‘Oni’ dogurali do Klovićevih dvora, a Tisjina grintava svakodnevnica dobit će i još jedan libar nastavka

Njima nikad nije dobro, zapravo uvik imaju razlog za grintat. Isto ka šta razloga za grinat imaju ‘Oni’. On u mudantama, ona u donjoj majici. U životnoj svakodnevnici. Ona deblja nakon korone, a on sam u kinu s još tri muška. 
– ‘Oni’ su odavno u mojim slikama. Ta dva glavna lika su na drugi način prikazani u slikama – na poetski i lirski način. Uvik je u njima postoja mali tekst, često duhovit. S karikaturama je počelo kad mi je muž Igor reka da ga počešem po leđima. Ja sam to skicirala. Nastavilo se nakon šta su to ljudi prihvatili i onda je samo kasnije ispadalo ‘ko iz rukava’ – govori Tisja Kljaković Braić koja u ateljeu od tek 14 kvadrata stvara svjetske karikature. S malo svjetla i puno duše. Ali, tako je to imaš vozačku, a ne znaš vozit pa je i taj mali kutak dovoljno dobar da slavu neviđenih razmjera dobije par koji živi zajedno 100 godina. I voli se.

– Ja svoju umjetnost crpin iz života. Meni je realizacija ništa, sliku napravin jako brzo. Ako je radim dugo, onda je bacin. Umorin je. To je pokazatelj da neman jasnu ideju – kaže.

A njezine ideje su napravljene sa žličicom jednostavnosti, dva prstohvata fraje i još pola kile vrlina i mana. Tisja je kroz ‘Njih’ napravila libar obiteljskih odnosa. Zapravo, nacrtala je kako je to narod priživio ovolko godina.

– Ne bi svoj kvart minjala, a kamoli da bi izašla iz grada… Ma ni stan – smije se dok vadimo sve bitno u životu ove uspješne žene, majke i kraljice. O godinama ne smimo, naređeno nam je.

On i Ona postali su dalmatinski brend

Tisja, uz najpoznatiju crtu oko crtanja, piše i knjige, bila je čak i novinarka, a još je naslovnica dili do završnog tača dječje slikovnice koju radi zajedno s Nebojšom Lujanovićem. Knjiga ‘U malu je uša đava‘ prodana je u više od 8 tisuća primjeraka.

– Knjigu san doslovno napisala u jednoj pauzi od slikarstva. Došlo mi je da to napišen i ne zaboravin. Napisala san samo to sebi za uspomenu, a na kraju je ispala uspomena cile jedne generacije. Mosor, Milorad Bibić Mosor se oduševio knjigon i da joj naslov – kaže pa nastavlja. Ne prikidamo.

– Sve je to dio mog posla. Nisam odskočila baš daleko nego u ilustraciju. Drugačija je od slikarstva i karikature, al pribaciš se u taj duh. Nije to tako jednostavno. Kad sam napravila karikaturu, onda mi je to poremetilo slikarstvo. Mora se čovik prišaltat u drugu priču. Slikovnica mi je baš bila veliki izazov, al upalo mi je to baš nakon šta sam rodila. Bilo mi je zgodno crtkat za stolon… – priznaje.

Ona i On postali su dalmatinski brend, a u povijest će otić i rujan godine Gospodnje 2021. jer će u Klovićevin dvorima, baš u rujnu, biti izložba dva desetljeća Tisje. Njezina retrospektiva. Na cilom jednom katu. S malo slikarstva art bruta, još malo lirskog slikarstva i ostatak karikature.

‘Radin šta me usrićuje’

Karikature pretočene u knjigu dobile su svoje inačice i u susjednin zemljama.

– Viš ti kako je proša taj dalmatinski mentalitet svugdi? – ne da se.

– Knjiga se prevela čak i na slovenski. Slovenci su kupili naš humor. U Srbiji će isto izać njihovo izdanje, ali oni neće prevodit tekst. Kad vidim di sve ta knjiga ide, ne znan šta bi rekla – iskreno će Ona.

Ona koje će, ovo je ekskluziva, objaviti još jednu knjigu ‘Njih’. Oni 2. Vrlo vjerojatno.
– Meni je to najbolji način. Kako drukčije. Pa imamo već ‘Oni 1’… Samo će ova bit upotpunjena s malo teksta – govori.
Karikatura i politika – nipošto. A i mi pitamo svašta…

– Ne da se u politiku neću dirat, nego me apsolutno ne interesira. Ne mogu se bavit s nečim šta me ne privlači. Mene privlače male stvari, sitnice, naizgled gluposti u životu – objašnjava Tisja.
Često puta ostavi sve da napravi sliku ili karikaturu pa je Tisja s pravom postala dalmatinski glasnik u svitu. Glasnik koji gušta i radi ono šta je čini najsritnijom ženom na svitu.
– Poruku za mlade? Ma daj molin te. Ja bi mogla reć da rade šta vole, ali nema svak tu privilegiju. Al to je jedini način. Ja znan samo da radin ono šta me usrićuje i šta ja jesam. I tako će bit dok me bude.


POSLJEDNJE DODANO: