NAKON PROVEDENE ISTRAGE

USKOK podigao novu optužnicu protiv Josipe Rimac

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivše državne tajnice Josipe Pleslić, ex Rimac, bivše rektorice zadarskog Sveučilišta Dijane Vican i poduzetnika Ante Stanišića te njegove tvrtke zbog niza malverzacija, prenosi Index.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo da je optužnica podignuta zbog počinjenih kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uskok je optužio Pleslić da je, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

Stanišić je, stoji u optužnici, omogućio bivšoj političarki da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke Graditelj svratišta te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Tužiteljstvo tereti Pleslić da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,45 milijuna kuna garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave, Pleslić je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Uskok ističe da je Pleslić, sukladno dogovoru sa Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020.  koristila stan u vlasništvu Stanišićeve tvrtke bez plaćanja režijskih troškova, čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974 kuna.

Osim toga joj je Stanišić na trošak svoje tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037 kuna, dodaje Uskok.

Uskok je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Vican i Stanišić su uhićeni nakon pokretanja istrage u studenome 2023., dok bivša političarka nije bila uhićena jer je cijeli slučaj, prema pisanju medija, proizašao iz podataka nađenih u njenom mobitelu tijekom ranijih istraga.

Josipa Pleslić uhićena je u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice.

Terete je za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.

U nastavku prenosimo Uskokovo priopćenje u cijelosti.

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu i Zadru, dogovorili da će I. okr. koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina i saborske zastupnice te koristeći položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u državnom vlasništvu u poslovanju s IV. okr. trgovačkim društvom (dalje: društvo) u kojem je II. okr. zaposlenik, a potom od 25. ožujka 2019. i prokurist, postupaju u prilog tom društvu, s time da će joj zauzvrat II. okr. omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu IV. okr. društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Tako je, nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave “Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru”, I. okr. na traženje II. okr. od III. okr. rektorice navedenog Sveučilišta zatražila da protivno interesima Sveučilišta opozove zahtjev za naplatu. To je III. okr. i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je Sveučilište oštetila za navedeni iznos u korist IV. okr. društva.

Nadalje, nakon što je u predmetu nabave “Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek” trgovačkog društva HŽ Infrastruktura ponuda IV. okr. društva bila treća po redu, II. okr. je od I. okr. zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da IV. okr. društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila. Potom je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška, ali on nije postupio po njezinom traženju.

Za navedene usluge je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu IV. okr. društva bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je II. okr. na trošak IV. okr. društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037,60 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist”, stoji u Uskokovom priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: