ODGAJATI U INTERNET ERI

Uloga društvenih mreža u odgoju mladih: Okrugli stol o izazovima i mogućnostima

U srijedu, 24. travnja 2024., splitska podružnica Svjetskog saveza mladih Hrvatska organizirala je ključni okrugli stol pod nazivom “Tko odgaja našu djecu? – Utjecaj društvenih mreža na mlade.” Događaj se održao u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, okupivši ugledne stručnjake iz različitih područja kako bi produbili temu utjecaja društvenih mreža na djecu i adolescente.

Uvaženi panelisti bili su Đorđe Nadrljanski, dekan Veleučilišta Arca u Splitu; Maja Bokan Pelicarić, psihologinja u Srednjoj pomorskoj školi u Splitu; Mario Žuvela, autor, skladatelj, aranžer, vjeroučitelj; te Jelena Burazin, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral. Diskusiju je vješto moderirala Marija Barić Đurđević.

Događaj je započeo uvodnim govorom Renate Vojvodić, voditeljice kulturnih programa Gradske knjižnice Marka Marulića, i Stipe Lozine, voditelja splitske podružnice Svjetskog saveza mladih Hrvatske, tko je istaknuo posvećenost organizacije rješavanju aktualnih problema koji utječu na mlade danas.

Tijekom okruglog stola, govornici su istraživali kako pozitivne tako i negativne aspekte korištenja društvenih mreža i interneta, naglašavajući njihov dubok utjecaj na mlađu generaciju. Rasprava je također obuhvatila sve veću prisutnost umjetne inteligencije u svakodnevnom životu i ozbiljan problem nasilja na internetu i cyberbullyinga nad djecom i mladima. Panelisti su naglasili važnost otvorene komunikacije, primjerenog međusobnog djelovanja i izgradnje povjerenja između djece i njihovih roditelja ili odgojitelja.

Ovaj događaj označio je prvu organizaciju splitske podružnice Svjetskog saveza mladih Hrvatska, pokazujući njihov proaktivan pristup uključivanju u zajedničke probleme i poticanju rasprava koje imaju za cilj opremiti roditelje i odgojitelje znanjem i alatima potrebnim za bolje vođenje mladih u digitalnom dobu. Okrugli stol pružio je vrijedne uvide i potaknuo razgovor u zajednici o potrebi za odgovornim korištenjem društvenih mreža i stvaranju sigurnog i potpornog online okruženja za djecu.

POSLJEDNJE DODANO: