POTRESNI DETALJI

Uznemirujući slučaj zlostavljanja konja u Podgariću: Jednog konja mlatio granom, dok se drugi srušio pod teretom drva

Udruga Prijatelji životinja jutros je uputila kaznenu prijavu policiji protiv osobe koja je jučer u Podgariću brutalno zlostavljala konje. Prema izvještaju svjedokinje, koja je slučajno naišla na ovaj užasni prizor dok je brala gljive, mladić je kod Garić grada na cesti tjerao konje da nose preteška drva. Svjedokinja je vidjela kako je jedan konj pao pod teretom, dok je mladić tukao drugog konja granom.

Fotografije nesretnog srušenog konja, objavljene na njezinom Facebook profilu, izazvale su val šoka i ogorčenja među građanima. Prijatelji životinja ističu da je počinitelj brutalnim postupkom prema konjima počinio ozbiljno kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Kazna za ovakvo djelo može biti zatvor do tri godine, ako je motiv koristoljublje, uz oduzimanje zlostavljane životinje.

Osim kaznene prijave, udruga je najavila i podnošenje prijave Državnom inspektoratu. Prema njihovim riječima, zlostavljač je počinio i prekršaj protiv javnog reda i mira, što podrazumijeva novčanu kaznu od 200 do 1000 eura.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je korištenje kopitara i za izvlačenje trupaca iz šuma i za iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima. Jasno je da je takvih izuzetaka jako malo i da mora postojati izrađen stručni elaborat da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, a što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane. Konji koji su prisiljeni obavljati teški fizički rad izloženi su ozljedama ne samo od drva nego i od opreme koja uzrokuje hematome i rane po tijelu pa je ovakvo mučenje konja s razlogom zabranjeno zakonom – naglašava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da pri izloženosti teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa. Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12 – 15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol, dok sve iznad 30 minuta dovodi do djelomične ili potpune distrofije mišića. Konji natovareni drvima, čija težina daleko premašuje težinu jahača, pa čak i težinu samih konja, izloženi su nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života! Mogu lako pasti, ozlijediti se i slomiti nogu ili vrat. Nakon mučnog života ispunjenog bolom, završavaju u klaonicama.

Ovaj slučaj je izazvao opravdanu uznemirenost i zahtjeve za strožom primjenom zakona. Prijatelji životinja apeliraju na građane da se jave nadležnim vlastima s bilo kakvim informacijama koje bi mogle pomoći u istrazi, te ističu važnost zaštite životinja od ovakvih okrutnosti.

POSLJEDNJE DODANO: