PRIPREMNE AKTIVNOSTI

Uklonjena drvena konstrukcija starog drvenog mosta na Foši

U Trogiru, nakon mjesec dana od početka radova na projektu izgradnje novog pješačkog mosta preko trogirske Foše, stara drvena konstrukcija je konačno uklonjena. Pripremne aktivnosti prije samog uklanjanja trajale su nekoliko sati, nakon čega je posebnom dizalicom drveni most u gotovo integralnom izdanju prebačen na kopno radi daljnjeg deponiranja. Dio drvene građe će biti doniran Umjetničkoj akademiji u Splitu radi izrade skulptura, dok će se ostatak zbrinuti putem ovlaštene tvrtke.

Ovaj tehnički zahtjevan i vizualno atraktivan zahvat uklanjanja je pratio veliki broj zainteresiranih građana, kao i gradonačelnik Ante Bilić.

Ovo je jedan simbolički trenutak za sve Trogirane. Iako je prije 18 godina, kada je most prvi put postavljen, bilo kontroverzi je li uopće potreban, vrlo brzo je postao funkcionalno važan za protočnost pješačkog prometa između jezgre i kopnenog dijela. Nažalost, drveni most zbog nedovoljne brige doživio je oštećenja i zbog sigurnosti morao je biti uklonjen – izjavio je Bilić

Grad je tri godine bio bez ovog koridora; prvo su se rješavale opsežne financijske konstrukcije, zatim se definiralo novo rješenje putem javnog arhitektonskog natječaja na koji je pristiglo čak 26 prijava.

Žiri je izabrao najkvalitetnije rješenje po nizu parametara, ali svakako ne i najjednostavnije rješenje, pa nam je pronalazak izvođača radova koji se bavi čeličnim konstrukcijama potrajao dosta dugo. Ovo je osjetljiva lokacija, ali sve se radi uz dozvole i suglasnost konzervatora. Dobit ćemo ponovno pješački most, ali i estetski prikladno rješenje za koje vjerujem da će postati jedan novi simbol grada – dodao je gradonačelnik.

Prema planu, radovi idu dinamički, i most bi trebao biti gotov do početka turističke sezone.

Uvijek postoji određena mogućnost nepredviđenih situacija kod sanacije temelja, ali u konačnici ne bi trebalo biti problema. Vjerujem da ćemo s početkom lipnja imati novi pješački most preko Foše – zaključio je gradonačelnik.

POSLJEDNJE DODANO: