TISUĆE VATROGASACA PROSVJEDOVALO

Vatrogasci: “Imat ćemo kaos ako se situacija ne riješi do početka lipnja”

Uoči sutrašnjeg dana svetoga Florijana, njihova zaštitnika, na Trgu svetog Marka prosvjedovalo je oko tisuću vatrogasaca iz cijele zemlje. Nezadovoljni su plaćama, a traže i status državnih službenika i namještenika, neovisan o lokalnim vlastima. Od države zahtijevaju i veća izdvajanja za vatrogastvo, a spremni su, kažu, i na štrajk. – piše HRT.

Franković: Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade

Tražimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj, da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema, poručio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske pred vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske.

Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade, državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouoprave, rekao je Franković.

Ne želimo da Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) postane sam sebi svrha, poručio je praćen povicima “ne – HVZ”.

Istaknuto je da se dio sredstava za funkcioniranje javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) osigurava u proračunima lokalne i područne samouprave, a dio u državnom proračunu, te da Vlada više od deset godina nije povećala minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Šušković prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića

Profesionalni vatrogasci stigli su iz cijele Hrvatske sa zahtjevom da se ujednače njihove plaće s onima na državnoj razini, te da Vlada poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene u znak potpore zahtjevima Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca koja je organizirala prosvjed zbog, kako kažu, dugogodišnje nebrige oko statusa vatrogasaca i nepoštivanja odredbi Zakona o vatrogastvu.

Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorila je da četiri godine od donošenja Zakona o vatrogastvu nisu doneseni podzakonski akti koji su trebali biti doneseni nakon šest mjeseci.

Posebno je prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je, istaknula je, još 2020. rekao da je sve spremno da se ti akti donesu a do danas nisu doneseni.

Krmpotić: Vatrogascima gori pod nogama

Marko Krmpotić iz riječkog Sindikata vatrogasaca poručio je da “vatrogascima gori pod nogama te su odlučili reći – dosta je!”.

Dosta smo čekali, a samo slušamo laži koje dolaze s vrha naše krovne organizacije, rekao je Krmpotić, jedan od niza govornika koji su prozvali HVZ.

Zakon o vatrogastvu, koji je snazi od 1. siječnja 2020., odredio je, podsjetio je, rokove Vladi i glavnom vatrogasnom zapovjedniku za donošenje pravilnika i uredbe koji bi ga upotpunili. “Sami su ga pisali i sami sebi odredili rokove koje nisu ispoštivali. Rokovi su bili do šest mjeseci, osim za vatrogasnu mreže za koju je rok bio godinu dana, rekao je Krmpotić.

Nema pravilnika, tko je kriv – Vlada, HVZ, Udruge gradova, nitko od njih ne radi svoj posao, ustvrdio je Krmpotić

Poručio je i da situacija vodi prema štrajku vatrogasaca ako se postojeće stanje nastavi.

U Zakonu je navedeno kada ne smijemo štrajkati, ali ako se nastavi ovako, očito će sve voditi prema tome. Pitanje je hoćemo li biti kažnjeni kao i oni koji nisu donijeli pravilnike i uredbe. Zašto bismo se mi trebali držati zakona kada ih Vlada ne poštuje, upitao je Krmpotić mnoštvo okupljenih vatrogasaca.

Milovac: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Novinarka HRT-a Lucija Judnić izvijestila je kako vatrogasci imaju nekoliko razloga za prosvjed, a kako kaže Mario Milovac iz JVP-a Šibenik, glavni je nebriga države.

Glavni razlog je nebriga države prema vatrogascima, jer imamo dva staleža. Imamo razliku plaća između državnih vatrogasaca i profesionalnih vatrogasaca i DVD-ovaca. Razlike su ogromne. Naš vatrogasac ima (op. a. koeficijent) 0.89 dok vatrogasac u državnoj službi ima 1.54, naglasio je ranije. 

Kazao je kako “je država dala neke uredbe za vatrogasce i to je od lokalne do lokalne samouprave”.

Neke to prate, ali neke nažalost i ne. Tako imamo plaće profesionalnih vatrogasaca u nekom sredinama ispod 1000 eura, a dobrovoljni vatrogasac ima plaću do 750 eura, pojasnio je.

Ustvrdio je kako su u Šibeniku donekle zadovoljni uvjetima rada, ali i upozorio da mnoge njegove kolege nemaju takve uvjete.

U JVP-u Grada Šibenika možemo donekle biti zadovoljni. Ova minimalna sredstva što su propisana mi imamo. Međutim, dosta sredina je najavilo zatvaranje postrojbi, rekao je.

Očekujemo da će se ovo riješiti do 1.6., ali ako se dotad ne riješi mogao bi biti kaos. Nadam se da do toga neće doći, dodao je.

Neki pravilnici važeći u vatrogastvu datiraju iz 1994 godine, to vam sve govori o stanju vatrogastvu i recimo 90 posto sredstava što Vlada govori da se uložilo u vatrogastvo, uložilo se u opremu znači ljudi su ostali tu uvijek na stepenici ispod, poručio je zapovjednik JVP Šibenik Ivan Cvitan

POSLJEDNJE DODANO: