Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f613c62daf72dc3988b458e/80
Foto: DalmacijaNews

COVID reportaža sa splitske Intenzivne: 'Imamo iskustva od prvog vala pa je sad lakše, ali bojimo se jeseni i zime koje dolaze...'

Sve su to bili redom mlađi doktori i sestre. Gledajući te mlade i naoko krhke djevojke ispred sebe ne možete vjerovati da upravo one, s liječnicima i djelatnicima bolnice, na svojim leđima nose teret ove pandemije. I još itekako uspješno.
Najave meteoroloških službi za ovaj tjedan uključivale su visoke temperature u cijeloj zemlji. Sat je pokazivao nekoliko minuta prije podneva. Poznati glas kolegice s radio postaje izvijestio je kako se Split 'grije' na 32 stupnja Celzijeva. Valjda samo u hladu. Imao sam osjećaj kako bi se živa na suncu popela i preko pedesetice. Ili sam se ja samo tako osjećao jer mi je pripao zadatak odlaska na Jedinicu intenzivnog liječenja na splitskim Križinama.

Ideja mi se na prvu svidjela, a kako se bližio trenutak odlaska na teren tako se pojavio i strah. Neću niti objašnjavati kako su na to samo gledali moji ukućani. I kako onda hladnokrvno ušetati u prostor u kojemu potvrđeno borave zaraženi.

Visoke temperature otežavale su normalno funkcioniranje. Zaštitna maska već me stezala. Kao da je postajala sve manja dok smo iz automobila kolega i ja uzimali pravu 'ratnu opremu' u vidu snimača, fotoaparata, kamere. Ta 'ratna oprema' nije bila ni blizu one kakvu smo dobili desetak minuta kasnije. Ali, krenimo redom.

Dočekala nas je medicinska sestra Mihaela. U stilu 'novog normalnog' pozdravili smo se laktovima. Tolika volja i želja, snaga i nepokolebljivost 'vratili bi u život', kako je pjevao Kemal Monteno, i najvećeg pesimista. Detaljno nam je opisivala rad osoblja, osobito požrtvovnost medicinskih sestara, govorila o svakodnevnici, pojasnila što nas čeka, pažljivo i strpljivo odgovarala na sve što nas je zanimalo.


Nitko se ne tuži, svako lice ima osmijeh...

Iznenadio nas je pogled na 'COVID odjel'. Sve su to bili redom mlađi doktori i sestre. Gledajući te mlade i naoko krhke djevojke ispred sebe ne možete vjerovati da upravo one, s liječnicima i djelatnicima bolnice, na svojim leđima nose teret ove pandemije. I još itekako uspješno.

Idemo na odjel. Razgovaram s doktorima i sestrama, ako su i iscrpljeni, nitko da kaže nešto loše, nitko da se potuži. Štoviše, svako lice prekrio je osmijeh, osmijeh koji je davao snagu za dalje jer najveća snaga oni su jedno drugome. Jedino što odaje tešku borbu su crveni tragovi po licu, tragovi od zaštitne maske.

- Ovo mi je od rukavica, pokazivala je jedna mlađa sestra naborane ruke našem 'vodiču'.

Naša domaćica poslala nas je da ju pričekamo u jednoj odvojenoj sobi. Sve je izgledalo kao neke nadrealne scene iz filmova.

Zaštitne opreme ne manjka, govore nam. Do sitnog detalja poštuju se sve propisane mjere jer svi su ovdje svjesni da samo jedna sekunda nepažnje može značiti pravu katastrofu. Ipak, strah veći od svakodnevnog kontakta s ljudima koji imaju zdravstvenih poteškoća je strah od 'donošenja' virusa u obitelj.

Oblačimo skafander, a onda i kaljače, navlake na noge. Na glavi je zelenkasta kapica, a onda slijede rukavice. Obukli smo čak troje. Svake su se lijepile trakom. Sve smo odložili, morao sam skinuti čak i sat. Dobili smo i masku FFP3, naočale i vizir.

- Oblikujte masku prema nosu jer će se inače naočale zamagliti, govore nam medicinske sestre koje s nama 'dijele sudbinu'. Oblačimo sve potrebno, a svima je to ovdje postala već navika. Mi smo se pogubili od toliko dijelova. Samo oblačenje trajalo je više od desetak minuta.


Iznenadila nas je kad nam je rekla da moramo i snimač i fotoaparat zaštiti. Omotali smo opremu i krenuli 'u boj'. Baš tako smo se osjećali.


Svijet je stao s koronavirusom, u zdravstvu ništa nije stalo...

Pri ulazu u Jedinicu intenzivnog liječenja hodnikom su odjekivali udarci brzih koraka sestara i doktora. Divni mladi ljudi. Radi se brzo i okretno. Pred očima su mi se vrtjeli već razni scenariji i svakakve slike. Kad se sjetiš svakodnevnih korona brojki onda je jasno da ne bismo 'bili u koži' ovih 'heroja u skafanderima'.

- Naša organizacija je sad i bolja jer imamo iskustvo od prvog vala koronavirusa. Čini nam se kao da je svijet stao kad je stigao koronavirus, ali u zdravstvu ništa nije stalo. Ovdje je posla puno više nego prije, govori nam Mihaela dok hvatamo slobodan trenutak da nam se barem licem prema kameri okrenu naši junaci. Obitelj na odjel ne smije pa je jedino preostala povratna informacija iznutra od ovog krasnog osoblja.


- Kada nam netko dođe na infektološki prijem onda postoji sumnja na koronavirus. Ipak, kad pacijent dođe na jedan rutinski pregled ili na neki drugi odjel onda je taj pacijent s nekim drugim smetnjama i vi zapravo ne znate ima li on koronavirus, a mi moramo štititi zdravstveni sustav, dodaje Mihaela.

Ide nakon toga i poseban proces svlačenja, ali i taj opis uzeo bi barem još nekoliko paragrafa ove reportaže.Strah nas je od jeseni i zime...

Iako je koronavirus već neko vrijeme iznad svih bolesti, zdravstveni sustav i dalje mora normalno funkcionirati.

- Da bismo mi zbrinuli bolesnike s koronavirusom osim infektologa surađujemo i s drugim liječnicima. Unatoč svim izazovima i dalje se uspijevamo s tim nositi, govori nam i doktor Ivo Ivić koji nam se kratko pridružio nakon obilaska.

- Svi se skupa bojimo jer ulazimo u jesen i dolazi nam zima. Samim time je velika mogućnost potrebe za ležajevima, dodaje Ivić. 


I dok dišemo bez maski na otvorenom razmišljam što poručiti za zaključak već svega napisanog. Teško je u ovom vremenu biti u strahu i živjeti sa zdravim razumom, teško je vjerovati kako nam se život u trenutku promijenio i teško je vjerovati da i dalje ima onih koji koronavirus shvaćaju na neki svoj način. 

Jasno je kako smo se zavukli u neku svoju krajnost koja nam je svakodnevnicu opisala s ovim virusom, ali tek kada uđete u svijet jednog doktora, medicinske sestre, tehničara, vozača, djelatnika Crvenog križa, pomoćnice ili tek kuharice na odjelu onda vam postane jasno kako sve ovo nije matematika nego živa priroda. Ovdje 1 i 1 nisu 2. Nekad su manje, a nekad više od 2. Onda vam i postanu jasne one već svima poznate riječi poput odgovornosti, opreza i čuvanja sebe, a ponajviše onih oko sebe.

Budimo i dalje odgovorni...

hr Wed Sep 16 2020 00:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .