Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60c212326f52dfe6a38b45c6/80
Foto: DalmacijaNews

Novi pulski gradonačelnik, rodom Getanin, stigao u posjet Ivici Puljku. "Za Split me veže obitelj, Hajduk, mali balun, šetnje po Marjanu..."

Ovo je moj grad i ovo je posebno emotivan trenutak, započeo je obraćanje novi gradonačelnik Pule govoreći da je iz Splita otišao s 18 godina.
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak četiri dana nakon preuzimanja dužnosti ugostio je Filipa Zoričića, novoizabranog gradonačelnika Pule.

Zoričić je podrijetlom Splićanin, iz Geta, a znakovito, bio je ovo prvi službeni posjet Puljka za 'vladavine gradom'.

- Razgovarali smo o zajedničkim temama, razmijenili smo i iskustva iz kampanje, razgovarali smo o budućoj suradnji na područjima kulture i znanosti. Bilo je govora i o mogućim zajedničkim projektima kako bi naši gradovi postali važniji u Hrvatskoj. Imamo dosta zajedničkih tema, jedna od njih je i Marko Marulić u godini u kojoj se slavi pola stoljeća Judite. Puležani imaju spomenik Marku Maruliću - rekao je Ivica Puljak uvodno.

Novi splitski gradonačelnik zaželio je dobrodošlicu Zoričiću i njegovim suradnicama te poželio da još puno pute dođe u 'najlipši grad na svitu'.Ovo je moj grad i ovo je posebno emotivan trenutak, započeo je obraćanje novi gradonačelnik Pule govoreći da je iz Splita otišao s 18 godina.

- Neka nas spaja otac hrvatske književnosti Marko Marulić. Radit ćemo na aspektu kulture, obrazovanja i sporta - kazao je Filip Zoričić koji se prisjetio svog prvog dolaska u Banovinu kada ga je otac s 9 godina držao na ramenima u splitskoj Gradskoj upravi.

- Moralni zadatak je spajati ova dva mediteranska bisera i doprinijeti da se naša dica vraćaju doma. Sretan sam, kao Splićanin
 s više staža u Puli, spajati gradove i rušiti predrasude - dodao je Zoričić.

Za Split ga veže obitelj, Get, Hajduk, škola Dobri, šetnje po Marjanu, četiri godine Sjemeništa, sveti Duje, Don Jozo Čorić i don Ivan Cvitanović, mali balun... Redao je Getanin s pulskom adresom sjećanja o 'gradu pod Marjanom'. Sjetio se Geta devedesetih godina i danas. Razlika je, veli, ogromna jer prije je Get bio 'pun dice, a sad ih je sve manje'.

- Mladi trebaju biti kritični jer na njima svijet ostaje - poručio je Zoričić pa dodao.

- Teška, svađalačka politika puna interesa i lobija mora postati prošlost. Mi se moramo boriti za to i sve što govorimo moramo i živjeti.

Zoričić je na poklon Puljku donio dres Istre s desetkom i njegovim prezimenom.


hr Thu Jun 10 2021 15:24:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .