Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609ccd246f52df246a8b4614/80
Foto: HRT

BURNA RASPRAVA Sučelilo se šestero kandidata za gradonačelnika Splita

Gostovali su Ante Franić, Željko Kerum, Vice Mihanović, Jakov Prkić, Ivica Puljak i Branka Ramljak
U HRT-ovoj emisiji Otvoreno sučelili su se splitski kandidati za gradonačelnika koji po anketama imaju najveću podršku.

Naime, gostovali su Ante Franić - SDP, Željko Kerum - HGS, Vice Mihanović - HDZ, Jakov Prkić -  Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo, Nova ljevica, Ivica Puljak - Centar, Branka Ramljak - kandidatkinja grupe birača.

Što će kandidati napraviti za budućnost Splita?

Franić: Ja kao budući gradonačelnik donosim iskustvo, obrazovanje, iskustvo u privatnom sektoru. Želim napraviti prvi razvojni iskorak našeg grada, idem u projekte POS-ovih stanova u Hercegovačkoj i na Sirobuji, tu je izlaz u ulaz u luku, treba pomoći umirovljenicima, izgradnja škola, tu su i komunalni projekti. Treba pomoći i turističkim djelatnicima.

Kerum: Da bi se veliki projekti radili, treba imati većinu u Gradskom vijeću. Ako me građani izaberu, prvo ću riješiti Sajam nautike početkom šestog mjeseca te Sajam developera, a potom dolazi Ultra. To je šušur koji nam je potreban. Iza toga idu vrtići, škole i sve ostalo. Sve se to tiče većine u Gradskom vijeću.

Mihanović: Projekata ima puno, izdvojio bih promet i rješavanje pitanja gužvi, tu je i problem parkinga. Povećat ćemo naknadu za prvorođeno dijete na 4 tisuće kuna i uvesti status roditelj-odgajatelj za četvero i više djece.

Prkić: Širenje pješačkih zona, guranje prometa van centra, snižavanje cijene javnog gradskog prijevoza koji u konačnici treba biti besplatan. Sadnja 25 tisuća stabala, uređene zelene površine u svakom kvartu te početak gradnje stanova za najam za mlade obitelji da ne sele van grada. Osim Marjana nemamo zelenih zona.

Puljak: Uvest ćemo komunalni red i temeljito očistiti grad. Treba građanima pomoći da prebrode ovu krizu. Potom ćemo pokrenuti gradnju garaža. 

Ramljak je replicirala Puljku: Ovo o garažama, ovo je pitanje bilo i u prethodnom sazivu, vijećnici su to mogli staviti na dnevni red, a nisu. Tko god dođe na čelo Grada, mora tu strategiju donijeti ove godine.

Ramljak: Nova organizacija način i stil rad administracije i gradskih poduzeća. To je preduvjet za sve ostale poslove koji se mogu raditi u Gradu. Ti ljudi uz kvalitetnije upravljanje mogu dati bolje rezultate. Tu je i pitanje završetka ključnih ulica koje čekamo dvadeset godina da se završe.

Kako Split pretvoriti u cjelogodišnju turističku destinaciju?

Prkić: Nama treba održivi turizam koji podrazumijeva da on nije jedini izvor prihoda. Moramo učiniti život bolji nama, a onda će biti i bolji turistima. 

Puljak: Mi uvijek ponavljamo da turizam u Splitu nije problem nego prilika. Proširiti ga se može da se proširi i na zdravstvenog, znanstvenog, kulturnog, sportskog kongresnog turizma. Split ima sve te perspektive.

Ramljak: U Splitu je u zadnjih deset, petnaest godina turizam rastao stihijski. Mi iz faze pandemije moramo prijeći u fazu razvoja. Cjelogodišnji turizam podrazumijeva da neke sezonske avionske linije koje danas imamo trebalo bi ih pretvoriti u cjelogodišnje, moramo proširiti ponudu u gradu, na kongresni i sportski turizam, a za to nam trebaju dvorane.

Franić: Nažalost, kolege malo znaju o turizmu, pričaju floskule. Mi moramo gostima ponuditi da dolaze avionima, moramo subvencionirati letove. Kruzere trebamo pomaknuti na one mjeseci kada nije špica sezone i moramo planirati broj kruzera. To ću ja donijeti gradu Splitu.

Franiću je replicirala Ramljak, te je kazala da je njezina Nezavisna lista imala tiskovnu konferenciji baš zbog turizma. Grad Split može biti jedna prava turistička destinacija.

Kerum: Turizam se u Splitu dogodio kada sam ja bio gradonačelnik, otvaranjem Zapadne obale. Split ne može imati turizam van sezone bez dva velika događanja, jedno u proljeće, a jedno u jesen.

Mihanović: Split ima odlične preduvjete ta kongresni, sportski i ostali turizam. Potrebno je uključiti strukovna udruženja i tako bi našli mjeru za grad.

Puljak: Važno je zaštiti najvrjednije resurse grada Splita,a to su Dioklecijanova palača, te Marjan, jer turisti dolaze zbog stare gradske jezgre.

Kerum: Moramo zaštiti male ulagače i hotelijere.

Ramljak: Centar grada je pretvoren u apartmansko naselje.

Mihanović replicira Puljku: Kad spominjete zaštitu Marjana, imali ste priliku na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, šteta što je vaša supruga izašla.

Puljak mu odgovara: Na našoj listi je Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan, najveći borac za Marjan, predbacivati nama nešto je potpuno pogrešno.

Kerum je replicirao Puljku: On je najveći kočničar Marjana. On ugnjetava privatne vlasnike na Marjanu.

Mihanović je kazao da je on jedini primao naknadu za svoj aktivizam, a radio je za Društvo Marjan.

Puljak je odgovorio da je on najveći borac za Marjan. Mi se ne bavimo privatnim zemljištima nego se bavimo gradom Splitom. 

Kakva je budućnost platoa na Žnjanu?

Puljak: Ja se nadam dobra. Ako meni građani daju povjerenje, mi ćemo završiti taj projekt. Važno je sačuvati javne sadržaje. Taj prostor treba izgraditi za građane Splita.

Ramljak: Taj prostor izgleda kao mjesečeva površina. Vrijeme je da se pretvori u zeleni javni prostor, tamo zelenila nema. Čekali smo pune tri godine na papire. Projekt se mora završiti.

Franić: Grad Split je uložio u plato Žnjana, i sada HDZ-ova vlast otima Žnjan Splićanima. Vlada Republike Hrvatske želi naplatiti koncesiju naknadu od Splita. Mi smo uložili novac, oni žele novac u Zagreb. Postoji opasnost da izgubimo Žnjan.

Kerum: Od toga projekta treba odustati i treba poništiti natječaje, te provesti nove natječaje. Treba napraviti aquapark u koji će dolaziti cijela regija, to je turizam. Nažalost Split nema niti jedan aquapark.

Mihanović: Žnjan treba biti plaža za Splićane. Projet Žnjan ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu.

Franić je odgovorio Mihanoviću da plagijatore ne primaju u SDP.

Prkić: Arhitektonski natječaj je napravljen i projekt treba dovršiti do kraja.

Franić je replicirao Puljku na pjevanje ustaških pjesama i traži od njega odgovor je li to istina?

Puljak mu je odgovorio: Znate sve, zna cijela javnost što sam pjevao. Je li vi zaista mislite da sam ja najveći problem ovog grada?

Franić je Puljka optužio da je licemjer i da ima veliki ego.

Puljak mi u je odgovorio da nije licemjer.  

Selekcija otpada?

Ramljak: Treba s građanima jasno komunicirati o tim stvarima. Ako se za tri godine ne nađe rješenje, a ne znam što je s Lećevicom, stalno se govori da je u nekom procesu, a ne znamo što se događa. Nisam za to da treba zabraniti Karepovac, za one građane koji nisu iz Splita. Treba imati rezervni plan.

Franić: Lećevicu nije napravila vlast HDZ-a, a na Karepovcu imamo mjesta za četiri do pet godina. Mi moramo zaustaviti dovoz otpada iz ostalih mjesta u Split. To ću napraviti kao gradonačelnik.

Mihanović: Znam što je s Lećevicom, pristigle su četiri ponude na javni poziv i one se trenutno ocjenjuju.

Kerum: Slažem se da je realizacija išla sporo. Lećevica mora biti centar za cijelu županiju. Ne samo da bude odlagalište, nego i da taj otpad stvara neki prihod. S tim prihodom se mogu pokrivati razno razni projekti. Ništa se ne može napraviti preko noći. To tako treba raditi. 

Prkić: Moramo osvijestiti građane da će se Karepovac završiti ako ne budemo povećali sortiranje.

Mihanović: Da bi se produžio vijek trajanja na Karepovcu, moramo povisiti broj odvajanja otpada. Moramo uvesti sustav nadzora odvajanja. Unutar Karepovca treba organizirati sortirnicu. Bio otpad se ne smije odvoziti predaleko. dodatne sadržaj. Grad mora aktivno pratiti projekt Lećevice.

Ramljak je replicirala Mihanoviću: Penalizacija će stići ovu državu.

Puljak: Odvajanje otpada može se realizirati, možemo doseći tih željenih pedeset posto. Kroz edukaciju i mlade to možemo postići.

Cijelo sučeljavanje pogledajte ovdje.
hr Thu May 13 2021 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: 'Od 1. srpnja veće otvaranje za osobe s EU digitalnim potvrdama'

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u petak kako 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

- Glavne značajke su još veće otvaranje, na način da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na Covid-19, imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera - kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavivši nove mjere od 1. srpnja.

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu - za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao niti ograničenja trajanja okupljanja. 

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. 

Božinović je naglasio da se za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran Covid status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

Služenje na terasama kafića samo gostiju koji sjede

Od 1. srpnja ugostiteljskim objektima uvodi se obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba. 

- Okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji, pa ćemo tražiti od lokalnih stožera da takve situacije organiziraju i preveniraju i spriječe nekontrolirana okupljanja - istaknuo  je Božinović.

Na privatnim svečanostima i okupljanja u ugostiteljskim objektima, EU digitalne covid potvrde neće biti potrebno imati na događajima na kojima sudjeluje do 30 osoba, a sudionici će biti dužni pridržavati se epidemioloških mjera.

- Tamo gdje sudjeluje više (od 30) osoba, kada govorimo o svadbama, svi će morati imati EU digitalne covid potvrde, a to znači da više nema ograničenja broja ljudi koji mogu biti nazočni - istaknuo je Božinović.

- Logika je da se može otvoriti i ono što je do sada bilo zatvoreno - istaknuo je Božinović.

Dodao je da će publika moći sudjelovati na sportskim natjecanjima samo uz EU digitalne covid potvrde. Time će se, naglasio je, omogućiti sigurna epidemiološka situacija te povratak normalnim aktivnostima što većem broju ljudi, cijepljenima, onima s negativnim testovima i onima koji su preboljeli Covid-19.

hr Fri Jun 18 2021 13:26:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cc7f8a6f52dffeb18b45b4/80

Škoro i Mlinarić objasnili zašto je DP protiv koalicije s Kerumom i suradnje s Ostojićem

Škoro je izrazio žaljenje što kolege, posebno iz Mosta, vrlo ružno komuniciraju.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Domovinskog pokreta dr. sc. Miroslav Škoro i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe održali su danas konferenciju za medije o aktualnim političkim temama koje su se nametnule nakon lokalnih izbora.

Miroslav Škoro uvodno je naglasio da u Domovinskom pokretu smatraju da je odgovornost u politici važna, prije svega odgovornost prema biračima, ali i prema ideologiji koja se zastupa. Dodao je da djelovanje Domovinskog pokreta, kao stranke koja je na lokalnim izborima ostvarila značajan rezultat, pokušavaju ustrojiti na način da ljudi na terenu imaju diskrecijsko pravo procjenjivati kako će i s kim surađivati, kako će i s kim koalirati, na način da budu odgovorni, da uvažavaju komunalne probleme, ali i ideologiju kojoj Domovinski pokret pripada.

Škoro se osvrnuo na pregovore za konstituiranje Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije u kojoj je Domovinski pokret ostvario tri mandata. Rekao je da je Domovinski pokret vijećnicima dao diskrecijsko pravo da pregovaraju kako misle da je dobro za Splitsko-dalmatinsku županiju, na način da respektiraju volju birača i uvažavaju ideologiju Domovinskog pokreta.

- Domovinski pokret je vrlo jasno i precizno rekao da ne želi ulaziti u koaliciju u kojoj će na bilo koji način podupirati gospodina Željka Keruma, a isto tako ne želi biti dio bilo kakve političke suradnje u kojoj je gospodin Ranko Ostojić - istaknuo  je Škoro.

Škoro je izrazio žaljenje što kolege, posebno iz Mosta, vrlo ružno komuniciraju i jedan svoj obračun koji se već godinama događa u hrvatskoj politici žele na neki način natovariti na leđa vijećnika Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Škoro je poručio kako u Domovinskome pokretu nemaju ništa protiv gospodina Ivice Kukavice i da smatraju da bi bilo jako dobro da takav čovjek bude na čelu županijske skupštine.

Stipo Mlinarić Ćipe također je naglasio kako u Domovinskome pokretu nemaju ništa osobno protiv gospodine Kukavice. 

- Ono što Most radi u Splitsko-dalmatinskoj županiji podsjeća na ono što Andrej Plenković radi na nacionalnoj razini. U Mostu ističu da je gospodin Kukavica bio pripadnik 4. gardijske brigade, što je istina, no iza Kukavice se skriva Ranko Ostojić - poručio je Mlinarić.

Ostojić je, podsjetio je Mlinarić, bio dio vlasti koja je donijela zakone o Vukovaru o  ćiriličnim pločama gdje je izgubljen život hrvatskog branitelja Darka Pajčića.

- Domovinski pokret iza takvog čovjeka ne može stati. Isto radi i Plenković preko časnog generala Tome Medveda u proguravanju Zakona o civilnim žrtvama rata nakon čega će Hrvatska isplatiti 8.000 ljudi koji su rušili Republiku Hrvatsku. Mi ne ćemo biti smokvin list ni za koga - zaključuje Mlinarić.


hr Fri Jun 18 2021 13:12:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58c1bc0cb4739877b18b458f/80
Foto: Škveranka

Čelnik Brodosplita vrijeđao novinara Nove TV

Nakon što je prilog o škveru emitiran u Dnevniku Nove TV, Debeljak se porukom javio reporteru Juriču.
U Dnevniku Nove TV reporter Mario Jurič uživo se javio iz Brodosplita, gdje je o financijskim problemima tvrtke razgovarao s vlasnikom Tomislavom Debeljakom. No ono što je uslijedilo nakon razgovora, bilo je ispod svake razine - reportera Juriča izvrijeđali su zbog njegovih pitanja.

- Vrijeđali su me. Očito im se nisu svidjela pitanja koja su bila relevantna o temi koju već duže vrijeme pratimo. Nakon intervjua Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja. Član uprave Tomislav Čorak ostao mi je još objašnjavati nešto o isplatama plaća i rekao mi da sam smeće - rekao je reporter Mario Jurič za DNEVNIK.hr.

Istaknuo je da je naš posao da propitkujemo tvrtke koje su za svoje poslovanje dobile novac od države.

Debeljak je nakon razgovora u odlasku Juriču poručio: "Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski."

- Lažljivi ste, totalno lažljivi - rekao je potom Čorak Juriču, koji mu je odgovorio da samo postavlja pitanja.

- Zadnje ste smeće - rekao mu je Čorak, a Jurič pitao: - Znate li da je to prijetnja novinarima? Hoćete li da zovem policiju?

- Ako mislite da je to prijetnja, pozovite policiju - odgovorio je Čorak, koji je Juriču rekao da je "pitao pitanje koje nije istinito".

.- Moje je da postavljam pitanja - kazao je reporter, a član Uprave Brodosplita na to je dodao:

- Moje je da kažem mišljenje o vama.

Nakon što je prilog o škveru emitiran u Dnevniku Nove TV, Debeljak se porukom javio reporteru Juriču te napisao:
- Sad kad sam pregledao prilog čak mi je i drago. Ja ti opraštam, a molim te nemoj raditi to isto drugima koji šljakaju i hrane ovu jadnu državu.

Uvrede reporteru nastavile su se i nakon objave članka na portalu Dnevnik.hr.

- Sad pročito članak i hvala Bogu da si se razotkrio kao plaćenička antihrvatska pič...a - napisao je Debeljak i ubrzo obrisao tu poruku.

- Zašto si izrezao komentar o 3. maju, frajeru? -  uslijedilo je pitanje Debeljaka pola sata prije ponoći.

U splitskom škveru, koji ima 47 tvrtki kćeri, za njih osam prijeti stečaj, a više od pola ih je u blokadi. Debeljak je u razgovoru s Juričem kazao kako nije istina da tvrtke klize u stečaj te ustvrdio da će dugove platiti do kraja ovog mjeseca.

S Nove TV poručuju:

- Informativni program Nove TV uvijek će profesionalno pitati o kriterijima poslovanja, trošenja novca poreznih obveznika i ispunjavanja obveza prema radnicima. Nedopustivim smatramo vrijeđanje i napade na novinare.

hr Fri Jun 18 2021 12:41:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

Na području Splitsko-dalmatinske županije sedam novooboljelih

Ukupno 719 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 336 obrađenih testova danas je 7 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 4, Kaštela 1 i Vrgorca 2 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 719 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 22 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.     
hr Fri Jun 18 2021 12:38:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .