UPUTE ZA NAVIJAČE

Utakmica visokog rizika: Policija moli sve sudionike da poštuju protokol

U subotu, 30. ožujka 2024. s početkom u 19:30 u Splitu će se na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“.

Navedeno javno okupljanje proglašeno je utakmicom visokog rizika te će policija – uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije – poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakonu o javnom okupljanju.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja, piše PU splitsko-dalmatinska.

Obavijest za gostujuće navijače – prihvat navijača u Dugopolju

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske prihvatit će organizirane i neorganizirane skupine navijača na izlazu s autoceste A1 – naplatna postaja Dugopolje te će svi, nakon obavljenog pregleda, biti prepraćeni izravno do stadiona Poljud.

Preporučamo svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije u 16 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojemu se posjetiteljima može jamčiti  pravovremeni ulazak na stadion.


Obavijest za domaće navijače – koristite izlaze Prgomet, Bisko i Vučevica – cesta D1 u posebnom režimu, moguće gužve i zastoji u prometu

S obzirom na to da očekujemo veće gužve i zastoje od 16 do 19 sati na području naplatne postaje Dugopolje i na cesti D1, brza cesta smjer Klis – Solin te da će na D1 biti uspostavljena posebna regulacija prometa uz moguće zatvaranje ceste, upućujemo domaće navijače koji dolaze na utakmicu iz drugih gradova da ne koriste izlaz s A1 na Dugopolju, već da koriste naplatne postaje Prgomet, Vučevica i Bisko. 

Napomena: izbjegavajte cestu D1, smjer Klis-Solin i naplatnu postaju Dugopolje 

Ulazak u stadion

Posebno još jednom napominjemo svim posjetiteljima kako prilikom ulaska moraju imati:

 • valjanu ulaznicu,
 • javnu ispravu sa fotografijom.

S obzirom na pojačan interes posjetitelja za ovo javno okupljanje, pozivamo posjetitelje da se na dan utakmice pravovremeno upute prema stadionu.

Ulazi u stadion biti će otvoreni od 16:30 pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda osoba i provjera ulaznica mogli ući na stadion prije početka javnog okupljanja.

Posebna regulacija prometa na području grada Splita

Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila:

 • od 13 sati do završetka osiguranja uspostavit će blokadu prometa u ulici VIII. mediteranskih igara – kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“ te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).
 • od 15:30 će se uspostaviti blokada prometa u Zrinsko-frankopanskoj ulici – od raskrižja s Ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru te u ulici Put Supavla – od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza i vozila s propusnicom). 

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona pa savjetujemo da, ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Prometni redari će, zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja, sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-frankopanska, Hrvatske mornarice, Sedam Kaštela i Put Supavla te će biti premještena vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje.Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta. 

Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ako su u mogućnosti, koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve. Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljenje i oprez ako dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ako bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području grada Splita.      

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

 • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice audio i video snimati područje stadiona i prilaznih pravaca.

Sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija će četiri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. mediteranskih igara i Put Lore.

Pozivamo građane da poštuju smjernice, upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

POSLJEDNJE DODANO: