Article

//www.dalmacijanews.hr/files/613f753f6f52df652b8b457d/80
Foto: DZS

Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizira telefonsku pomoć starijim osobama u samopopisu

Samopopisivanje građana počelo je 13.9. i traje do 26.9.
Samopopisivanje građana počelo je 13.9. i traje do 26.9. Nakon tog datuma dolaze popisivači koji će popisati obiteljsko domaćinstvo za one obitelji koje se nisu samopopisali. Ako eventualno jesu onda je dovoljno da popisivači  preuzmu šifru koju je referentna osoba (osoba odgovorna za samopopis obitelji) ostavila na vratima stana, kuće ili dvorišta.

Ogranak Matice hrvatske će u okviru svojeg projekta (odobrenog i financiranog od Županije) „Pomoć u informatičkom opismenjavanju starijih osoba“ nastojati pomoći starijim osobama savjetima preko brojeva mobitela koji se nalaze na Webu i Facebooku Ogranka (https//:www.omh-split.hr i OMH Facebook) i preko medija.

Jedini službeni broj za RH koji je na raspolaganju građanima za sva nejasna pitanja o samopopisu je broj DZZS - 0800 900 887 koji je stalno zauzet  i većina građana zbog toga praktički nema  korist od tog broja

Samopopis se preporuča iz više razloga. Vrši se iz svog stana u trajanju od 20-ak minuta. Može se prekinuti u svakom trenutku i nastaviti u kasnijem pogodnijem trenutku. Izbjegava se dolazak popisivača koji u doba povišenog broja zaraženih osoba korona virusom  nisu poželjni bez obzira na covid potvrde o cjepljenju ili preboljeloj bolesti (i cjepljene osobe mogu imati viruse u nosu i ustima a da sami nemaju nikakve znakove bolesti). Većina građana, pogotovo onih starijih, ne voli imati nepoznate osobe pred svojim vratima ili u dvorištu. Nije isključena i mogućnost  dolaska nepočudnih osoba koje se predstavljaju kao popisivači  koji ne moraju imati dobre namjere.

Postupak samopopisa vrlo je jednostavan (čak i za starije osobe) ako su ispunjeni neki tehnički uvjeti:

 - građanin treba biti u sustavu e-građani (1.400.000 građana RH je u sustavu e-građani i dobije se u FINI) ili imati m-token ako se želi koristiti banka koja ga na zahtjev korisnika banke brzo izdaje ili eventualno elektroničku iskaznicu za one koji je imaju (postoji i mogućnost da član obitelji ili druga poznata osoba za pomoć, koristi iz daljine aplikaciju „teamViewer“ kojim u dogovoru s korisnikom može istovremeno gledati obrazac na njegovom laptopu i pomagati u unosu podataka kao da sjedi uz njega).

Najjednostavnije je otići u FINU gdje se to obavi vrlo brzo (potreban je potpis, OIB i osobna iskaznica) i dobije se tzv e-pass (sadrži korisničko ime i lozinku po izboru i to je dovoljno za osobnu identifikaciju).

- na laptopu u Google upisati riječi e-građani i kad se prikažu razni naslovi  kliknuti na samopopis 21.

- Klik na filtrirajte usluge

- Klik na kreni

-Nakon toga se nude različiti načini identifikacije pa se od svih ponuđenih opcija klikne na e-pass za one koji su u sustavu eGrađani(unijeti korisničko ime i lozinku).

- otvara se obrazac Državnog zavoda za statistiku (DZZS) s pitanjima na koja su odgovori relativno lagani. Treba promisliti koji odgovor je prema mišljenju referentne osobe (osoba koja se prijavila u e-građani da izvrši samopopis i odgovorna je za istinitost svih podataka na postavljene upite za svoju obitelj i domaćinstvo).

Ako se mora privremeno prekinuti samopopis (npr. „unuke treba otpremiti u školu“ itd.) u laptop se može u svako vrijeme vratiti pod e-građani i nastaviti s odgovorima jer je već zapamćena identifikacija korisnika.

- kad se uspješno odgovori na sva postavljena pitanja automatski se na ekranu laptopa pojavi broj šifre koji potvrđuje uspješnost samopopisa. Taj broj treba prepisati ili još bolje isprintati s većim i masnijim brojevima, zalijepiti na kartonsku podlogu staviti u nepromočivu prozirnu najlon vrećicu i objesiti ili nalijepiti na vrata stana, kuće ili dvorišta da se jasno vide kad dođu popisivači i prepišu ili uzmu papir sa šifrom. Pri tome nitko od obitelji ne mora biti kod kuće a ako slučajno jesu ne treba otvarati vrata jer nema razloga za bilo koji razgovor ili susret ukućana i popisivača.

Nije jasno zašto popisivaći uopće trebaju doći uzeti šifru kad je ona automatski preko laptopa registrirana u DZZS koji bi čak trebao popisivačima dostaviti adrese na koje je samopopis izvršen da ne bi uzalud trošili vrijeme i hodali do zadanih adresa po kiši i vjetru u krajeve koji su možda još i teže dostupni samo zato da preuzmu papir sa šifrom koja se već nalazi u DZZS.

Svi koji su dodatno voljni pomoći starijim građanima savjetima u samopopisivanju,  mogu svoj telefonski broj (dan i sat kad ih se može zvati) poslati  na e-mail: [email protected] a bit će objavljen na našem Webu i Facebooku

Dosadašnji brojevi mobitela na koji se stariji građani mogu javiti i pitati za bilo koji tehnički savjet u vezi laptopa, pametnog mobitela i trenutačno o  samopopisu :
 
Telefoni za pomoć:

091 111 3344 - po danu

091 9094843 -  po danu

099 496 7531- po danu

091 345 9195 - (ponedjeljak i petak od 20-21)

0914305-859 -  (ponedjeljak od 16-19 )

099 874 0447 - (utorak 10-12)

091 151 1241 - (srijeda 17-19 h)

099 660 6276 - (srijeda od 9-11)

097 625 3234 - (četvrtak 9-10)
hr Thu Sep 16 2021 15:51:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Iz Udruge "Merjan" opleli po Puljku, nazvali su ga čak i šakom jada. "Ovdje se radi o revanšizmu pojedinca!"

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti.
Na prošloj sjednici splitskog Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Igora Stanišića iz HGS-a da se među vijećnicima raspravlja o objektima na Marjanu. Stoga su se javili iz udruge "Merjan" govoreći kako prolazi i deveta godina u kojoj su oni na svome, ali bez rješenja.

- Obespravljeni na svome, osramoćeni putem medija, ništa gore nisu napravili nego preko milijun građana u Hrvatskoj (toliko je zahtjeva za legalizaciju podneseno, plus oni što uopće nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Iako se radi o objektima za stanovanje, u kojima žive sa svojim obiteljima, ispada da su uzurpirali tuđe. Sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj su iznašle rješenje za svoje sugrađane, izašli im u susret, ali ne i Split.

Unatoč mišljenju Ministarstva da se može. Unatoč što su slični legalizirani na Medvednici, Telašćici i ostalim parkovima prirode... čak i na pomorskim dobrima. Ali ne i u Splitu - napisali su. 

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti. 

- Ovdje se postavlja glavno pitanje da li su oni uopće građani Splita?

Izgleda da je ovdje jedini problem to što smo na svome i ne želimo platiti sve koje treba u Banovini za prenamjenu prostora kao što je napravljeno malo, po malo za sve one kuće iznad tunela u Park šumi Marjan, ali zamislite tada se Društvo Marjan nije bunilo?! (Vila Ivanišević, Vila Stupalo, Kuće Benac itd.), dvije lučice, hotel, kafići...

Neka svatko izvede svoj zaključak zašto.

Ovdje se radi o revanšizmu pojedinaca  koji se tobože bore za javni interes i puna su im usta Marjana, a iza toga stoje nečiji interesi i otvoreni pokušaji da se nas istjera sa naše djedovine, a sve to ponavljamo za javni interes građana Splita što je apsolutna neistina.

Gradonačelniče - šako jada - oštro su napisali uz dokumentaciju. 
hr Sat Oct 23 2021 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f33f9c2daf72d17678b458c/80
Foto: Ilustracija

Nedjelja donosi sunčano vrijeme, idući tjedan meteorolozi javljaju pogoršanje

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Pretežno sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u unutrašnjosti ponegdje i maglom. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5 pa je moguć mraz, a duž obale između 11 i 14 °C. 

Najviša dnevna na kopnu od 10 do 15, a duž obale i na otocima između 16 i 20 °C, navodi DHMZ u svojoj prognozi za nedjelju.

- Ako za vikend idete na put, probleme bi vam mogla stvarati jaka bura, na udare ponegdje i olujna, osobito podno Velebita. Pritom subota donosi postupan prestanak oborine i razvedravanje, ali na jugu još lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom.

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Od utorka opet raste vjerojatnost za nestabilnije i nešto oblačnije vrijeme, ponegdje uz malo kiše - navela je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


hr Sat Oct 23 2021 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc8c729111caed68b4639/80
Foto: PRESS

Dalija Orešković uključila se u političku priču iz Splita: "Vice, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti!"

Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.
Saborska zastupnica i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković uključila se u političku dramu koja se odvija u Splitu. Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.

- Puljak je u prvih šest mjesec prekršio gotovo sva načela transparentnosti pogodovanjem, namještanjem javnih natječaja i dodjelom poslova bez javnog natječaja privatnim firmama - napisao je jutros HDZ-ov Vice Mihanović.

- Što bi gospođa Dalija rekla na ovakve optužbe da je ostala na funkciji predsjednice Povjerenstva za sukob interesa? - veli Mihanović.

- Poštovani Vice Mihanović, stvar je krajnje jednostavna, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti, stoga evo mog odgovora: Odgovornost i krivnja se utvrđuje na temelju činjenica, prikupljenih dokaza i u okviru propisanih postupaka koje provode nadležna državna tijela.

Da sam ostala na čelu Povjerenstva, na isti način i po istim kriterijima preispitivala bi se odgovornost Andreja Plenkovića i njegovih ministara kao i odgovornost Ivice Puljka, ili bilo kojeg drugog dužnosnika. Da sam ostala na čelu Povjerenstva, Vici Mihanoviću bi poručila da ne može njegova politička stranka eutanazirati rad Povjerenstva kao nezavisnog antikorupcijskog tijela, a da potom niže rangirani stranački potrčci i puleni sami, bez ikakvog znanja i temelja laprdaju gdje pogodovanja, sukoba interesa ili korupcije ima ili nema - napisala je Orešković.

hr Sat Oct 23 2021 17:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608d223a6f52dfc34e8b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Šimundić: 'Naša županija bogatija je za pet svjetskih prvaka'

Predsjednik županijske skupštine pohvalio se na Facebooku
Mate Šimundić. predsjednik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske, čestitao je našim kick-boksačima na velikom uspjehu na svjetskom prvenstvu u Italiji. 

Hrvatska i naša županija od danas su bogatiji za novih pet svjetskih prvaka.Nevjerojatan sportski uspjeh postigli su hrvatski borci u Italiji, na svjetskom prvenstvu u kick-boksu, koji je odnedavno i olimpijski sport. Splitski klub "Pit Bull" iznjedrio je čak četiri svjetska prvaka u različitim disciplinama, a slavu vrgorskoga kluba "Sv. Jure" pronio je Nikica Radonić, koji je postao svjetski prvak u full-kontaktu.

Od srca čestitam našim sportašima i njihovim trenerima i roditeljima, i obećavam da ćemo se potruditi kako bi imali prikladne uvjete za treninge i rad.

Bravo, mladosti! 
hr Sat Oct 23 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .