RESPIRATORNA BOLEST

Val zarazne bolesti koja je najopasnija za najmlađe počeo se širiti i među starijima

U splitskoj Osnovnoj školi Žnjan-Pazigrad nekoliko je djece dobilo hripavac, najviše u petim razredima. Ravnatelj očekuje da je stvarni broj tri do pet puta veći.

-Jednostavno se bolest pojavi, neočekivano, određeni učenici vraćaju se u školu, rekao je ravnatelj Željko Jurin. Kada zaraženi učenik dođe na nastavu, dovoljno je samo da kihne i može zaraziti ostale.

-Napravi se određena dezinfekcija prostora, a ostali roditelji drugih učenika tog razreda dobiju naputak da prate zdravstveno stanje svoje djece, dodao je ravnatelj Jurin.

Trebaju se javiti i liječniku školske medicine. Ipak, ima i roditelja koji ništa od toga ne učine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

-Neki se roditelji očito ne drže preporuka jer misle da je to uobičajeni kašalj, komentirala je Nataša Dragaš Zubalj s Odjela školske i sveučilišne medicine NZJZ-a.

Za one najmanje bolest je najopasnija i simptomi mogu biti najjači. Zato treba odmah reagirati kada se pojavi u vrtiću ili školi.

-Treba provjeriti cijepni status sve djece, provjeriti imaju li djeca u razredu u obitelji novorođenče ili trudnicu, a svi drugi ako su zdravi, a bili su kontakt oboljelog, nije potrebno da se testiraju, istaknula je Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a.

Više od 700 slučajeva u posljednja dva mjeseca, najviše male djece i najviše u Zagrebu. U Klaićevu sve više roditelja dolazi s malom djecom, ali raste i broj starijih s hripavcem.

-Mi smo dosad imali hospitalizirano dvoje manje djece kod kojih je dokazan hripavac. Međutim, u posljednjih tjedana primijećena je veća učestalost pacijenata adolescentske dobi,
rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Najvažnije i najpouzdanije u cijeloj priči je cjepivo. Svaki je slučaj individualan, a pet do deset godina nakon cijepljenja pada imunitet i zaštita.

-Osobe koje su ili cijepljene ili preboljele ipak se nakon određenog vremena mogu ponovno razboljeti, dodala je Višekruna Vučina.

Iako kažu da je ovo najveća epidemija hripavca u posljednjih 30-ak godina, nadležni uvjeravaju – stanje je pod kontrolom i cjepiva ima dovoljno za sve.

POSLJEDNJE DODANO: