POZIV NA OPREZ

Upozorenje na Jadranu: Neobična životinja izaziva zabrinutost među posjetiteljima plaža

Na Slovenskoj plaži u Budvi, jedan posjetitelj je primijetio neobičnu životinju i podijelio fotografiju na društvenim mrežama, što je izazvalo mnoga nagađanja i zabrinutost među ljudima koji posjećuju obalu Jadranskog mora.


Neki su komentirali da su pronašli nekoliko komada tih životinja duž obale. Jedan od komentara glasio je: “Ubola me u Dubrovniku, to ili tako nešto slično. Češala sam se dva dana.”

Brzo su se pojavile tvrdnje da je riječ o otrovnoj vrsti morske gusjenice, poznatoj kao morski crv. Upozorenja su upućivala na opasnost od dodira s njima, ističući da otrov iz bodlji brzo izaziva bol sličnu opeklini, povišenu temperaturu i glavobolju koja može trajati i do dva dana. Preporučeno je da se bodlje ne pokušavaju izvlačiti rukama ili pincetom, jer se lako lome i ostaju na površinama, što može dodatno iritirati kožu. Umjesto toga, preporučuje se korištenje upaljača za uklanjanje bodlji, kako bi se izbjegla dodatna ozljeda ili iritacija kože.

Ovi morski crvi mogu narasti do 35 centimetara, iako su obično dužine od pet do 10 centimetara. Kada osjete opasnost, rašire čekinje i podignu ih prema gore u obrambenom položaju, što dodatno upozorava ljude na njihovu prisutnost i opasnost koju predstavljaju, prenosi klik.hr.

POSLJEDNJE DODANO: