Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6364bcf518d1cb05668b456b/80
Foto: ŠKMER/Cropix(Božo Vukičević)

VIII. GRAND GOURMET: Prvi pobjednici, organska vina i nagrađeni koktel na bazi kave, a tu je i recept

U kategoriji sinkronizirano posluživanje najbolji je bio tročlani tim Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja
U nastavku događnja prvog dana 8. Grand Gourmeta, u poslijepodnevnim satima je održana edukacija o organskim vinima kao iznimno značajnom i rastućem trendu u ugostiteljstvu koju je vodio Damir Zrno, sommelier, vrhunski poznavatelj vina i agronom iz Osijeka. Zrno godinama usko surađuje s hrvatskim vinarima, provodi edukacije za vinoljupce kako bi se uputili od samog proizvodnog procesa, pa sve dok vino ne završi u čaši i na nepcu. Na radionici okupljene je uputio da sva organska vina u EU su certificirana po istim pravilima, a za grožđa od kojih se proizvode mogu se koristiti dopušteni pesticidi, kao što su sumpor i bakar, no, ne i sintetička sredstva.

- Organska vina su značajan marketinški alat za privući goste, posebice u objektima na moru. Za razliku od Europe, gdje su ta vina 20-40 posto skuplja, ekološka vina u Hrvatskoj nisu visoko cjenovno pozicionirana, te su prihvatljiva restoraterima i gostima. Kušali smo danas šest vina Kalažić, čiji su vinogradi između mjesta Zmajevac i Batina, a blizu Dunava,  i ovaj certifikat nose od 2014. godine. Pri proizvodnji koriste se isključivo međunarodno ekološki dopuštenim zaštitnim sredstvima, posve neškodljivima za ljudski organizam. To je područje daleko od svake industrije s mikroklimom idealnom za proizvodnju visoko kvalitetnog grožđa kontinentalnih kultivara, gdje se i u vrijeme starog Rima uzgajala vinova loza - naveo je Zrno.

Radionice prvog dana Grand Gourmeta završio je nagrađivani šibenski barist Tomislav Stančić "Koktelima na bazi kave", a koristio se i različitim metodama pripreme filter kave kao što su chemex i aeropress. Pokazao je i pripremu koktela Repetitor s espressom, kojim je nedavno pobijedio na Franck barista natjecanju, a radi se o mješavini koju je satirički nazvao inspiriran odašiljačem od 20 metara visine što od 1975. godine "krasi" šibensku tvrđavu Sv. Ivana, obnovljeni spomenik kulture. Demonstrirao je i vrući zimski napitak chemexom te coffe negroni pripravljen aeropress metodom.

- Griješi se da baristima ne treba edukacija i da je svaka kava ista. Svaki pravi barista treba poznavati kavu i opremu s kojom radi te mora znati kako je održavati. Kokteli na bazi kave se uglavnom rade s espressom, a ovdje smo pokazali da je to moguće i uz druge načine pripreme. Svaka metoda spravljanja kave traži drugačije mljevenje i temperature vode. Kokteli s kavom su jedna jako zanimljiva igra, kako bi postao dobar u tome moraš neprestano učiti, a najbolje se educiraš kroz igru i vježbu - poručio je Stančić koji se kao barista natječe od 2008. godine diljem regije i osvojio je brojne nagrade.

Prvi dan Grand Gourmeta završio je dodjelom nagrada i medalja za sinkronizirano posluživanje srednjoškolskih timova konobara i barista. U prvoj katregoriji najbolji je bio tročlani tim Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja,u kategoriji barista juniora najbolje je bila Sara Klančnik iz Šole za storitvene dejavnosti Velenje iz Slovenije, a radilo se u ukupnoj pobjedi iz kategorija latte arta, te izradi napitaka na bazi espressa i signature drinka gdje je Sara osvojila sve tri zlatne medalje.

Ovaj trodnevni festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera, s ciljem promocije ugostiteljskih zanimanja.

RECEPT:
Repetitor – Tomislav Stančić
2 cl travarice
2 cl monin bergamota
8 cl cherry sode 3 cent
1 espresso
Metoda: build – ulijevati po po redu
Čaša: Collins
Dekoracija: amarena, ružmarin

hr Fri Nov 04 2022 08:20:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638daf045d7965142f8b457b/80

Humanitarna akcija studenata Ekonomije "Djeca za djecu" - tradicija koja traje

Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“
U  finalnoj fazi su pripreme za humanitarnu akciju koju već tradicionalno jedanaestu godinu za redom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu u okviru kolegija „Upravljanje manifestacijama“ prof. dr. sc. Smiljane Pivčević. Posljednjih šest godina akcija je poznata, po do sada već etabliranom imenu “Djeca za djecu”. Studenti su kroz akcije dosada prikupili i donirali preko četvrt milijuna kuna za potrebitu djecu i na tome ne namjeravaju stati. Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“.

Akcija će se održati u City centeru One u razdoblju od 6. do 18. Prosinca i u Mall of Split u razdoblju od 6.12. do 11.12. te od 17.12. do 22.12., gdje svi ljudi dobre volje mogu sudjelovati u ovom plemenitom cilju, kupnjom božićnih ukrasa koje su izradila djeca splitskih vrtića, aukcijom koja će se održavati na društvenim mrežama humanitarne akcije ili pak zaigrati lutriju i osvojiti jednu od preko 370 vrijednih nagrada doniranih od više od 150 sponzora ovogodišnje akcije. 

U sklopu ovogodišnje humanitarne akcije „Djeca za djecu“, održat će se i humanitarni koncert u City centeru One, 16.12. s početkom u 17h, a za vrhunski doživljaj bit će zaduženi Dreamersi, Papa Bend, Grupa Best, Filomena Puljiz, Bokal Vode, Klapa sv. Florijan, Limena glazba Žrnovnica te KUD Jedinstvo. 

Tijek akcije možete pratiti i na Facebook profilu (Djeca za djecu – humanitarna akcija) ili na Instagramu (@djecazadjecu), a osim kupnje božićnih ukrasa i igre lutrije, akciju možete podržati i donacijom na račun:

HR9824070001300031477

Posjetite City center One i Mall of Split, uživajte u humanitarnom koncertu te se prepustite božićnom duhu darivanja u duhu ovogodišnjeg slogana akcije:  „Svi za Našu dicu!“.




hr Mon Dec 05 2022 09:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638dab8c5d7965f42e8b4581/80

Sudjelovanje Zajednice tehničke kulture grada Splita na ENTER konferenciji

Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju

Ovogodišnja ENTER konferencija okupila je odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje te sve zaljubljenike tehnike iz javnog i privatnog sektora. 

U sklopu održavanja ENTER konferencije 2022., Zajednica tehničke kulture grada Splita i Filozofski fakultet u Splitu su se odlučili zajedno uključiti na mjesto izlagača, kako bi predstavili vlastiti rad te teme kojima se bave u svakodnevnom radu. Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju, zajedno sa svojim profesoricama, doc. dr. sc. Suzanom Tomaš i doc. dr. sc. Ladom Maleš

U sklopu kolegija Alati za poučavanje početnog programiranja, studentice se educiraju na području interdiciplinarne znanosti robotike, te isto primjenjuju na praktičnim primjerima - uz pomoć konstrukcijskih setova, Lego Mindstorms, oblikuju i programiraju razne uređaje. Navedeni uređaji interaktivni su, zanimljivi i djeci i odraslima, stoga su lako primjenjivi na svim razinama nastave. Osim robota koje su samostalno konstruirale i osposobile do funkcionalnosti, studentice su zainteresiranima predstavile i sam Fakultet te iskustva studiranja, a oni najhrabriji su zaigrali i kviz o Adventu! 

ZTK grada Splita, kao i udruge članice, predstavljali su tajnik Zajednice Tomislav Nikolić i stručna suradnica u Zajednici, Ella Rinčić. Vizualni primjeri uređaja koji se programiraju, učenički radovi oblikovani za natjecanja (raketno modelarstvo) ili u sklopu provođenja raznih radionica koje se sustavno provode u Zajednici, ali i po osnovnim školama u Splitu i okolici (robotika, automatika, programiranje, modelarstvo), pružili su uvid u aktivnosti kojima se Zajednica bavi.

Zajedničko predstavljanje za istim stolom omogućilo je i predstavljanje nedavno ostvarene suradnje, u kojoj je Zajednica tehničke kulture grada Splita postala i nastavna baza Filozofskog fakulteta. U sklopu te suradnje se razmjenjuju znanja, iskustva, mentorstva i više od svega dobra volja!




hr Mon Dec 05 2022 09:28:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .