U svijetu su 5G odašiljači čak i gorjeli, a mnogim su političarima bila 'puna usta', tobože, borbe za bolju budućnost. Sve je to bilo čisto sakupljanje 'pluseva' u svijetu neznanja običnih ljudi.
Tema koronavirusa obuzela je medijski prostor, a već i prije ovog nevidljivog neprijatelja s velikim se zanimanjem i raznim teorijama i objašnjenjima govorilo o 5G mreži koja je, vjerujemo li medijima, s upotrebom trebala krenuti prije nekoliko godina.

I dok s raznih strana svijeta dolaze priče o 5G mreži kao štetnoj 'pojavi' uz prizore rušenja brojnih odašiljača usporedno se kreira i priča o boljoj, tehnološki potkovanijoj, budućnosti koja će imati samo prednosti.

Zanimljivo je gledati prijepore koje traju već godinama, a iako je napravljeno puno zaključaka oko tehničkim karakteristika i funkcionalnosti 5G mreže, o utjecaju na zdravlje i okoliš - ne znamo baš ništa.
Na Senatorskom odboru za trgovinu, znanost i promet u Američkom kongresu vodeći su predstavnici 5G industrije to priznali na početku veljače još prošle godine.

- Nema nezavisnih istraživanja, korisnici ih nigdje ne mogu pronaći, industrija nije investirala nikakva sredstva u nezavisne studije i ne može predstaviti niti jedno istraživanje o zdravstvenim učincima 5G, kazali su.

Stručnjak u ovom području, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zdravko Anđel rasvijetlio nam je sve oko 5G mreže komentirajući priznanje predstavnika u Američkom kongresu.

- To je bilo jasno i ne dvosmisleno priznanje kako ne postoji niti jedno istraživanje o štetnosti 5G te da industrija nema namjeru investirati u takva istraživanja, niti tražiti dokaze da je 5G sigurna tehnologija. Isto priznanje predstavnici industrije ponovili su par mjeseci kasnije na konferenciji u Londonu. Nema saznanja da se u međuvremenu bilo što promijenilo, priča nam Anđel.


Masovni eksperiment na ljudima...

5G mreža, ipak, nije jedini i isključivi način brzog pristupa internetu, ali su sve druge širokopojasne optičke mreže puno skuplje za operatere. U isto vrijeme one su i puno zdravstveno sigurnije.

Unatoč relativno kvalitetnoj mobilnoj mreži Hrvatska je godinama na predzadnjem mjestu u Europi zbog malog udjela tih optičkih mreža.

- Zbog toga smatramo razumnim uvažiti upozorenja velikog broja znanstvenika koji godinama istražuju biološke učinke i dosadašnjih mreža da se 5G ne bi trebala uvoditi prije nego li se izvrše istraživanja, kaže nam Anđel ističući kako su apel s ovim zaključkom stručnjaci poslali čelnicima UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

- Smatramo da bi uvođenje 5G mreže, prije nego li se izvrše ozbiljna znanstvena istraživanja mogućih učinaka, ustvari bio masovni eksperiment na ljudima i tome se protivimo, oštro nam odgovara predsjednik ove Udruge.


Liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima

U svijetu su 5G odašiljači čak i gorjeli, a mnogim su političarima bila 'puna usta', tobože, borbe za bolju budućnost. Sve je to, da se lako zaključiti po našem sugovorniku, bilo čisto sakupljanje 'pluseva' u svijetu neznanja običnih ljudi.

- Protivimo se takvim nelegalnim aktivnostima, ali se protivimo i nelegalnom postavljanju baznih stanica, kršenju prostornih planova od strane teleoperatera, rade bez uporabnih dozvola kao i ne reagiranju nadležnih institucija. 

U drugim europskim zemljama operateri trebaju ishoditi građevinske dozvole, suglasnosti lokalne samouprave, konzultirati lokalnu zajednicu, poštovati niz ktiterija kojima se osigurava zaštita stanovništva od prekomjerne izloženosti zračenja, očuvanje urbanih i pejzažnih značajki prostora, zaštita kulturnih dobara i parkova prirode, govori nam Zdravko Anđel.

Godinama, kaže nam predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, upozoravaju na bahatost teleoperatera, nedostatak kvalitetnih edukativno informativnih kampanji, ali i premalim razvijenjem svijesti o mogućim štetnim učincima.

- Izuzetno liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima, kao i ne sankcioniranje kršenja i onog minimuma propisa koji postoje, nažalost, rezultiraju neželjenim posljedicama, a jedna od njih je nasilno sprečavanje postavljanja baznih stanica, zaključuje Anđel.

Dodaje tek kako znanstvenici trebaju istražiti dugotrajne biološke učinke za zdravlje.

- U Hrvatskoj se umiruje javnost istupima osoba koji se bave proučavanjem tehničkih karakteristika elektromagnetskih valova, ali su nekompetentni za komentiranje njihovih dugotrajnih bioloških učinaka na žive organizme, prije svega na čovjeka.

hr Mon Apr 27 2020 22:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583972851eea8fdbf28b45fb/80
Foto: Facebook

Ostojić nakon izbornog fijaska: "Hvala svima, drugarstvo nema cijene!"

U Splitu, Kolar je doslovno pomeo Ranka Ostojića koji je dobio tek 61 glas

SDP-ovci danas biraju novo vodstvo. Sve je veća vjerojatnost da će biti drugog kruga u kojeg ulaze Peđa Grbin i Željko Kolar. 

U Splitu, Kolar je doslovno pomeo Ranka Ostojića koji je dobio tek 61 glas. 

Nakon ovog izbornog fijaska, Ostojić se oglasio putem Facebook-a. 

- Gospodo moja draga, Vi ča gledate na me svisoka, Priznajen da crjeno pišen, I ne samo to gospodo, Vengo otkako za sebe znan, Ja van i crjeno dišen, I samo san jedan, Obišni mali čovik, Ča u vene nima plava zrnca, Jerbo je crjena i moja, Od roditeja dana krivca! 

Hvala svima, drugarstvo nema cijene! - napisao je.

hr Sat Sep 26 2020 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f06c04edaf72de72c8b45c1/80
Foto: Pixabay

Stiže nova ciklona: Novo pogoršenje vremena već sutra!

Pogoršanje će najaviti jako i vrlo jako jugo, koje sutra zapuhati duž obale

Dok se jedna ciklona premješta preko Jadrana, prognostičke karte već ukazuju na novu ciklogenezu u Sredozemlju. To znači novo pogoršanje već sutra. - prognozira meterologinja N1 televizije Tea Blažević.

Oborina će se intenzivirati poslijepodne s jugozapada, bit će lokalno obilna, osobito na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici. Treba računati na mogućnost poplava!

Moguća je tuča, pijavice na moru, gdje će biti izraženih nevera! Pogoršanje će najaviti jako i vrlo jako jugo, koje sutra zapuhati duž obale. Spremaju nam se nove neprilike, nakon čega ćemo malo odahnuti, i ponovno će zatopliti.

hr Sat Sep 26 2020 21:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59082086b473984e688b4633/80
Foto: CROPIX

SDP bira vodstvo: U Splitu Ostojić doživio fijasko, najviše glasova dobio Željko Kolar

Osim novog predsjednika, SDP-ovci biraju i 17 članova predsjedništva i 103 člana glavnog odbora

SDP-ovci su danas do 19 sati birali nasljednicu ili nasljednika Davora Bernardića. Osim novog predsjednika, biraju i 17 članova predsjedništva i 103 člana glavnog odbora.

Prema neslužbenim rezultatima, u Splitu je Ranko Ostojić doživio fijasko sa 61 glasom, a SDP u Gradu pod Marjanom je inače njegova matična organizacija. Naime, tu je pobijedio Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, s 258 glasova!

Siniša Hajdaš Dončić rekao je za 24sata kako smatra da se predsjednik stranke neće odabrati večeras, već da će u drugi krug ići Peđa Grbin i Željko Kolar. 

- Kolega Grbin, prema prvim podacima koje imamo, vodi u svim velikim gradovima osim u Splitu. A u drugima vode kolega Ranko ili kolega Kolar, ali mislim da Kolar ima veće šanse za drugi krug - poručio je Hajdaš Dončić. 


hr Sat Sep 26 2020 20:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f4cc943daf72daa7f8b4666/80
Foto: Screenshot

Napadači na slobodi, oglasio se Lovrin otac: "Ne bojim ih se, ali brinem za Lovru"

Određene su im mjere opreza, zabrana približavanja žrtvi na manje od 50 metara te zabrana kontakta...

- Ja ih se ne bojim, ali se brinem za Lovru. Malo mi je, ipak moram priznati, bilo nelagodno kad su me nazvali iz policije i obavijestili da dvojica nasilnika izlaze iz istražnog zatvora. Zvao sam Lovru da mu to kažem, da su iz policije preporučili da ne izlazi previše. On nije dolazio kući, nisam ga vidio, ali znam gdje je i znam da će se te osobe pobrinuti da bude siguran i da ide u školu. - kazao je za 24sata Boško Jurić, otac 19-godišnjeg Lovre kojega su šestorica mladića maltretirali u dvorištu crkve u Kaštel Štafiliću.

Dvojac koji je prednjačio u nasilju, ponižavajući i udarajući svoju žrtvu, u četvrtak ujutro pušten je sa splitskih Bilica gdje su u istražnom zatvoru proveli nešto manje od mjesec dana od uhićenja. Određene su im mjere opreza, zabrana približavanja žrtvi na manje od 50 metara te zabrana kontakta. Također, određeno im je obavezno javljanje u policijsku postaju, kao i defektologu.

Kako se doznaje u Državnom odvjetništvu, oni su tražili produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, no sud se ipak odlučio na mjere opreza zbog čega će se iz ODO-a žaliti na navedenu odluku.

- Ja mislim, ja vjerujem, da momcima više neće pasti na pamet ponoviti ono što su napravili. Ni oni ni njihovi prijatelji. Nemaju se zašto osvećivati. Napravili su što su napravili, a dobili su što su zaslužili. Ako su normalni, pustit će nas na miru, a ako nisu, ovo će ići sve dublje – kaže Boško.

Javio se i Lovre dodajući da se ne boji nikoga, ali da mu nije ugodno.

- Malo sam se sklonio od svega da vidim što će se događati idućih dana po gradu. Sud je tako odlučio, a dalje ćemo vidjeti. Najbolje mi je o tome ne razmišljati. Neka priča tko god što hoće, nije me briga, ja samo želim normalno živjeti svoj život. Dobro mi je tu gdje sam sad, i ostat ću ovdje još neko vrijeme – kaže Lovre dodajući kako ga nitko iz te ekipe nije pokušavao kontaktirati te da ih je još ranije blokirao na društvenim mrežama. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sat Sep 26 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .