Dva bivša splitska gradonačelnika s penzijom od 800 eura, dupli iznos plaće imaju zaposlenici Banovine

Osam osoba na optuženičkoj klupi splitskog Županijskog suda ne smatraju se krivim za više kaznenih djela. Osam imena među kojima su i dva bivša splitska gradonačelnika, Ivo Baldasar i Miroslav Buličić, ali i dvoje zaposlenika splitske Gradske uprave Damir Babić i Natali Ribičić.

Potonji dvojac na pitanje sutkinje Ivane Kanaet Samardžić izjasnio se kako  su s mjesečnom plaćom u Banovini od 1.600 odnosno 1.500 eura dok dvojica bivših poteštata umirovljeničke dane provode uz 800 eura penzije.

Tek je jedan od optuženih, Špiro Cokarić, imao drugačiji odgovor na pitanje o iskazivanju obrane jer je odlučio odgovarati samo na pitanja svog branitelja Edvarda Sušca. Ostatak optužene ekipe neće imati problema s pitanjima tužiteljice kao ni branitelja.

Inače, USKOK smatra da je Baldasar, od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. kao gradonačelnik, zajedno sa Špirom Cokarićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Splita i Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove Splita, na traženje Jasne Parčine i voditelja hotela u vlasništvu njene tvrtke Josipa Čulića, njihovu hotelu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirnih mjesta.

Tako su Baldasar, Cokarić i Babić hotelskoj tvrtki, ocjena je tužiteljstva, na štetu grada Splita pribavili 463.700 kuna.

Za preko 123 tisuće kuna grad je oštećen i kada je Baldasar, Cokariću i Natali Ribičić, voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro, u isto vrijeme i predsjednici Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje ugostiteljskih terasa, naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače “s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina”.

Damir Babić optužen je da je, na zahtjev bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika Miroslava Buličića izdao nalog jednoj tvrtki da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred njegove obiteljske kuće iako je znao da će navedene radove neosnovano platiti Split.

Buličiću je tako, plaćanjem radova, Babić na štetu grada Splita pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 30 tisuća kuna.

POSLJEDNJE DODANO: