Split: Otvoren Festival znanosti

Lego autići koji međusobno “pričaju”, jedan drugome daju informacije kada krenuti, hodanje po vodi, smrznuta banana u tekućem dušiku koja može poslužiti kao čekić nisu scene iz crtanog filma profesor Baltazar, nego iz stvarnog života.
U Galeriji umjetnina u Splitu, naime, otvoren je 12.Festival znanosti koji će trajati do 12.travnja. 

Bogat program s preko stotinu različitih događaja, od pokusa, radionica, posjeta straživačkim brodovima do predavanja održavat će se u pojedinim školama, fakultetima, kinoteci Zlana vrata, Luxoru, na Zapadnoj obali, Gradskoj knjižnici Marko Marulić…

Tema ovogodišnjeg festivala koji se odvija u rekordnih 15 hrvatskih gradova su valovi.

U tom znaku, predsjednica splitskog Organizacijskog odbora Festivala Željka Fuchs, zajedno sa savjetnicom predsjednika Ankicom Marinović, rektorom i prorektoricom splitskog Sveučilišta Ivanom Pavićem i Brankom Ramljak, pročelnikom za kulturu i znanost Sinišom Kukom, dožupanom Lukom Brčićem i ravnateljem Galerije umjetnina Josipom Botteri Dinijem proglasila je manifestaciju otvorenom.

Uz pregršt lijepih želja, koje je zaokružila izaslanica predsjednika Marinović da ovi dani festivala budu pohvala i proslava znanosti, djeca su znatiželjno promatrala pokuse, a u mnogima i sudjelovali.

Da bi bilo u skladu s uzrečicom “u zdravom tijelu zdrav duh”, studenti su se pobrinuli i donijeli simulator veslanja.
Naravno, dječaci s prvim pubertetskim aknicama su najčešće jačali mišiće, ali nisu se ni djevojčice dale.
Spomenimo da je prorektorica Ramljak najavila i da će se i nadolazeću jesen opet organizirati Noć istraživača, sve s ciljem populariziranja znanosti.

Upravo kao i Festival znanosti čija je svrha na zabavan i drukčiji način približiti djeci i mladima da znanost nije bauk.

– Cilj je probuditi znatiželju kod malenih, da postavljaju pitanja, kao i da pokažemo javnosti što radimo, na veseo i zanimljiv način- podvukla je Fuchs.

POSLJEDNJE DODANO: