Mjesec travanj srce je klimatološkog proljeća

Travanj je, u meteorološkom smislu, jedan od najživopisnijih mjeseci. Meteorolozi tada imaju pune ruke posla. Vrijeme je općenito vrlo promjenjivo, da se ponekad najbolje opisuje pridjevom čudno, o čemu najbolje svjedoče mnoge narodne izreke. “Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena”, “Mali travanj ima devet vremena na dan”, samo su neke od brojnih pučkih poslovica koje ističu promjenjivu ćud travnja. No, prije detaljnijeg osvrta na travanjsku klimu Jadrana, idemo pogledati što je u suštini uzrok takvim čestim i naglim promjenama vremena. 

U travnju se od početka do kraja mjeseca dan poduži za 88 minuta pa stoga ne čudi što travanj ima znatno veći broj sunčanih sati nego ožujak. Taj se porast sunčanih sati ipak ne može pripisati smanjenju naoblake u odnosu na ožujak jer je u travnju “promet” ciklonama na Jadranu vrlo živ. 

Već tijekom ožujka, a posebice u travnju, suptropsko područje dobiva sve više toplinske energije od Sunca, dok se hladni zrak još zadržava nad Euroazijskim kopnom. Dvije su posljedice tih velikih toplinskih razlika između hladnog sjevera i toplog juga; prva se očituje u prizemnim slojevima atmosfere, gdje na granici tople i hladne zračne mase nastaje tzv. polarna fronta. Iz velikih zračnih valova polarne fronte razvijaju se obitelji ciklona, koje redom jedna za drugom dolaze u naše područje. 

U višim pak dijelovima atmosfere, posljedica “sudara” toplog i hladnog zraka je mlazna struja, snažno visinsko strujanje, pretežno u smjeru zapad-istok, koje se u ovo doba godine često pozicionira sa svojim maksimumom oko naših zemljopisnih širina. To snažno strujanje na visinama od 5 do 15 kilometara odgovorno je za brzo premještanje i prizemnih zračnih masa, tj. valova na polarnoj fronti, koje smo prije nazvali obiteljima ciklona, u smjeru od zapada prema istoku. 

Brzo smjenjivanje toplih i hladnih zračnih masa nad našim područjem, donosi mnogo brzih, ali kratkih promjena vremena tijekom travnja. Nije rijetkost da se u nekoliko dana izmjeni nekoliko sasvim različitih tipova vremena, a nije neobično da se istok dogodi i u jednom danu. 

Međutim, za razliku od hladnih zračnih masa koje su u naše krajeve stizale tijekom zimskog perioda sa sjevera Europe, ove u travnju nam češće stižu sa Atlantika, donoseći dosta vlage Europskom kopnu. Ipak, kako ti prodori nisu dugotrajni, količina oborine koju donose Jadranu nije odveć velika u odnosu na kopneni dio zemlje koji primi znatno više oborine. 

Travanj ipak spada u gornju polovicu mjeseci u godini po primljenim oborinama, osobito na Kvarneru gdje u prosjeku padne preko 110mm oborine (litara po metru četvornome). Oborine su nešto oskudnije u Dalmaciji gdje padne od 50 do 90mm oborine. Prosječna se mjesečna temperatura u travnju na Jadranu kreće od 12 do 14°C. Iz svega navedenog se da zaključiti da je mjesec travanj pravi proljetni mjesec, što se ne bi moglo reći za ožujak koji često naginje zimi (kao ove godine), ili svibanj koji nerijetko zabilježi ljetne vrućine.

Ove godine u travanj ulazimo sa stabilnim i natprosječno toplim vremenom. Najviše dnevne temperature premašuju toplih 20°C. A koje su najviše temperature zraka ikad službeno izmjerene u Dalmaciji. U Dubrovniku je najviših 26,3°C izmjereno 22.4.2000. U Splitu je najviših 27,7°C izmjereno 21. travnja 2000, a istoga dana u Šibeniku je izmjereno 29, točnije 28,8°C!

Zahlađenja koja nastupaju prodorima hladnog zraka, općenito više nisu izražena kao u ožujku, što nije samo posljedica sveukupnog jačeg grijanja Sunca, već i činjenice da u travnju obično izostaju snažne mračne bure kojih tijekom zimskog perioda, pa i u ožujku, ima na pretek. O tim ožujskim burama, pisali smo u prošlome broju. 

Bure koje se javljaju u travnju, češće su posljedica prolaska brze hladne fronte, tada su kratkotrajne i ne odveć hladne, ili pak uz uspostavu grebena anticiklone, koja donosi uz obalu prohladnu i nešto dugotrajniju buru, na otvorenom moru češće tramontanu ili sjeverozapadnjak. Ipak se sa vremena na vrijeme dogodi pravi zimski prodor poput onoga iz travnja 2003. godine kada je bura mjestimice u Dalmaciji, krajem prve dekade, spustila minimalne temperature do 0°C.

POSLJEDNJE DODANO: