Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64be12d95d79652d6d8b4588/80
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

Hajduk žestoko kažnjen za bocu u glavu igraču Istre!

Disciplinski sudac SuperSport Hrvatske nogometne lige, Alan Klakočer, donio je odluke o kaznama iz utakmica 7. kola

HNK HAJDUK se kažnjava jer je na prvenstvenoj utakmici Hajduk - Istra 1961 domaća navijačka skupina Torcida, smještena na sjevernoj tribini zapalila od 3. do 35. minute devetnaest baklji, od 60. do 66. minute sedamdeset i pet baklji i četiri bljeskalice, od kojih su dvije bačene na tartan stazu, te od 70. do 72. minute zapalila deset dimnih kutija i jednu bljeskalicu te jer je nakon pogotka gostiju u 90.+13. minuti prilikom slavlja gostujuće momčadi sa zapadne tribine prema gostujućoj klupi bačena staklena bočica koja je pogodila igrača gostiju Björkandera Nilsa Erica Rolanda i napravila mu posjekotinu na glavi, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS – a te se temeljem istog propisa izriče novčana kazna u visini 26.500 eura.

NK OSIJEK se kažnjava zbog toga što su na prvenstvenoj utakmici Osijek - Dinamo domaći navijači u 2. minuti s istočne tribine bacali u teren za igru veći broj predmeta - zgužvane papire u obliku lopte ili aviona, u 34. minuti zapalili dva vatrometa, osam bljeskalica-stroboskopa te dvadeset baklji, dok su gostujući navijači u 64. minuti zapalili 1 baklju, u 76. minuti jednu dimnu bombu i pet bljeskalica-stroboskopa te zbog toga što su domaći navijači s istočne tribine tijekom cijele utakmice gađali predmetima pomoćnu sutkinju Sanju Rođak-Karšić - upaljačima i zgužvanim papirom, te polijevali pivom, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 4.000 eura.

Kažnjen je i zbog toga što su u 45. i 45+1. minuti utakmice domaći navijači na istočnoj tribini skandirali sucu utakmice “Cigane, Cigane” te u 90+2. i 90+6. minuti domaći navijači na cijelom stadionu skandirali sucu “Cigane, Cigane”, čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 2.300 eura pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 6.000 eura.

GNK DINAMO se kažnjava jer je na prvenstvenoj utakmici Osijek - Dinamo, gostujuća navijačka skupina BBB u 64. minuti zapalila 1 baklju koja je dogorjela na tribini, u 76. minuti zapalila jednu dimnu bombu i pet bljeskalica-stroboskopa čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 2. DP HNS-a, te se temeljem istog propisa izriče novčana kazna u visini od 700 eura.


hr Wed Sep 06 2023 15:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
//www.dalmacijanews.hr/files/64be12d95d79652d6d8b4588/80
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

Policija poslala priopćenje uoči utakmice Hajduk - Dinamo

Pozivaju građane na poštivanje uputa i pravila organizatora te upozorenja i naredbi policijskih službenika u prometu i na stadionu

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine s početkom u 18 sati u Splitu, na gradskom stadionu Poljud,  odigrat će se nogometna utakmica SUPERSPORT HNL-e, između HNK "Hajduk" i GNK "Dinamo".

Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama  visokog rizika i  sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12, 114/22).

S obzirom na očekivani dolazak većeg broja navijača, policija poziva sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje - ulazak u stadion

Posebno još jednom napominju svim posjetiteljima kako prilikom ulaza moraju imati:

-kupljenu ulaznicu i 

-javnu ispravu s fotografijom. 

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15.30 sati, stoga pozivaju posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion.
 
Ulazak u stadion odbit će se:

-posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

-osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

-posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

-osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 


Obavijest za gostujuće navijače - prihvat navijača u Dugopolju

Za gostujuće navijače predviđen je prihvat od strane policijskih službenika na izlazu s autoceste A1- naplatna postaja Dugopolje.

Kod naplatne postaje Dugopolje provodit će se posebna regulacija prometa.

Sve organizirane skupine navijača, koje budu putovale autobusima, biti će upućene izravno na stadion „Poljud“.

Za sve ostale gostujuće navijače koji budu putovali neorganizirano, osobnim ili kombi-vozilima osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje, pod policijskim nadzorom, odakle je organiziran prijevoz autobusima do stadiona „Poljud“ i natrag.

savjetuju svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije do 15 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojem se posjetiteljima može osigurati pravovremeni ulazak na stadion.

Posebna regulacija prometa na području grada Splita

Građane obavještavaju da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila na način da će se:
 

-od 12 sati do završetka osiguranja uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom, te za autobuse kroz ulicu Sedam Kaštela);

 

-od 14 sati će se uspostaviti blokada prometa u ulici Zrinsko-Frankopanskoj - od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te u ulici Put Supavla - od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza i vozila s propusnicom).    

 
Savjetuju svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ukoliko su u mogućnosti koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve.

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, pa savjetujemo da ukoliko na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Još jednom upozoravaju vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari će, zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-Frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.

Sve sudionike u prometu mole za dodatno strpljene i oprez ukoliko dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.   

 Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima    

Obavještavaju građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
 

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

-unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

-maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,

-unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

-pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

-pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

-bacanje predmeta u natjecateljski prostor te

-boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora. 


Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice audio i video snimati i fotografirati područje stadiona i prilaznih pravca.

Također, sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policija će četiri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara, Put Lore i djelom Zrinsko-Frankopanske ulice od križanja s ulicom Sedam Kaštela do ulice Put Lore

Pozivaju građane na poštivanje uputa i pravila organizatora te upozorenja i naredbi policijskih službenika u prometu i na stadionu.

hr Sat Sep 30 2023 11:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
//www.dalmacijanews.hr/files/64d3b89e5d796556a98b456c/80
Foto: DN

Ivan Leko pred derbi s Dinamom: „Imam dobar osjećaj, bit će ludilo“

Volio bih da na kraju utakmice pričamo o Marku kao najboljem igraču, a ne o Brunu – rekao je trener Hajduka

Nogometaši Hajduka u nedjelju s početkom u 18 sati igraju protiv Dinama utakmicu 10. kola SuperSport HNL.

Uoči najvećeg derbija hrvatskog nogometa Bijeli se nalaze na prvom mjestu prvenstvene tablice s osvojenih 18 bodova iz osam odigranih susreta. Dinamo zauzima treću poziciju s osvojenih 16 bodova, ali i utakmicom manje od Hajduka.

Aktualna sezona otvorena je upravo dvostrukim srazom Dinama i Hajduka na Maksimiru. Najprije utakmicom Superkupa u kojoj je domaćin slavio s 1:0 pogotkom Martina Baturine. Tjedan dana kasnije Hajduk uzvratio na početku prvenstva i preokretom slavio s 2:1 na Maksimiru. Domaću momčad je u vodstvo tada  doveo Bruno Petković, a pobjedu Bijelima donijeli su Marko Livaja i Rokas Pukštas.

U odnosu na prošlo kolo, trener Bijelih Ivan Leko, u derbiju opet može računati na Zvonimira Šarliju koji je utakmicu s Lokomotivom propustio zbog tri žuta kartona.

Poseban pozdrav za naših 100.000 članova, rečeno je na početku press konferencije. To je bilo i prvo pitanje za Leku.

- Čekali smo taj broj. Ogroman ponos, 100.000 ljudi je ogromno, samo velikani su na sto i plus. Hvala svim navijačima Hajduka sa svih strana svijeta. Idemo dalje, više, jače, probijati granice. Naravno da je tih 100.000 zaslužilo pobjedu protiv Dinama. Želimo odigrati pravu utakmicu i pobijediti. Bit će ludilo! Imam dobar osjećaj.

Luka Vušković je otišao s juniorima u Vinkovce.

- Njega treba pomalo uvoditi, dizati, vraćati… Vidjet ćemo što će biti kasnije.

Petković i Baturina su Dinamovi najopasniji igrači.

- Svi mi znamo njihove kvalitete, ali apsolutno vjerujem u moju ekipu. Konkurencija je dobra, imam 16 do 17 igrača koji jedva čekaju početi derbi. Trener voli kad zna s kim će krenuti, ali čekat ću zadnji trenutak za odrediti početnu postavu, jer su svi raspoloženi.

Kako vidite odnos snaga dva mjeseca kasnije od dvije utakmice u Zagrebu, puno se toga promijenilo?

- Mi smo imali izvanredan start, pa veliku depresiju s dva poraza. Protivnik je dobar, dosta je promjena u obje momčadi. Vjerujem u moju ekipu kad vidim kako treniraju, kako su motivirani. Jakirović je dobar trener, respekt svakome, ali mene zanimaju moji igrači, to je jedini ispravan put. Sada se igra u Splitu, svaka utakmica je svoja priča.

Kakav Dinamo očekujete, hoće li biti taktičkih promjena?

- Ne znam kakav će biti Dinamo, iznenadio bih se da dođu adaptirati se na nas, jer dobre ekipe igraju uvijek isto. Meni se sviđa što smo jači, što imamo konkurenciju u momčadi. Nećemo izmišljati toplu vodu, mogu se mijenjati detalji. Ne volim govoriti tko će početi, to je neozbiljno kad nisam ni njima rekao.

Možemo li očekivati bolji nogomet nego u ranijim derbijima?

- Tako je svuda. Volio bih i ja vidjeti spektakl u kojem će Hajduk pobijediti. Stres, nervoza i sve što ide uz derbi utječe na igrače. Mi se pripremamo za nogomet, Dinamo također igra nogomet, pa bi mogla biti zanimljiva utakmica za gledatelje.

Livaja s jedne, Petković s druge strane.

- To je normalno, dva najbolja igrača s obje strane. Volio bih da na kraju utakmice pričamo o Marku kao najboljem igraču.

Pobjedom se možete odvojiti od Dinama?

- Naše iskustvo iz proteklih par tjedana sugerira da je možda bolje da se ne odvojimo. U samo tjedan dana smo ispustili prednost. Iskustvo mi govori da je najvažnije biti u pravoj formi u travnju i svibnju.

Je li Trajkovski spreman?

- Uzeli smo ga zato što je polivalentan. Šteta je što je došao s dva mjeseca individualnih treninga. U 20 minuta protiv Lokomotive je pokazao nešto.

Je li obrana Dinama prilika za Hajduk? Otišao je Josip Šutalo, otišao je Livaković… Nevistiću je ovo prvi derbi.

- Teško je to reći. Svaka pozicija, svaka linija je bitna, a na kraju je bitna momčad. Slažem se s Ivanom Katalinićem da je uvijek važno napasti u derbiju. On je bio i moj trener, imao je puno uspjeha protiv Dinama, volio je riskirati, ići naprijed. Naša ideja je napadati, stvarati prilike, dati golove…

hr Fri Sep 29 2023 15:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
//www.dalmacijanews.hr/files/65117bc1cc6747a80c8b4569/80
Foto: Tottenham

Najskuplji junior na svijetu u subotu igra u Vinkovcima za juniore Hajduka

Nakon gotovo dva mjeseca mogao bi Vušković prvi put zaigrati, jer u međuvremenu nije odigrao nijednu utakmicu

Luka Vušković, 16-godišnji stoper Hajduka, otputovao je s juniorima u Vinkovce gdje Bijeli u subotu u 10 sati igraju prvenstvenu utakmicu sa Cibalijom. Nakon gotovo dva mjeseca mogao bi Vušković prvi put zaigrati, jer u međuvremenu nije odigrao nijednu utakmicu, pišu Sportske novosti.

Zadnju službenu upisao je još krajem svibnja u zadnjoj prvenstvenoj protiv Šibenika, a u međuvremenu je zabilježio tek dva nastupa u prijateljskim dvobojima za seniore. Protiv Radomlja početkom srpnja na pripremama u Sloveniji, a zatim i posljednju krajem istog mjeseca u Mravincima sa Solinom.

Vušković je početkom ovog tjedna i službeno potpisao ugovor sa Tottenhamom, ali i dalje je, do punoljetnosti koju stječe u veljači 2024. godine, igrač Hajduka.

Za seniore pak neće igrati, jer trenutačna konkurencija sa Elezom, Šarlijom, Uremovićem i Ferrom nudi malo prigoda za konkretniji nastup, stoga su igre za juniorsku momčad Bijelih realna prigoda da se vrati u ritam utakmica nakon što četiri mjeseca nije imao službene nastupe.

U Vinkovce danas stiže najskuplji junior na svijetu, igrač od 13,8 milijuna eura koliko je Tottenham platio za stopera Bijelih.


hr Fri Sep 29 2023 14:39:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
//www.dalmacijanews.hr/files/651697c0cc6747ac168b45c4/80
Foto: hajduk.hr

Istražite Planet Hajduk: Lansiran prvi broj novog klupskog magazina!

Svoj prvi povijesni primjerak magazina Planet Hajduk potražite od subote 30. rujna u svim službenim fan shopovima: Poljud, TC Joker, Makarska, Zadar te putem web shopa po cijeni od 5 eura

Hajduk je pokrenuo magazin Planet Hajduk i tim povodom je objavio:

Dragi navijači, poštovani čitatelji,

samo dan nas dijeli od izlaska prvog broja našeg novog magazina pod nazivom ‘’Planet Hajduk’’. Unatoč tome što je u današnje moderno doba sve okrenuto digitalizaciji, a kao Klub posebno radimo u tom smjeru što je i vidljivo kroz našu platformu Hajduk Digital, odlučili smo se napraviti korak dalje i osnovati svoj vlastiti magazin. 

Razgovori, crtice iz povijesti, zanimljivosti iz prve momčadi i Akademije, brojne uspješne marketinške kampanje, samo su neki od niza tema koje se mogu pronaći u našem posebnom svemiru. Naš je planet velik onoliko koliko je veliko naše srce koje povećava broj otkucaja kada je Hajduk u pitanju. 

Iz prvog broja izdvajamo razgovor s najboljim igračem SuperSport HNL - Markom Livajom, o svemu, a najmanje o balunu, Hajduk i ja: sve o legendarnom Bori Primorcu, a legendarni Ivica Šurjak i velikan hrvatske i svjetske košarke Toni Kukoč su nam ispričali svoju život i vezu s Hajdukom. Od ostalih zanimljivosti svakako vrijedi pročitati kolumnu poznatog splitskog novinara Bernarda Jurišića koji je pisao posebno za naš magazin te još puno aktualnosti, tema i priča koje će vas držati zaokupljenima na našoj planeti.

Svoj prvi povijesni primjerak magazina Planet Hajduk potražite od subote 30. rujna u svim službenim fan shopovima: Poljud, TC Joker, Makarska, Zadar te putem web shopa po cijeni od 5 eura.

Sjedite, udobno se smjestite i uđite u naš mali, veliki svijet. Planet Hajduk!


hr Fri Sep 29 2023 11:24:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .