Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ea73e4c6f2ab8b2008b46f5/80

5G MREŽA - BOLJITAK ILI STRAH? Stručnjak Anđel: 'Uvođenje 5G mreže bit će masovni eksperiment na ljudima!'

U svijetu su 5G odašiljači čak i gorjeli, a mnogim su političarima bila 'puna usta', tobože, borbe za bolju budućnost. Sve je to bilo čisto sakupljanje 'pluseva' u svijetu neznanja običnih ljudi.
Tema koronavirusa obuzela je medijski prostor, a već i prije ovog nevidljivog neprijatelja s velikim se zanimanjem i raznim teorijama i objašnjenjima govorilo o 5G mreži koja je, vjerujemo li medijima, s upotrebom trebala krenuti prije nekoliko godina.

I dok s raznih strana svijeta dolaze priče o 5G mreži kao štetnoj 'pojavi' uz prizore rušenja brojnih odašiljača usporedno se kreira i priča o boljoj, tehnološki potkovanijoj, budućnosti koja će imati samo prednosti.

Zanimljivo je gledati prijepore koje traju već godinama, a iako je napravljeno puno zaključaka oko tehničkim karakteristika i funkcionalnosti 5G mreže, o utjecaju na zdravlje i okoliš - ne znamo baš ništa.
Na Senatorskom odboru za trgovinu, znanost i promet u Američkom kongresu vodeći su predstavnici 5G industrije to priznali na početku veljače još prošle godine.

- Nema nezavisnih istraživanja, korisnici ih nigdje ne mogu pronaći, industrija nije investirala nikakva sredstva u nezavisne studije i ne može predstaviti niti jedno istraživanje o zdravstvenim učincima 5G, kazali su.

Stručnjak u ovom području, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zdravko Anđel rasvijetlio nam je sve oko 5G mreže komentirajući priznanje predstavnika u Američkom kongresu.

- To je bilo jasno i ne dvosmisleno priznanje kako ne postoji niti jedno istraživanje o štetnosti 5G te da industrija nema namjeru investirati u takva istraživanja, niti tražiti dokaze da je 5G sigurna tehnologija. Isto priznanje predstavnici industrije ponovili su par mjeseci kasnije na konferenciji u Londonu. Nema saznanja da se u međuvremenu bilo što promijenilo, priča nam Anđel.


Masovni eksperiment na ljudima...

5G mreža, ipak, nije jedini i isključivi način brzog pristupa internetu, ali su sve druge širokopojasne optičke mreže puno skuplje za operatere. U isto vrijeme one su i puno zdravstveno sigurnije.

Unatoč relativno kvalitetnoj mobilnoj mreži Hrvatska je godinama na predzadnjem mjestu u Europi zbog malog udjela tih optičkih mreža.

- Zbog toga smatramo razumnim uvažiti upozorenja velikog broja znanstvenika koji godinama istražuju biološke učinke i dosadašnjih mreža da se 5G ne bi trebala uvoditi prije nego li se izvrše istraživanja, kaže nam Anđel ističući kako su apel s ovim zaključkom stručnjaci poslali čelnicima UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

- Smatramo da bi uvođenje 5G mreže, prije nego li se izvrše ozbiljna znanstvena istraživanja mogućih učinaka, ustvari bio masovni eksperiment na ljudima i tome se protivimo, oštro nam odgovara predsjednik ove Udruge.


Liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima

U svijetu su 5G odašiljači čak i gorjeli, a mnogim su političarima bila 'puna usta', tobože, borbe za bolju budućnost. Sve je to, da se lako zaključiti po našem sugovorniku, bilo čisto sakupljanje 'pluseva' u svijetu neznanja običnih ljudi.

- Protivimo se takvim nelegalnim aktivnostima, ali se protivimo i nelegalnom postavljanju baznih stanica, kršenju prostornih planova od strane teleoperatera, rade bez uporabnih dozvola kao i ne reagiranju nadležnih institucija. 

U drugim europskim zemljama operateri trebaju ishoditi građevinske dozvole, suglasnosti lokalne samouprave, konzultirati lokalnu zajednicu, poštovati niz ktiterija kojima se osigurava zaštita stanovništva od prekomjerne izloženosti zračenja, očuvanje urbanih i pejzažnih značajki prostora, zaštita kulturnih dobara i parkova prirode, govori nam Zdravko Anđel.

Godinama, kaže nam predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, upozoravaju na bahatost teleoperatera, nedostatak kvalitetnih edukativno informativnih kampanji, ali i premalim razvijenjem svijesti o mogućim štetnim učincima.

- Izuzetno liberalni Zakoni pogoduju teleoperaterima, kao i ne sankcioniranje kršenja i onog minimuma propisa koji postoje, nažalost, rezultiraju neželjenim posljedicama, a jedna od njih je nasilno sprečavanje postavljanja baznih stanica, zaključuje Anđel.

Dodaje tek kako znanstvenici trebaju istražiti dugotrajne biološke učinke za zdravlje.

- U Hrvatskoj se umiruje javnost istupima osoba koji se bave proučavanjem tehničkih karakteristika elektromagnetskih valova, ali su nekompetentni za komentiranje njihovih dugotrajnih bioloških učinaka na žive organizme, prije svega na čovjeka.

hr Mon Apr 27 2020 22:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ecd17cc6f2ab8cc408b4583/80
Foto: Grad Split

Za natkrivanje bazena na Zvončacu rezervirano 7,5 miijuna kuna

'Skrb o športskoj infrastrukturi jedan je od prioriteta Središnjeg državnog ureda za šport' istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak

Sufinanciranje natkrivanja otvorenog bazena na Zvončacu bila je tema danas održanog sastanka u Gradskoj upravi kojemu su nazočili predstavnici Središnjeg državnog ureda za šport, ŠD Jadran i Grada Splita. Glavnim projektom predviđeno je natkrivanje postojećeg bazena samonosivim balonskim platnom i sanacija dotrajale strojarnice zašto je Središnji državni ured za šport rezervirao 7,5 milijuna kuna ovogodišnjih proračunskih sredstava.

Uz domaćinstvo gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na sastanku u Gradskoj upravi bili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak sa suradnicima Sarom Sanelom Butorac i Darkom Vučićem, predsjednik Športskog društva Jadran Srđan Kovačić, predsjednik Vaterpolskog kluba Jadran Albert Pavlović, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin, odvjetnik Marin Budimir, pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić, Nina Miličević iz Službe pravne zaštite i Igor Maretić voditelj Odjeka za šport.

Posebno zadovoljstvo danas održanim sastankom iskazao je predsjednik ŠD Jadran, Srđan Kovačić jer su svi dionici, kako je rekao, iskazali veliki interes da se pronađu putevi za konačnu realizaciju ideje o natkrivanju bazena na Zvončacu.

- Smatram da je ŠD Jadran u svojoj stogodišnjoj povijesti kroz koju se proslavio izuzetnim sportskim uspjesima, zaslužio da dobije bazen koji će se moći koristiti tijekom čitave godine, a ne samo ljetnim mjesecima - poručio je Kovačić.

- Skrb o športskoj infrastrukturi jedan je od prioriteta Središnjeg državnog ureda za šport -  istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako će Grad Split učiniti sve da pomogne svojim šampionima, a natkrivanje otvorenog bazena na Zvončacu bit će jamstvo češćih dolazaka reprezentacija vodenih sportova te će se povećati mogućnosti organizacija velikih natjecanja: - Bit će ovo jamstvo daljnjeg razvoja sporta i pravo ulaganje u našu sportsku mladost. 

Nakon sastanka u Gradskoj upravi svi sudionici obišli su bazen ŠD Jadran, a konačan dogovor i svi detalji u vezi realizacije projekta očekuju se sljedeći tjedan.


hr Tue May 26 2020 15:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

Pronađen 14-godišnjak iz Vranjica

Dječak je nestao u nedjelju

Iz PU Splitsko-dalmatinske županije javili su da je 14-godišnji dječak koji je nestao u nedjelju pronađen.


hr Tue May 26 2020 15:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ecd0d1e6f2ab8703f8b45d2/80
Foto: Grad Kaštela

Grad Kaštela za uslugu radiologa izdvaja 70 tisuća kuna

Grad Kaštela ugovorio je s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije uslugu radiologa u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine

Radi se o dvije radiologinje koje bi naizmjenično dolazile u ambulantu u Kaštel Starom prema unaprijed dogovorenim terminima i to dva puta tjedno tijekom ugovorenog razdoblja. Ovisno o interesu i potrebama pacijenata, iz Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije navode kako je moguće uvesti uslugu radiologa dodatno još jedan dan u tjednu kako bi svi pacijenti što prije dobili potrebnu skrb.

Još od 2015., nakon umirovljenja dr. Joška Biliškova, u Domu zdravlja u Kaštel Starom nije bilo stalnog radiologa, već su liječnici dolazili povremeno jednom tjedno. Sve preglede i snimke bilo je moguće obaviti, osim ultrazvuka, a očitavanje nalaza obavljalo se digitalnim putem tako da će se s prvim danom lipnja situacija promijeniti.

- Osigurali smo 70.000 kuna za potrebe plaćanja navedene usluge, a kako bi naši sugrađani dobili uslugu ultrazvučne dijagnostike i kako bi se smanjile liste čekanja. Kad je u pitanju zdravstvena skrb, posljednje tri godine sufinanciramo i dodatni tim hitne medicinske pomoći, a djelatnici gradskih službi su nedavno uredili i okoliš Doma zdravlja u Kaštel Starom – ističe gradonačelnik Denis Ivanović.

hr Tue May 26 2020 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ukida se zabrana rada nedjeljom, mijenja se i rad tržnica!

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio dvije odluke

Zbog povoljne epidemiološke situacije ukida se neradna nedjelja, a na tržnice će se ponovno moći prodavati cvijeće. - odluka je Nacionalnog stožera. 

- Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. - priopćeno je iz Nacionalnog stožera.

hr Tue May 26 2020 14:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .