AFERA MREŽA

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg posebnog savjetnika u Ministarstvu gospodarstva

USKOK je potvrdio da je podigao optužnicu protiv bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva Jurice Lovrinčevića, zbog trgovanja utjecajem i sumnji u izvlačenje novca iz budžeta za promidžbu, odnosno zbog afere Mreža

Istraga ovog slučaja pokrenuta je u siječnju ove godine, a sada već stiže optužnica. USKOK-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu, kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje: Fond), koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje (dalje: TVP) radi promidžbe aktivnosti Fonda na način da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja.

Tako je okrivljenik, u okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o njegova dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i TVP za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to i prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja.

Potom je okrivljenik posredstvom osobe od njegovog povjerenja zatražio od direktora TVP-a, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za TVP, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TVP-a neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikovog povjerenja. Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TVP-a, a to društvo je s TVP-om zaključilo ugovor na temelju kojeg je TVP-u ispostavljen račun društva od  28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene, priopćio je USKOK.

POSLJEDNJE DODANO: