Article

//www.dalmacijanews.hr/files/645bb37e5d79655b538b45ce/80

U HNK Split predstavljena premijera predstave Tiha noć Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića

Predstava će premijerno biti izvedena na sceni HNK Split 16. svibnja a reprizne izvedbe u ovoj sezoni planirane su za 17. i 18. svibnja

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstavljena je premijera drame Tiha noć Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića, dramatizacija novelete iz Kronike o našem malom mistu najpopularnijeg splitskog autora 20. stoljeća Miljenka Smoje. Predstavu režira Goran Golovko. Predstava će premijerno biti izvedena na sceni HNK Split 16. svibnja a reprizne izvedbe u ovoj sezoni planirane su za 17. i 18. svibnja.

U ovoj grotesknoj, neodoljivo duhovitoj priči o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora na kazališnoj će pozornici oživjeti Smojini nezaboravni likovi Roka i Anđe, Luiđa i Bepine, Servantesa, don Karmela, Prisidnika, Sekretara... ali i likovi samog Smoje i njegove Lepe koje će utjeloviti dramski prvaci HNK Split. Te su dvije uloge povjerene dramskim prvacima HNK Split Nenadu Srdeliću i Nives Ivanković, Servantesa igra Donat Zeko, Bepinu i Luiđija Arijana Čulina i Joško Ševo. Stipe Radoja bit će Roko Prč a Katarina Romac njegova Anđa, uloga Prisidnika povjerena je Marjanu Nejašmiću Baniću, dok će Sekretara tumačiti Vicko Bilandžić. Luka Čerjan bit će Mali Mirko, Peškaruša Andrea Mladinić, Filip Radoš je Don Karmelo, Milicajac Mate bit će Maro Drobnić, Tajnica Elza Tudor Gančević a sinove Roka i Anđe igrat će dječaci Andro Bilandžić i Petar Prcela.

Intendant HNK Split u uvodnoj je riječi prije svega čestitao ekipi predstave 55 kvadrata na novim nagradama kojima je ta predstava ovjenčana na riječkom Festivalu malih scena. Potom se prisutnima obratio autor dramatizacije Ivica Ivanišević:

- U dramatizaciji je sačuvana srž onog što znamo kao noveleta Borbena ponoćka, a dodana je još jedna pripovjedna linija u kojoj participiraju, za ovu priliku oživljeni, Miljenko i Lepa Smoje te lik Servantesa kojeg u konkretnoj noveleti nema a u epizodi se pojavljuje samo kratko. Priča to troje ljudi prepliće se s temeljnom pričom koju pamtimo iz Borbene ponoćke. Uvjeren sam da će predstava biti sjajna, prije svega zbog toga što se ovdje sudaraju dvije kreativne skupine, glumce koji su na korak do veteranske dobi i odličnu mladu generaciju glumica i glumaca. Smatram da je to dobitna kombinacija. Ovo je jedno potpuno novo, drukčije čitanje, ne očekujte „Malo misto u boji“. Vjerujem da ćete uživati u novom čitanju tog sjajnog Smojinog predloška.

Redatelj Goran Golovko:

- Svi zajedno u glumačkom i autorskom timu predstave dali smo sve od sebe kako bismo napravili predstavu koja bi trebala nešto značiti svima nama u ovome gradu ali i daleko šire, s velikom bojazni da će publika očekivati da će gledati ono što su vidjeli na malim ekranima. Zato poručujem: ne očekujte repliku tv-serije. Medij kazališta nam je, zahvaljujući i diskursima koje je Ivica unio, omogućio da se poigramo kazališnom maštom i da ostvarimo susret dva svijeta. Ivica Ivanišević nam nudi likove dvoje umrlih koji se kreću kroz fikcijski svijet. Sve je tu nestvarno ali opet prepoznajemo naše obrasce ponašanja i razmišljanja od prije 40, 50 i više godina ali i one današnje. Vješta dramatizacija nudi pregršt mogućnosti i mi smo si dali mašti na volju.

Dramska prvakinja HNK Split Nives Ivanković koja tumači ulogu Bepine:

- Smoje, koji je sinonim za humor, ima u Ivici dobrog nasljednika. Svi mi u ansamblu, redatelji i autorski tim predstave, dali smo sve od sebe a sad je na publici da odluči jesmo li u tome uspjeli.

Nenad Srdelić u predstavi igra Miljenka Smoju:

- Nisam bio opterećen time što igram stvarnu, povijesnu, osobu. Smatram da glumac u kazalištu ima potpunu kreativnu slobodu. Glumac licu koje igra može dati samo jedno, a to su njegove emocije.

Ulogu Bepine tumači Arijana Čulina:

- Mislim da naš teatar ima idealnu podjelu za ovu predstavu. Idealni su Roko i Anđa, o sebi neću govoriti ali moj partner na sceni Joško Ševo je, po meni, napravio ulogu Luiđa na inspirativan način pa tako i mene uvukao u našu zajedničku igru. Nadopisani likovi Lepe i Smoje daju poseban štih predstavi a Neno i Nives su, također, idealna podjela. Ulogu Bepine sam radila iz iz sebe, ne povodeći se za kreacijom sjajne Asje Kisić.

Joško Ševo, uloga dotura Luiđija:

- Ova je dramatizacija potencirala svevremenost Smojinog pisma, pokazavši da ono može živjeti i danas u dijalogu između starijih i novih vremena.

Katarina Romac igra ulogu Anđe:

- Svi poznajemo ova dramska lica koja i za mene imaju veliku sentimentalnu vrijednost jer je ova serija okupljala moju obitelj oko televizije. Publika će, stoga, imati velika očekivanja ali, kao što je već naglašeno, mi se nismo bavili imitacijama. Mi smo u likove unijeli svoje emocije i nadam se da će to biti prepoznato.

Marjan Nejašmić Banić, uloga Prisjednika:

- U TV-seriji je ovu ulogu igrao, po mom mišljenju, jedan od najvećih glumaca svih vremena Miše Martinović i posebno mi je drago, kao Dubrovčaninu, da je meni dodijeljena a tu je i mogućnost da igram na dubrovačkom. Jedna od meni posebno zanimljivih osobina tog lika je narcisoidnost i slijedio sam taj trag. Neke modele sam tražio u našem javnom, društvenom pa i kulturnom životu.
hr Wed May 10 2023 17:09:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647476825d7965f7ab8b4593/80
Foto: Optika Anda

Iskoristi -20% na oftalmološki pregled vida u CCO Split!

Čeka vas doc. dr. sci. prim. Ivna Pleština Borjan, dr.med., subspecijalista za stražnji segment oka

U periodu od 29.5. do 7.6. povodom Dana otvorenih vrata poliklinike Optike Anda u City Centeru One Split možete obaviti kompletan oftalmološki pregled uz promotivnih 20% popusta gdje vas čeka doc. dr. sci. prim. Ivna Pleština Borjan, dr.med., subspecijalista za stražnji segment oka. 

Naša #AndaExpert otkriva zašto bi zdravlje očiju trebalo dodati na godišnji kalendar preventivnih pregleda! 

S obzirom na današnji ubrzani tempo života, svoje zdravlje često stavljamo nešto niže na listu prioriteta nego što bismo to trebali. Redoviti preventivni oftalmološki pregledi izrazito su bitni kod očuvanja zdravlja očiju i sprječavanja teških posljedica nepovratnog gubitka vida pa i potpune sljepoće primjerice u slučaju glaukoma i degeneracije žute pjege. Redoviti pregledi vida savjetuju se pogotovo u slučaju sustavnih bolesti poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.


Zašto osobe s dijabetesom posebno trebaju paziti na redovite preglede vida? 

Kad se radi o dijabetesu, on može pogoditi sve strukture oka i dovesti do češćih upala, do mrene te do najtežeg oblika očnih komplikacija u dijabetesu - dijabetičke retinopatije. Kod najčešće vrste dijabetesa tipa 2, nužan je prvi pregled odmah po otkrivanju bolesti i zatim redoviti godišnji pregledi. Ritam kontrola koji može biti znatno češći ovisi o nalazu na očnoj pozadini, koja se uvijek mora gledati u proširenoj zjenici. Za dijabetičnu retinopatiju, koja je najčešći uzrok gubitka vida u radnoj populaciji, nužne su redovite kontrole i dok bolesnik još nema subjektivnih simptoma.

Jednako tako, poslije četrdesete godine života, nužne su redovite kontrole očnog tlaka zbog prevencije glaukoma, koji se još naziva i tihim ubojicom vida jer u početku ne daje nikakvih subjektivnih simptoma. Za osobe s obiteljskim naslijeđem mjerenje očnog tlaka nerijetko je potrebno i prije kako bi se spriječile teške posljedice po vid, što se danas lako može liječiti ukapavanjem kapi. 

Koji vam primjeri iz prakse najviše govore o važnosti preventivnog oftalmološkog pregleda? 

Nedavno me u ordinaciji posjetio pacijent kojem su bile potrebne naočale za gledanje na blizinu, a osim toga spomenuo je da ne vidi više najbolje ni na daljinu. Pokušali smo iskorigirati njegovu vidnu oštrinu, ali nije bilo moguće te smo nastavili dalje s obradom. Izmjerili smo očni tlak koji je bio uredan te pregledali prednji segment na kojem je bila vidljiva početna mrena na oba oka. Na pitanje ima li pacijent neke druge bolesti, rekao je da nema nikakve bolesti, osim visokog tlaka koji se samo ponekad javi. Nakon što smo proširili zjenice i pregledali očnu pozadinu ostala sam iznenađena. Pacijent je imao veoma razvijene dijabetične promjene na mrežnicama oba oka koje su zahtijevale ozbiljnu terapiju i operacijski zahvat. Na pitanje kada je obavljen posljednji oftalmološki pregled odgovor je bio - prije 5,6 godina.


Što se sve može pregledati na oftalmološkom pregledu vida u Optici Anda? 

Pregled vida u Optici Anda obuhvaća cjelovitu provjeru vida, uključujući provjeru vidne oštrine na daljinu i blizinu uz korekciju odgovarajućim lećama i naočalama. Zatim, naš #AndaExpert uz pomoć najsuvremenije tehnologije mjeri očni tlak te pregledava prednji dio oka. Potom slijedi širenje zjenica uz primjenu kapi koje omogućavaju da se pregleda očna pozadina i dobije kompletan uvid u pacijentovo stanje. U slučaju da se tijekom pregleda pojavi sumnja na neki drugi zdravstveni problem, pacijenta se upućuje na daljnju dijagnostiku i liječenje. 

Odlazak na preventivni oftalmološki pregled najbitnija je stavka u prevenciji ovih bolesti, stoga vas pozivamo da iskoristite ovu jedinstvenu priliku i obavite svoj oftalmološki pregled vida uz 20% popusta u poliklinici Optike Anda u City Centeru One u Splitu. 

Svoj termin možete rezervirati online, pozivom na broj 021/689 369 ili dolaskom u poslovnicu. Vidimo se!

hr Mon May 29 2023 12:05:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647461955d79657dab8b4587/80

Nesvakidašnje uloge Nene Belana u spotu za aktualni singl “Žuti semafor”

“Ovu pjesmu sam napravio da upravo s njom otvorim veliki slavljenički koncert u zagrebačkoj Areni, povodom 40 godina karijere”
Aktualni singl Nene Belana i njegovih Fiumensa, pjesma “Žuti semafor”, koja je dio radijske liste HR Top 40 te je predstavljena na ovogodišnjem izdanju Zagrebačkog festivala, dobila je i svoj prateći videospot.

- Ispričavam se publici što sa spotom kasnimo dva mjeseca, no nadam se da će im bez obzira na to biti interesantno pogledati video - istaknuo je nagrađivani autor i glazbenik, koji će uskoro obilježiti i 40 godina karijere.
U spotu koji redateljski potpisuje Dinko Čvorić Doringo, NenoBelan se našao u nesvakidašnjim ulogama karatiste i vrtlara, preko kojih se na simboličkoj razini bori sa svojim uspomenama, a uz njega se u glavnoj ulozi pojavljuje i Lara Brkić, prepoznata pole dance i aerial silks instruktorica.

Pjesma “Žuti semafor” rađena je u manirima retro power-pop zvuka 80-ih, u suradnji s tekstopiscem Nikšom Sviličićem i u suštini nosi osjećaj sjete, ali istovremeno i snage i energije.

- Volim taj retro zvuk u svim oblicima, pa sam se tako još davnih 80-ih bavio zvukom 60-tih, i imao velikog uspjeha u tome, a evo sad 2020-ih se bavim zvukom 80-tih, i pokušat ću ga približiti mlađoj generaciji. Ja ga donosim na neki novi, moderan način.

Također, Neno Belan je otkrio i da je pjesmu napravio kako bi upravo s njom otvorio slavljenički koncert u zagrebačkoj Areni, koji će se održati 8. ožujka 2025. godine povodom proslave 40 godina njegove bogate i uspješne profesionalne karijere.

- Imam negdje oko 250 pjesama, a iza mene je uskoro 40 godina profesionalne karijere i još sigurno deset amaterske. Napravit ćemo presjek svega, a bit će i gostiju - otkrio je.hr Mon May 29 2023 10:27:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647443f25d7965aea58b46a1/80
Foto: Jakov Matić (Studentski centar Split)

[FOTO] Maturanti Komercijalno-trgovačke škole Split u glamuroznom izdanju proslavili najvažniju večer svog života u Restoranu Kampus

Dobru je atmosferu na podiju cijelu noć držao DJ Josip Podrug

Sedamdeset maturanata i njihovih 20 profesora prošetali su ove nedjeljne večeri spektakularnim špalirom  u idiličnom ambijentu restorana Kampus i na taj su način započeli najvažniju večer u svom dosadašnjem životu. Crveni tepih, press-wallovi pod svjetlima reflektora, koktel dobrodošlice, lijepo dekorirani okrugli stolovi i moderno uređenje restorana, dodatno su naglasili važnost ove večeri. 

Za poseban ugođaj na plesnom podiju se pobrinulo zvjezdano nebo satkano od dvije tisuće lampica, najveća disko-kugla u Hrvatskoj, prskalice i bogata rasvjeta. Svaki slobodan kutak restorana pretvoren je u foto oazu za fotografiranje kako bi bilo što više lijepih uspomena na ovu večer. Maturante je nakon himne pozdravila njihova ravnateljica Mirela Maričić, a dobru je atmosferu na podiju cijelu noć držao DJ Josip Podrug.

A kako su maturanti zabljesnuli, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.


hr Mon May 29 2023 08:25:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6474411c5d796596a48b461b/80

Oldtimer Promo Tour u Makarskoj privlačio poglede domaćina i turista

Osim oldtimera posebna je svakako bila atraktivna nebesko plava Piaggio Vespe iz 1954. godine
Ove nedjelje Oldtimer Promo Tour okupio je vlasnike oldtimer vozila od Zadra preko Splita do Makarske. Upravo je Makarska riva bila idealno mjesto za okupljanje i predstavljanje oldtimera. Nakon Omiša većina sudionika je zajedno krenula prema odredištu, te kod svih koje smo putem susretali izazvala dosta pozitivnih emocija Vidikovac uz magistralu na prijevoju Dupci koje se nalazi na nadmorskoj visini od 300 m, bilo je idealno odmorište za kolonu Oldtimer Promo Toura.

U lijepom prirodnom okruženju formirala se zanimljva kolona na čijem čelu je bilo prateće vozilo, urbani crossover KIA Xceed, a slijedili su ga oldtimeri od tipičnog britanskog kabrioleta Triumpha Spitfire-a zatim BMW 1602 kultne preko sportske Ford Fieste s kojom je njen vlasnik osvojio 2.mjesto u premijernoj sezoni Kupa povijesnih automobila.

Smještena podno Biokova, Makarska kao da spaja planinu i more a nalazi se u zagrljaju dva poluotoka, Osejave i Sv. Petra. Makarska je najveća i jedina prirodna luka između ušća Cetine i Neretve, te je uvijek bila siguran zaklon za brodove, a ovaj put prigrlila je i ugostila oldtimere.

Osim oldtimera posebna je svakako bila atraktivna nebesko plava Piaggio Vespe iz 1954.g. Ovo je prva generacija s motorom 150 ccm oznake VL1T i prvi model s prednjim svjetlom na volanu. Godine 1954.g. iz Italije stigla je na Hvar u porodicu Caratan. 

Nekada davno izgrađena na rimskom naselju, imenom Makarska prvi se put spominje u dokumentu iz 16. stoljeća. Makarska nije samo turistička destinacija, ona je poznata u svijetu po svojoj kulturnoj baštini tako da je bila idealno mjesto za prezentaciju tehničke baštine koju promiču oldtimeri.
Osim oldtimera iz Kaštela, Dugog Rata koji su došli iz pravca Splita uz domaćine ljubitelje oldtimera iz Makarske stigli su i oni iz Zagreba i Zadra.

Makarska riva uvijek je privlačila brojne domaće ljude i goste koji uživaju u laganoj šetnji, pogledu sa šentade prema moru ili u opuštanju u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata. Ove nedjelje mogli su užavati u poredanim oldtimerima koji su se presijavali na suncu. Uz spomenute oldtimere sada su tu bili modeli poput Alfa Romeo Junior iz 1970.g, dva Mercedesa, Opel Kadett C, Peugeot 304 cabrio te dva Fiata model 124 sport coupe i najstariji model na okupljanju i svakako najatraktivniji model 1100 E iz 1949.g. Ovaj model proizvodio se od 1938. do 1953, opremljen motorom od 35 KS ali je sve oduševio brojnim neobičnim detaljima koji ga čine zaista posebnim.

Na ovom skupu vozila Oldtimer Promo Toura za današnje vrijeme neobičnih oblika i boja prateće vozilo crossover KIA Xceed na neobičan način odlično se uklopio sa modernijim elementima poput povišene podnice ali i dijelovima od tamnog kroma preko tipične zaštite pragova i lukova blatobrana do pomalo kupeovske linije.

Ove nedjelje svi koji su se zatekli na Makaskoj rivi mogli su uživati u prezentaciji na otvorenom u već pomalo zaboravljenim modelima automobila - oldtimerima koji su okupljeni u projektu Oldtimer Promo Tour još jednom upozorili na očuvanje baštine.


hr Mon May 29 2023 08:09:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .