Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: "Zatražio sam da se ispitaju slučajevi cijepljenja preko reda"

Beroš napominje da se ideja osnivanja registra cijepljenih temelji na potpunoj transparentnosti odvijanja plana cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u petak da prekoredno cijepljenje osoba koje nisu u prioritetnim skupinama treba moralno osuditi, ali nije siguran može li se zbog toga kazneno odgovarati.

Na pitanja o cijepljenju preko reda osoba koje ne pripadaju u ugrožene skupine, poput ravnatelja HGK-a Luke Burilovića, rektora Damira Borasa  i drugih javnih osoba, Beroš je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite izrazio nadu da takvi slučajevi neće baciti sjenu na ono što je u proteklih godinu dana učinjeno u borbi protiv koronavirusa.

Beroš ne zna postoji li mogućnost sankcija osim moralne osude

Ustvrdio je da ne bježi od utvrđivanja okolnosti takvih slučajeva. "Mislim da treba vidjeti gdje su se cijepili i tko ih je cijepio", istaknuo je dodavši da ne zna mogu li zdravstveni radnici koji su dali cjepivo neprioritetnim skupinama i kazneno odgovarati. 

"Ne znam postoji li mogućnost sankcioniranja takvih, osim moralne osude. To je neprihvatljivo jer se time oduzima pravo onih koji su možda stariji i bolesniji", kazao je. 

Djelatnici zdravstvene inspekcije mogu uvidom u registar cijepljenih provjeriti godište, OIB, mjesto i vrijeme cijepljenja, pa se iz tih podataka mogu iščitati neki elementi. 

Beroš napominje da se ideja osnivanja registra cijepljenih temelji na potpunoj transparentnosti odvijanja plana cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj. 

Ipak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić potvrdio je da trenutno postoji diskrepancija između onih koji su upisani u registar cijepljenih i broja potrošenih doza cjepiva.

U registru neupisano 10 do 15 posto cijepljenja

"Otprilike je 10 do 15 posto manje upisanih nego što je cijepljeno, jer paralelno svaki dan anketiramo županijske zavode o tome koliko je doza upotrebljeno i vidimo tu diskrepanciju u registru", kazao je Kaić.

Ocijenio je kako je vjerojatan razlog tome kašnjenje s upisom jer je online registar nepraktičan za korištenje, pa se cijepljeni na licu mjesta upisuju u fizičke liste, koje se potom unose u registar. 

Beroš je istaknuo kako je danas HZJZ-u poslao dopis oko kašnjenja s upisom cijepljenih u registar, u kojem je zatražio ažurno upisivanje podataka u registar cijepljenih. 

Na pitanje o osobama koje ne mogu doći do cjepiva jer nisu u prioritetnoj skupini, kao što je slučaj jednog građanina koji čeka kemoterapiju, a na nju ne može otići jer se još nije cijepio, Beroš je odgovorio kako nije moguće predvidjeti sve elemente provedbe cijepljenja.

"Nema nikakve prepreke da se svi koji zahtijevaju operacijski ili bilo koji drugi invazivni zahvat jave u zdravstvenu ustanovu, i da se za njih nabavi cjepivo. Takva mogućnost nije predviđena, ali nema problema da se i takve stvari uvrste u protokol o postupanju", kazao je Beroš.

Ministar je HZJZ-u poslao dopis u kojemu zahtjeva uspostavu protokola oko neiskorištenih doza cjepiva, a problemi poput takve situacije mogu se ispraviti u protokolu.

Božinović: Ne tumačim ono što rade inspektori

Upitan hoće li i organizatori mise, koja se na Stepinčevo održala ispred zagrebačke katedrale, jednako odgovarati kao i udruga Glas poduzetnika koja je za organizaciju prosvjeda dobila prekršajnu prijavu jer se okupilo više od 25 osoba, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović poručio je da ne tumači ono što rade policijski inspektori.

Ustvrdio je da je Glas poduzetnika "danima pozivao građane da dođu na prosvjed", a prijavio je prosvjed od 25 osoba.

"Veći broj inspektora je izašao na teren i oni su nešto tamo utvrdili. Ja kao čelnik ministarstva nikad ne tumačim ono što policija i inspektorske službe rade, oni su donijeli zaključke i o tome obavijestili odgovarajuća tijela", rekao je Božinović.

S druge strane, Stožer radi u dijalogu s vjerskim zajednicama pa je omogućio održavanje misnih slavlja, dodao je Božinović navevši primjer da su zabrane misa pale na ustavnim sudovima u Francuskoj i Belgiji. 

"Imate većinu zemalja, među kojima je i Hrvatska, gdje u dijalogu sa crkvom pokušavamo pronaći održiv model. Da se ne zatvaraju i ne zabranjuju crkve i mise, jer je pitanje koliko bi trajala ta zabrana, do prve odluke Ustavnog suda, da se ide u susret potrebama vjernika, a s druge strane da se zaštiti živote i zdravlje ljudi", ustvrdio je Božinović.

Na britanski soj virusa preliminarno pozitivno 11 osoba

Kaić je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj zabilježeno 11 osoba koje su pozitivne na britanski soj koronavirusa. 

"To su preliminarno pozitivni, ali je vrlo mala šansa da ne budu potvrđeni naknadnim testom", kazao je Kaić dodavši da su oboljeli iz Zagreba, Slavonije, Brodsko-posavske županije i Sisačko-moslovačke županije. 

Istaknuo je kako je dnevni broj novootkrivenih i dalje u padu, a u Hrvatskoj 14-dnevna stopa incidencije iznosi 135, po čemu smo u Europskoj uniji peti među zemljama s najnižom stopom.

Do sada su prijavljene 732 nuspojave na cjepivo, od toga 712 na Pfizerovo i 20 nuspojava na Modernino cjepivo, što odražava i omjer korištenja ta dva cjepiva u Hrvatskoj, gdje se do sada najviše koristio Pfizer. 

Do jučer je cijepljeno 112.744 doze, i cijepljeno 64.775 osoba, s tim da je za 47.969 cijepljenje završeno jer su primili dvije doze cjepiva

hr Fri Feb 12 2021 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 667 novih slučajeva, preminulo 9 osoba

U samoizolaciji je trenutno 14.456 osoba.
U protekla 24 sata zabilježeno je 667 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.558. Među njima je 740 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 69 pacijenata.

Preminulo je 9 osoba.

Do danas su ukupno zabilježene 244.872 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 5.564 preminule, a 235.750 se oporavilo (422 u protekla 24 sata).

U samoizolaciji je trenutno 14.456 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.368.448 osoba, od toga 6.965 u posljednja 24 sata.

hr Thu Mar 04 2021 11:07:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d50549e29111cd8438b456f/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Direktor Prometa Split o liberalizaciji taksi tržišta: 'Svi problemi bi se riješili kontrolom i ograničenjem broja vozila s taksi dozvolom'

S njime se slaže i Hrvoje Mlikota, predsjednik Sindikata i član Nadzornog odbora Prometa.
Prometne gužve tijekom turističke sezone iz godine u godinu postaju sve veći problem naših obalnih gradova, posebice Dubrovnika i Splita. Posebno je tome pridonijela liberalizacija taksi tržišta koju su mnogi dočekali s oduševljenjem zbog smanjenja cijena, no nije se računalo na kaos koji ona može dovesti. Ključni problem je „spuštanje“ taksista iz cijele Hrvatske, pa čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine u turističke destinacije što preopterećuje već zagušene gradske prometnice te uzrokuje kaos, ali i nesigurnost u prometu.

Lokalna samouprava pri tome nema nikakvu kontrolu nad brojem vozila u svom gradu, pa su i gradonačelnici Splita i Dubrovnika još prošle godine upozoravali kako prometna infrastruktura njihovih gradova ne može podnijeti toliko opterećenje. Na isti problem proteklih godina ukazuju i prijevoznički cehovi Udruženja obrtnika Splita, Dubrovnika, Kaštela, ali i Zagreba, zbog čega su krajem prošle godine u javnoj raspravi o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu dali niz komentara tražeći bolju regulaciju taksi tržišta.

Među ostalim traže da jedinice lokalne samouprave vode registar izdanih dozvola autotaksi prijevoznicima kako bi se pratio transparentan registar vozila, ali i same određuju visinu naknada za izdavanje dozvola za obavljanje taksi prijevoza na svom području. Također traže da se dozvole za obavljanje taksi prijevoza izdaju za jedno vozilo i jednu registarsku oznaku kako bi se izbjegle sve potencijalne manipulacije, primjerice da pod jednom dozvolom radi i nekoliko desetaka vozila, ali i kako bi se izbjegao značajan gubitak sredstava za lokalnu zajednicu. Na nedavnom sastanku u resornom Ministarstvu prometa dobili su potvrdu da bi se većina njihovih zahtjeva mogla usvojiti, što i ne čudi s obzirom da na iste probleme ukazuju i gradonačelnici, ali i javni gradski prijevoznici.

Zato i direktor Prometa Split Miroslav Delić podržava inicijative za boljom regulacijom taxi tržišta.

„Posljednjih nekoliko godina od liberalizacije taksi tržišta tijekom sezone se stvaraju velike prometne gužve u Splitu. Grad je pun taksista iz cijele Hrvatske koji ne poznaju grad, to usporava gradski promet, ali utječe i na nesigurnost putnika jer dio tih vozača krši prometne propise. Vjerujemo da bi se to riješilo kontrolom i ograničenjem broja vozila s taksi dozvolom, kao i obaveznim uvjetom za sve vozače da prođu liječnički pregled te polažu ispite o poznavanju grada“, objasnio je direktor Delić.   

S njime se slaže i Hrvoje Mlikota, predsjednik Sindikata i član Nadzornog odbora Prometa koji kao poseban problem za vozače u javnom prijevozu ističe predugo zadržavanje taksi vozila na autobusnim stajalištima, zbog čega autobusi ne mogu stati direktno na stajalištu i to dodatno onemogućava normalno odvijanje gradskog prijevoza.

„Zakon dopušta iskrcaj i ukrcaj na autobusnim stajalištima, ali te stanice neki taksisti koriste kao punktove za čekanje vožnji. Neki putnici su nam se žalili i da ih ti taksisti nagovaraju da ne idu autobusom nego da se voze s njima. Jasno je da to nije dobro regulirano, zato se zalažemo za poboljšanje zakona i zapravo podržavamo većinu prijedloga Udruženja taksista“, kaže Mlikota. Problema na autobusnim stajalištima, zaključuje, imaju i s nelegalnim autobusnim prijevoznicima koji voze mimo svoje dozvole i voznog reda, pa kao primjer ističe autobusnu liniju Split – Omiš.

hr Thu Mar 04 2021 11:03:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6040a9506f52df09f18b45e2/80
Foto: DalmacijaNews

Mate Šimundić: 'Zašto županu treba toliko savjetnika? Prvo ćemo očistiti županije od stranačkih podanika!'

Prvi korak će mu biti, kada postane župan, čišćenje županije od stranačkih podanika.
Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana pred zgradom županije održao je konferenciju za medije na temu županijske administracije s gotovo 100 savjetnika, a usporedno čak 30 tisuća nezaposlenih.

- Naša županije je neslavni rekorder po broju zaposelnih, a s druge strane broj zaposlenih u županijskoj upravi ne pada. Uprava je glomazna i neučinkovita. U županiji imamo 98 savjetnika, od toga 25 viših savjetnika. Za nešto ozbiljno napraviti trebat će se pozabiviti s time. Imamo već pripremljene prijedloge s kojima bi poboljšali primjere administracije - rekao je Šimundić.

Predložio je da se trenutnih 13 Upravnih odjela svede na njih 7 čime bi se, tvrdi, značajno uštedjelo. 

- U županiji imamo puno uhljeba koji su dovedeni zbog zbrinjavanja političkih opcija. To ipak ne znači da ondje rade vrijedni ljudi, ali oni zbog ovih parapolitičkih okova ne mogu doći do izražaja - dodao je kandidat iz Domovinskog pokreta koji je uvodno čestitao Kaštelanima jučerašnji Dan grada.

- Najodgovornija je ona osoba koja sve vodi i postavlja se pitanje zašto toj osobi pita toliko savjetnika - pitao se Šimundić.

Prvi korak će mu biti, kada postane župan, čišćenje županije od stranačkih podanika.
hr Thu Mar 04 2021 10:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a67f96f52dfb0bb8b45c9/80
Foto: DalmacijaNews

ZADARSKA ŽUPANIJA 30 novih slučajeva, jedna osoba na respiratoru

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar (14), Benkovac (2), Biograd (3) i Obrovac (2) te općina Bibinje (3), Posedarje (1), Preko (1), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1) i Vrsi (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 297 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1010 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 24 osobe.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. 

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

hr Thu Mar 04 2021 10:15:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .