Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627393b2ecdbd10d858b457b/80

Izložba i koncert u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea

U sjećanje na prvog nastavnika klasične gitare Marija Peručića

Treći susret Sjećanje na Marija Peručića,  prvog nastavnika klasične gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea otvara se u petak u 19 sati na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice s izložbom U svjetlu donacije Marija Peručića Sveučilišnoj knjižnici u Splitu te koncertom u Sveučilišnoj galeriji na splitskom sveučilištu.

Na programu će se naći poznata djela za solo gitaru i komorna djela koja uključuju gitaru, a nastupit će priznati solisti. U organizaciji bivših učenika prof. Marija Peručića i gostiju, današnjih priznatih solista te profesora, na koncertu će nastupiti gitaristi Martin Andrijašević, Domagoj Mijić, Anđela Jerkunica Strukan, Ivanka Prusac, Stipan Popović, Mislav Režić te njihovi gosti Ivana Banfalo Benzon klarinet  i Ivana Kenk Kalebić mandolina.


O donaciji notne građe prof. Peručića Glazbenoj zbirci Sveučilišne knjižnice

(…) prva donacija notne zbirke jednoga glazbenika Sveučilišnoj knjižnici, pristigla je 2014. željom prof. Peručića, zahvaljujući njegovoj kćeri gđi. Dubravki Milanović te kolegi i prijatelju maestru Vladimiru Lukasa. Tiskana, a malim dijelom i kopirana notna građa ove donacije, broji oko 500 jedinica nastalih u rasponu od 1926. do 2002. godine. Uz bogatstvo autora i stilskih pravaca zadivljuje broj nakladnika te gradova u kojima je objavljena - od Europe, Rusije, Sjeverne i Južne Amerike do Japana. Posebnu dokumentarnu vrijednost ima rukopisni Index kompozicija za gitaru koji prati numeraciju notnih primjeraka, sastavljen od prof. Peručića u svrhu bolje dostupnosti i posudbe učenicima i kolegama. Arhivsko, rukopisno gradivo te kopije stručnih članaka sadržano je u dvije arhivske kutije. Donaciju su obradile knjižničarke Abra Papić  i Mihaela Kovačić. 

Aurorica izložbe, profesorica gitare Ivanka Prusac u tekstu kataloga je zapisala:

(…) Ovom izložbom pokušala sam na poseban način osvijetliti njegov rad glazbenog pedagoga, notografa i graditelja instrumenata. Listajući u više navrata partiture iz svih krajeva svijeta, za oko mi je zapela rukopisna građa. Osjećala sam se kao da sam pronašla davno izgubljeno blago. Između rukom pisanih, i zubom vremena nagriženih stranica, našlo se pisama, posveta i radnih materijala koji prate nastanak Škole za gitaru 1 u suradnji sa slovenskim gitaristom i pedagogom Tomažom Šegulom. Među materijalima bile su i profesorove obrade za dvije gitare, za gitaru i glas, prepisivane tabulature i čitave partiture evergreena klasične gitare iz vremena kad su fotokopirni strojevi bili nedostupni, a do tiskanih je izdanja bilo teško doći. Mišljenja sam da je ovo prepisivanje prirodno dovelo do njegovog zanimanja za notografiju. U ono vrijeme, osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, bio je to mukotrpan posao. Surađivao je s krugom glazbenika koji su se uvelike posvetili očuvanju klapske baštine i pripremao je njihove notne zapise za tisak, a među njima su Eduard Tudor, Nikola Buble, Mojmir Čačija i Ljubo Stipišić – Delmata. Često je s dalmatinskim klapama odlazio i na turneje u inozemstvo i tako nabavljao i gitarsku literaturu. Sam pogled na Stipišićev zbornik Delmatiana i još k tome na činjenicu da je tek nekoliko brojeva autorov autograf, a sve ostalo Peručićev rad, ostavlja nas zadivljenima.(…)

O prof. Mariju Peručiću (Smokvica, Korčula 1938. – Splitu 2013.)

Po zvanju građevinski tehničar, Mario Peručić je 1965. godine, nakon uvođenja nastave gitare u Glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu izabran za nastavnika gitare s ugovorom na određeno vrijeme. Šest razreda osnovne glazbene škole završava 1969. godine u Zadru na tečaju koji je vodio prof. Stanko Prek, a diplomu srednje glazbene škole stječe u Mariboru 1975. godine. Njegovi učenici postižu zapažene rezultate na republičkim i saveznim natjecanjima te mnogi od njih nastavljaju studij gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Uz gitaru, bavio se i sviranjem lutnje. Prvu poduku sviranja barokne lutnje dobio je u ljeto 1968. godine od bračnog para Milade i Karela Berana iz Praga. Novu osmerostrunu renesansnu lutnju nabavlja u Mittenwaldu 1971. godine i na njoj svira kao član ansambla Universitas Studiorum Zagrebiensis pod vodstvom Igora Pomykala. Kao gitarist javno nastupa solistički te s Komornim orkestrom Ivan Lukačić iz Splita. Autor je početnice za gitaru zajedno sa slovenskim gitarskim pedagogom Tomašem Šegulom, koja je od 1973. do 1996. doživjela sedam izdanja.

Bio je i vrlo vješt graditelj glazbala. Kao tehnički obrazovana osoba nalazio je i izvan glazbene interese: bavio se fotografijom, astronomijom, brušenjem leća i konstrukcijom stakalaca.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2022.


hr Thu May 05 2022 11:07:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628b368b18d1cbb3238b457f/80

Zalog zlata sve je popularniji zbog ove 3 prednosti

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta
Brojni se građani u Hrvatskoj, pa i velik broj Splićana, nerijetko zapita kako bi se u kratko vrijeme moglo doći do novca potrebnog za podmirenje nekih novonastalih izdataka. Mora se platiti nenadani kućanski popravak, servis automobila, maturalno putovanje ili pohađanje auto-škole svom djetetu. A ponekad i više takvih sličnih troškova istovremeno…

Postoji više različitih scenarija brzog dolaska do gotovine. Od onih legalnih, neki su skupi, neki komplicirani, a neki mogu narušiti prijateljstva…Jedan od najjednostavnijih načina kako to možete učiniti je iskoristiti vrijednost zlata odnosno vašeg zlatnog nakita. 

Zlatni predmet poput zlatnog nakita, sata ili zlatnika, možete prodati u otkup zlata. No, ukoliko ga se ne želite trajno odreći, možete ga i založiti. To uz puno povjerenje i maksimalnu sigurnost možete učiniti u Auro Domusu, tvrtki koja je povjerenje velikog broja građana zadobila upravo otkupljujući zlato. Usluga zaloga zlata je i razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje. 

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta. Ukoliko se složite s dobivenom ponudom, odmah po potpisu ugovora isplaćuje vam se gotovina što je također velika prednost ove usluge. Od isplaćenog iznosa, uplaćuje se rezervacija predmeta, dok Auro Domus zadržava predmet na osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god želite. Ovakva fleksibilnost u otplati  još je jedna od prednosti zaloga zlata jer možete sami izabrati trajanje zakupa, a nakon prvih 30 dana možete ga i produžiti. 
Koristeći sve popularniju opciju zaloga, klijenti mogu doći do prijeko potrebne gotovine za rješavanje financijskih potreba a da pri tom zadrže zlatni predmet u svom vlasništvu.Auro Domus, vodeći hrvatski lanac u otkupu zlata uslugu zaloga zlata pruža u svojih sedamdesetak poslovnica širom zemlje. Splićani  je posjećuju na adresi Poljička cesta 8 dok se za sve informacije može nazvati i besplatan broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na [email protected]
hr Mon May 23 2022 09:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628b34d218d1cb95238b4589/80
Foto: Bojan Bogdanić

Gibonni o nastupu na Parku mladeži i ritualu prije koncerata: "Volim pogledati publiku skriven iza zavjese"

Splitski kantautor je jedno od 20-ak velikih glazbenih imena koja će nastupiti ovoga ljeta na splitskom stadionu Park mladeži u sklopu Fusion World Music Festivala

Gibonni je jedna od zvijezda druge večeri Fusiona, kada će dijeliti pozornicu s najtraženijim glazbenim izvođačima iz Hrvatske. 

- Istina je da nismo dijelili pozornicu, ali znam sve te ljude, 100 godina sam u ovom poslu. Dobri su, dragi su, cijenim ih i zbog velike kilometraže -  veseli se Gibonni susretu s brojnim kolegama.

- U ovome trenutku ne želim razmišljati što ćemo svirati. To ću vjerojatno odlučiti sat vremena prije nego što se popnemo na pozornicu -  otkriva.

On je jedan od onih glazbenika koji kreiraju nastupe prema tome kako publika diše. 

- Volim svirati koncert po nekom svom trenutačnom feelingu, na mene jako utječe raspoloženje u publici. Ja sam jednostavno osoba koja ima te neke senzore i često pred koncert volim pogledati ljude skriven iza zavjese, gdje me ne vide, iščitati emocije. U tom trenutku osjetim koje im pjesme želim svirati -  kaže kantautor.

Pjesme koje će izvesti na mega stageu Fusiona još ne zna, ali zna kako bi se želio osjećati nakon nastupa. 

- Imam u planu poslije koncerta ići spavati uz osjećaj da smo tamo dali sve od sebe, da je bilo odlično i da ne bih ništa mijenjao. Ići spavati s tim osjećajem, to mi je najvažnije.

Ima i recept za dobar nastup:
- Ne možeš točno isprogramirati kada će biti najbolje, ali ako se dobro pripremiš, naoštriš onda si sigurno napravio 99% posla, ako ideš ususret tome kao da je to derbi.

Otkrio je i jedan zanimljivi podatak vezano za njegov '"derbi" na Parku mladeži.

- Festival se odigrava u mom kvartu. Stan gdje sam odrastao, prozor moje i sestrine dječje sobe je niti 100 metara zračne linije od stadiona. Nikad nisam imao priliku svirati tako blizu rodne grude.

Cijeli Split će tih dana, 22. i 23. srpnja, biti u znaku Fusion World Music Festivala na koji stižu najveća glazbena imena, a dočekat će ih samo najbolje od svjetske produkcije. Toliko hrvatskih i regionalnih zvijezda takvoga kalibra, na takvoj pozornici i uz takvu produkciju još nikad nitko nije okupio, pa ni vidio.


hr Mon May 23 2022 09:16:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a82cc18d1cb19218b45b5/80
Foto: PR

Cirque du Soilel: Corteo na sceni Spaladiuma ponovo u subotu 28. svibnja!

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo
Artisti Cirque du Soilela, oduševljeni reakcijom publike tijekom izvođenja predstave Corteo, zajedno su sa svojim menadžmentom odlučili održati još jednu predstavu i to u subotu 28. svibnja s početkom u 18 sati.

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo.

- Ovo je bilo izvanredno, publika nam je dala impuls da budemo bolji. Oduševljeni smo kako su reagirali, onaj pljesak na kraju nas je napunio emocijama. Dugo nismo nastupali, ali ove dvije večeri su bile baš iznimne. Uživali smo i odmah nakon predstave smo bili svi da ponovimo ovu predstavu još jednom! - kazao nam je Mauro, klaun u predstavi oko kojeg se plete cijela priča.

Klaun vidi svoj sprovod, ali to je u karnevalskoj atmosferi i nitko u publici nije ostao ravnodušan na događanja na pozornici. Fantastični bend upotpunio je cijelu priču i pružio gledateljima predstave koje se ne zaboravljaju.

Duncan Fisher potpredsjednik Cirquea du Soilela i generalni menadžer predstava koje su na turneji je izjavio:

- Povratak Cortea ovdje u Split u Spaladium Arenu je vrlo emotivan trenutak za sve nas, a i magičan.  S obzirom na topao i entuzijastičan prijem publike koju je naša predstava primila, s iskrenim zadovoljstvom  objavljujem da je Cirque du Soleil odlučio dodati još jednu izvedbu Cortea u Spaladium Areni. Što je publika vidjela u Spaladiumu? Fantastični ansambl vrhunskih majstora svog posla koji suprotstavljaju veliko s malim, smiješno s tragičnim i magiju savršenstva sa šarmom nesavršenosti, predstava ističe snagu i krhkost klauna, kao i njegovu mudrost i dobrotu, kako bi ilustrirala dio čovječanstva koji je unutar svakog od nas. Glazba postaje lirska i razigrana noseći Cortea kroz bezvremensko slavlje u kojem iluzija dodiruje stvarnost.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Adriaticket, a ova treća predstava je i na neki način nova mogućnost da oni koji su propustili prve dvije, a sad znaju da je Corteo izvrsna predstava, dođu u Spaladium i dožive čaroliju ove mediteranske priče koja slavi život.
hr Sun May 22 2022 20:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .