IN MEMORIAM

Umro je Antun Plenković, čovjek koji je spojio turizam i tenis na vrhunskoj razini u Bolu na Braču

U 83. godini umro je Antun Plenković i bit će pokopan u subotu u Svirču na Hvaru. Jest sa Hvara, ali svoj je životni i poslovni duboki trag ostavio „preko puta“, u Bolu na Braču. Bio je „gazda nad gazdama“ u hotelima u Bolu i to u teška vremena kad turizma gotovo da nije bilo početkom rata devedesetih godina, ali kao sportskom novinaru to mi nije ono zbog čega ću pamtiti Antuna Plenkovića.


Antun Plenković je u Bol doveo – tenis. Vrhunski tenis. Ženski tenis. Prvi turnir održan je 1991. godine i dugo je izgledalo da će to biti jednom i nikada više. Međutim, Plenković, kakav je sposoban bio, uspio je nakon rata vratiti tenis u bračku oazu, 1996. godine. I postaviti kote kakve su svima nakon njega bile nedostižne. Sljedećih osam godina Bol je krajem travnja i početkom svibnja s Plenkovićem na čelu i njegovom desnom rukom Gojkom Škrbićem uživao u nezapamćenom interesu za tenis. Što na račun Makaranki, kako Silvije Talaje, tako i Mirjane Lučić, e da bi svoj vrhunac doživio dolaskom tada ultra popularne Ane Kurnikove. Koja je tada bila u vezi, a i danas je, s pjevačem Enriqueom Iglesiasom.


Kao danas se sjećam kad je Kurnikova držala medijsku konferenciju u Bolu i kad joj je zazvonio mobitel. Tada mladi novinar Radio Dalmacije Marin Maljković, koji je s mikrofonom klečao njoj uz bok, kleo se da je na zaslonu mobitela pisalo – Enrique. Nema veze s tenisom? Možda, ali Dalmacija je tih dana živjela za tenis u režiji Antuna Plenkovića. U Bolu su igrale mnoge velike tenisačice sa Hall of Fame karijerama poput Amelie Mauresmo i Kim Clijsters, te nama najsimpatičnija od svih, Jelena Dementijeva. Clijsters je te 2001. godine u Bol dovela svoga zaručnika, tada prvog tenisača svijeta Lleytona Hewitta. On je tamo samo trenirao i nije bio raspoložen za razgovore s novinarima.
Kad je Plenković prestao biti direktor hotelskog konzorcija, nestao je i svjetski tenis iz Bola… Ogromna šteta. No, tih osam godina, od 1996. do 2003. pamtit će mnogi i neće nikada zaboraviti.

POSLJEDNJE DODANO: