Article

//www.dalmacijanews.hr/files/629878cc18d1cbd14e8b45a9/80

Pametno za Split i Dalmaciju: Protivimo se izmještanju trajektne luke i putnika u Sjevernu luku

Osim dva mjeseca u godini kada svjedočimo gužvama, ostalih deset mjeseci u kojima Splićani i otočani redovito koriste trajektne linije, premještaj dijela tih linija u Sjevernu luku negativno bi utjecao na dnevne migracije lokalnog stanovništva u oba smjera

Kandidatkinja za gradonačelnicu Kristina Vidan i vodstvo stranke Pametno za Split i Dalmaciju, danas se osvrnulo na negativne posljedice koje bi izmještanje dijela prometa iz postojeće  trajektne luke u Sjevernu luku moglo imati na Splićane i otočane. Rekonstrukcija i proširenje Sjeverne luke na području Vranjičko-solinskog bazena koje je u nadležnosti Lučke uprave Split, strateški je investicijski projekt Vlade Republike Hrvatske, a koji bi trebao rasteretiti gužve u trajektnoj luci.

Ipak, ovaj projekt ima i negativnu stranu koja u nezavidan položaj dovodi one koji žive u Splitu, a gravitiraju prema otocima i obrnuto.

- Iako na prvu rasterećenje gužvi i usmjeravanje kamiona u trajektnu luku zvuči lijepo, činjenica je da mi nemamo trajekte samo za kamione i automobile, već trajekte koji prevoze kamione, automobile i putnike. Osim dva mjeseca u godini kada svjedočimo gužvama, ostalih deset mjeseci u kojima Splićani i otočani redovito koriste trajektne linije, premještaj dijela tih linija u Sjevernu luku negativno bi utjecao na dnevne migracije lokalnog stanovništva u oba smjera -  kazala je Kristina Vidan.

Put od Splita do obližnjih otoka produžiti  će se za više od pola sata, što nije zanemarivo.

- Brač, Šolta, Hvar i Vis zbog svoje blizine i socioekonomske povezanosti funkcioniraju i sada kao udaljeni dijelovi Splita. Zbog toga Grad mora snažnije raditi kroz sve dostupne mehanizme kako bi se potaknuo kontroliran i održivi razvoj obližnjih otoka. Uključivanje otoka u teritorijalni obuhvat urbane aglomeracije te inzistiranje na zadržavanju ovog nivoa putničkog prometa u gradskoj trajektnoj luci, samo su neki od koraka koje bi Split morao napraviti kako bi time dugoročno dobio kvalitetan životni prostor za život, rad ili barem povremeni boravak svih građana splitske aglomeracije -  kazala je Mariana Bucat.

Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju ističu da je ponovni rast cijena karata u ljetnom voznom periodu, koji se svake godine događa, a ove godine zbog poskupljenja je došao i ranije, još jedan od poteza koji udaljava domaće putnike od odlaska na otoke.


hr Thu Jun 02 2022 10:46:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .