PREVARA U SPLITU

Usitnila 50 eura nepoznatom prolazniku pa u zamjenu dobila “filmski novac”

Splitska policija zaprimila je prijavu da je prošlog tjedna na području Splita nepoznati muškarac pristupio oštećenoj i zamolio da mu „usitni“ 50 €, te joj je dao navodnu novčanicu, a ona mu je ne sluteći prijevaru, razmijenila novac. Naknadno je utvrdila da je na navodnoj novčanici istaknut natpis „Movie money“ i da se ne radi o novcu. U tijeku je kriminalističko istraživanje .

Policija upozorava građane, ali i trgovce, da prilikom preuzimanja novčanica budu dodatno oprezni, a svaku sumnju u njihovu originalnost, odmah prijave policiji na broj 192.

U ovom slučaju radi se o papiru koji se koristi kao rekvizit prilikom snimanja limova, serija i slično  i najčešće je izrađen od klasičnog papira. Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šuška kao prava koja je izrađena od specijalnog, pamučnog papira. Također, filmski novac nema zaštitnih obilježja, kao što su vodeni znak, zaštitna nit i dr. Dodatne informacije  o zaštiti i provjeri zaštitnih obilježja novčanica eura možete pronaći na stranicama Hrvatske narodne banke.

POSLJEDNJE DODANO: