Natjecateljska komisija HNS-a negirala tvrdnje Zagore Unešić i odbacila optužbe o favoriziranju

Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza ovim putem reagira na netočne tvrdnje koje je u svom priopćenju iznio Nogometni klub Zagora Unešić, a kojeg smo objavili ovdje.
Priopćenja HNS-a prenosimo u nastavku: 

Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza utvrdila je kako NK Zagora Unešić ne ispunjava uvjete propisane Odlukom o kriterijima za nastup u 2. Nogometnoj ligi u natjecateljskoj godini 2023./24. te je donijela odluku kako iz tog razloga ne može sudjelovati u kvalifikacijama za natjecanje u 2. NL.

Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija – da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju.
Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena – uz sve ostale – kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL.
Nadalje, Odluka o uvjetima za 2023/24. koja je donesena 2. 8. 2022. u dijelu koji se odnosi na broj momčadi mlađih uzrasta identična je s ranijom odlukom o uvjetima donesenom 2021. godine (Glasnici HNS-a 34 i 40/2021), s iznimkom da je tada peta momčad mogla biti uvjetna odnosno oformljena kao škola nogometa domicilne općine ili grada. Stoga je Zagora, kao i svi ostali klubovi, znala ili trebala znati još od 2021. godine da je pet navedenih momčadi uvjet za natjecanje u Drugoj NL.
Od kada je uveden postupak ispunjenja kriterija za nastupanje u trećem rangu natjecanja (2020. godina), a godinu poslije i u četvrtom stupnju, dogodilo se nekoliko puta da klubovi radi neispunjenja kriterija nisu napredovali u viši stupanj ili nisu mogli igrati kvalifikacije za viši stupanj. Komisija za natjecanje, kao i HNS, drže se propisanih kriterija, što će nastaviti činiti i dalje, uz prihvaćanje činjenice da će u određenim situacijama biti i nezadovoljnih klubova.
U priopćenju NK Zagore navodi se i netočna informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25.
U zaključku, Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga. Štoviše, smatramo da je samo dosljedno provođenje propisa ispravan i pravedan način odnosa prema svim klubovima u nogometnoj obitelji.
Neistine koje je klub naveo u svom priopćenju, a koje sadrži i sasvim nepotrebne optužbe i uvrede, ne mogu zamijeniti savršeno jasne i dobro poznate činjenice, a prema kojima NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije za igranje u kvalifikacijama za plasman u 2. NL. – stoji u priopćenju. 

POSLJEDNJE DODANO: