Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63fddc785d7965e8218b4781/80

Gosti s cruisera nakon pandemije ponovno otkrivaju Zadar: izvrsne najave za 2023. i 2024. godinu

Njihov dolazak nije značajan samo zbog dana kojeg provode u Zadru, nego i zbog istraživanja koja pokazuju da se 63% putnika koji posjete destinaciju na krstarenju, ponovo vraća u destinaciju u vlastitom aranžmanu
Stotine tisuća turista u proteklih nekoliko godina Zadar su upoznali dolazeći cruiserom. Ovi „ploveći hoteli“ dovodili su u naš grad obično goste više platežne moći, koji bi u jednodnevnom obilasku upoznavali zadarske znamenitosti, često i prirodne ljepote zadarske okolice.  Pandemija je ovu industriju pogodila kao malo koji turistički sektor, no već prošla godina, a posebice najave za ovu i sljedećih nekoliko pokazuju kako će cruising imati itekako veliku ulogu u cjelokupnom zadarskom turizmu.

Njihov dolazak nije značajan samo zbog dana kojeg provode u Zadru, nego i zbog istraživanja koja pokazuju da se 63% putnika koji posjete destinaciju na krstarenju, ponovo vraća u destinaciju u vlastitom aranžmanu, što otvara velike potrebe za hotelskim sadržajem i turističkim doživljajima na destinaciji.

U Zadar je u prošloj godini uplovilo blizu 150 kruzera, od čega se 82 pristajanja odnose na Putničku luku Gaženica (Zadar Cruise Port), u kojoj se iskrcalo 122.629 putnika te čak 59.139 članova posade. Direktorica ZIPO-a Rebeka Pevec kaže kako su u ovoj godini za sada najavljena 73 dolaska, ali s više putnika nego prošle godine – čak 143 tisuće, uz 59 tisuća članova posade.

- Glavni razlog je veća prosječna popunjenost kapaciteta brodova, s obzirom da je većina pandemijskih restrikcija ukinuta. U ovoj godini očekujemo dolazak 16 kompanija za krstarenje, uglavnom s gostima iz Njemačke, Velike Britanije, Italije i SAD-a - najavljuje Pevec.

Najviše dolazaka je predviđeno za brodove AIDA Cruises, Marella Cruises, MSC i P&O Cruises, a prvi put nakon 2019., vraća se i Celebrity Cruises sa sedam najavljenih uplovljavanja. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog inauguralnog dolaska broda Norwegian Cruise Linea, ove godine kompanija se vraća sa pet uplovljavanja. Obje kompanije, Celebrity Cruises i NCL, su kompanije sa pretežno sjevernoameričkim gostima.

- Svjetski trendovi pokazuju da će se oporavak cruise industrije nakon dvije pandemijske godine nastaviti i u sljedećoj, za koju u Zadar Cruise Portu već sada imamo najavu preko 100 uplovljavanja s oko 220 tisuća putnika i 84 tisuće članova posade. Imamo razloga za optimizam, ali naravno pravi uspjeh sezone ovisi prije svega na dobroj pripremi destinacije i svega onoga što uključuje kvalitetan doživljaj - kaže Pevec.

Zadar će krajem ožujka biti prisutan na najvećem svjetskom sajmu cruising industrije Seatrade Cruise Global u Fort Lauderdaleu (SAD), zajedno s ostalih 25 luka u portfelju Global Ports Holdinga, ali i još 500 izlagača i 80 cruising kompanija, pred 10.000 posjetitelja. Važnost prisutnosti Zadra na takvom tržištu ističe i direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

- Cruising se izvrsno oporavlja i razvija, a na nama je da budemo spremni za te goste, da i u nekim drugim sredinama vidimo kako oni funkcioniraju, kakve standarde moramo imati da oni budu zadovoljni onime što imaju priliku vidjeti i doživjeti u samome gradu. Zahvalan sam direktorici Pevec i ZIPO-u, koji su se aktivno uključili u podizanje kvalitete destinacije, bilo kroz promocije u svijetu, uslugu koju pružaju ili podrškom lokalnim događanjima poput Adventa. I ZIPO i Lučka uprava Zadar imat će našu veliku podršku - kaže Paleka.

Sezonu cruisera ove godine otvara MSC Armonia s uplovljavanjima 3. i 7. travnja, a već 10. travnja Azure kompanije P&O Cruises, jedan o najvećih brodova koji dolaze ove sezone, s gostima pretežito iz Velike Britanije. Najveći broj dolazaka očekuje se u lipnju i listopadu, što je odlično za destinaciju i za produžetak turističke sezone.
hr Tue Feb 28 2023 11:50:51 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f3758fb4739802308b458a/80

Grad Solin od sljedećeg tjedna kreće s podjelom uskrsnica

Bonovi će se dijeliti od 27. ožujka do 7. travnja svakim radnim danom

Na temelju članka 39. Statuta Grada Solina (Službeni vjesnik Grada Solina, br. 7/09, 4/13, 7/13, 3/18, 4/18 – pročišćeni tekst i 2/20 i 3/21), Gradonačelnik Grada Solina dana 07. ožujka 2023. godine, donosi Zaključak o dodjeli uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima i nezaposlenim osobama s područja grada Solina.

Uskrsnica (bonovi) će se dijeliti u periodu od 27. ožujka 2023. do 07. travnja 2023. godine svakim radnim danom od 8 do 14 sati, utorkom od 12 do 18 sati . Dodjela uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima s područja grada Solina će se održati u prostorijama Gradske uprave Grada Solina, a za nezaposlene osobe, osobe starije od 60 godina koje ne ostvaruju i nikad nisu ostvarivale dohodak s područja grada Solina u prostorima Doma kulture Zvonimir Solin.

hr Sat Mar 25 2023 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f31585d7965d68b8b4583/80
Foto: Press

Otvara se Športski centar Bazen Zvončac

Centar se otvara u ponedjeljak i služit će za trenažne procese

U ponedjeljak, 27. ožujka s radom započinje Športski centar Bazen Zvončac.

Bazen će biti namijenjen za trenažne procese sportskih klubova, priopćili su iz Javne ustanove Športski objekti Split

hr Sat Mar 25 2023 18:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53308ec117994243067b2535/80
Foto: CROPIX

Hrvatske zračne luke od ponoći uvode velike promjene

Ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu

Zračne luke u Hrvatskoj spremne su za ulazak u šengenski režim. Dogodit će se to točno u ponoć, s ljetnim redom letenja. Putnici unutar EU više neće morati čekati na graničnu kontrolu, sve će ići brže i protočnije, piše Morski.hr

Osim porasta prometa, zajedničko svim zračnim lukama jest da ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova.

- Time smo u situaciji da su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora -  tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Što se mijenja u zračnim lukama?

Zračna luka Split - S obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala, dovršen 2019., sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, iz te zračne luke kažu da nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja, te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava, koji bi se trebao primjenjivati od ove godine.

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman, kao najveća u Hrvatskoj, za ulazak u Schengen povećala je čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući šengenski odlasci. Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. U međunarodnom dolasku postavit će više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena, a zbog preraspodjele izlaza za zrakoplove prilagodit će i sustav za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala.

Zračna luka Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložila je 15 do 20 tisuća eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristit će se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan schengenskog prostora. Tokovi putnika iz Europske unije i onih izvan nje koji su odlasku razdvojit će se ugradnjom pregrada.

hr Sat Mar 25 2023 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f1eea5d79659f8a8b4581/80
Foto: Press

[FOTO] Mladi Bračani na supetarskoj rivi okušali se u pripremi ribe u najavi 18. Bisera mora

Pripremali su gregadu, brudet i ribu u škartocu uz pomoć profesionalaca iz udruge ŠKMER

Mladi Bračani okušali su se u subotu pripremi gregade, brudeta i ribe u škartocu s profesionalcima udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) na supetarskoj rivi u sklopu projekta "S ribom mogu sve", a i kako bi se najavio predstojeći 18. Biser mora. Riječ je o događanju u sklopu navedenog projekta kojeg provode Srednja škola Brač iz Supetra i OŠ Vladimira Nazora iz Postira s ciljem poticanja konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih. Bili su izloženi i razni proizvodi bračkih srednjoškolaca s autohtonim namirnicama koji nastaju pod okriljem zadruge Lumbrela; od nagrađivane šalše "Ka nonina", marmelade i sokova do prirodne kozmetike, a u skuhanim morskim delicijama guštali su i mještani i supetarski gosti. Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Postira, istaknula je da je projekt njezine škole i jedan od značajnih koraka kako bi se mladi zadržali na otoku promoviranjem struke i autohtonih proizvoda.

-Ovim smo uspjeli, ono što smo željeli, da se Biser mora vrati i na supetarsku rivu, a važno je svima poručiti da ovaj festival koji se održava u Svpetrvs hotelima, ima slobodan ulaz za sve – bilo da su natjecanja kuhara i konobara, brojne radionice i cooking showovi. Ponosni smo da su s nama danas učenici srednjih škola Supetra i Bola, te osmoškolci iz Postira, koji su uz profesionalne kuhare pokazali važnost projekta "S ribom mogu sve", kazala je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Biser mora, najveći je kulinarski festival i natjecanje u ovom dijelu Europe, a svečano će se otvoriti u utorak u 20.30 sati u Svpetrvs hotelima. Od srijede do petka, 29. - 31. ožujka, održat će se do sada najveći broj radionica i popratnih događanja u povijesti festivala kao što su razni cooking showovi, degustacije i stručne radionice za zaposlene u HoReCa sektoru, ali i za znatiželjnike koji žele kušati specijalitete Mauricijusa, Ukrajine, Italije, Slovenije, Austrije, zemalja regije ili, pak, kuhati domaći makedonski ajvar, kušati a la carte slastice, vrhunska hrvatska vina, koktele od travarice i craft džinove.

U središtu svega su natjecanja kuhara, konobara, učenika i nastavnika srednjih i visokih škola u nizu kategorija. Master classove i edukacije vode domaća  i svjetska kuharska imena, a sudionici dolaze iz 20-ak zemalja te će manifestacija, uz veliki broj noćenja, poslovično označiti i početak turističke sezone na Braču.

-Biser mora objedinjuje trodnevna natjecanja, eno-gastro radionice, cooking showove, izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s velikim kuharskim svjetskim imenima. Ove godine na natjecanju imamo čak 41 međunarodnu školu, a tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji žele odmjeriti svoja znaja i vještine s kolegama te osvojiti nagrade i titule. Imat ćemo oko 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će bodovati međunarodni kulinarski suci, a to su renomirani i iskusni kuhari sa svih strana svijeta koji promiči struku i zajedništvo,  poručila je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca. 

hr Sat Mar 25 2023 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .