Article

//www.dalmacijanews.hr/files/552624748d48f606008b457c/80
Foto: Ilustracija

Žrtve internetskih prevara su najčešće osobe starije od 65 godina

"Moramo biti svjesni da brza i sigurna zarada ne postoji ni u stvarnom svijetu, pa samim time niti u financijskom", kaže analitičarka Tkalčević
Financijske prevare postoje otkad postoji imovina. No, danas više nitko sa sobom ne nosi velike količine novca, a cijela imovina i plaćanje se digitalizira - kako se digitaliziraju vrijednosti, tako se digitaliziraju i financijske varalice. Kako ih prepoznati i od njih se zaštititi?

HANFA je nedavno objavila upozorenje ulagačima na internetsku platformu epicinvesting.com za trgovanje ugovorima za razlike CFD-ovima. Anja Tkalčević, analitičarka direkcije za zaštitu potrošača HANFA- e, kazala je u emisiji "Studio 4" kako su upozorili na investicijsko društvo koje stoji iza te platforme, jer nema odobrenje za pružanje investicijskih, odnosno brokerskih usluga u Republici Hrvatskoj, javlja HRT.

- To društvo je registrirano u Svetom Vincentu i Grenadiniju, stoga HANFA nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tog društva. Ono što je još važnije, ne može utjecati na zaštitu prava svih onih ulagatelja koji posluju s takvim društvom, i vrlo vjerojatno se radi o prevari, objasnila je Tkalčević i dodala kako je u srpnju 2019. HANFA donijela zabranu za trgovanje CFD-ovima za male ulagatelje kako bi ih zaštitila, jer je riječ o izrazito špekulativnom financijskom proizvodu koji ima dosta nejasne transakcijske troškove.

Kazala je kako svako investicijsko društvo koje pruža usluge građanima Republike Hrvatske mora imati ili dozvolu za rad od HANFA-e, ili mora biti notificirano od strane HANFA-e, odnosno dolaziti iz zemalja Europske Unije. Napominje kako građani, kada dobiju ponudu za investiranje, trebaju provjeriti puni naziv tog društva i na stranici tog društva provjeriti podatak o matičnoj zemlji tog društva, te koji je njihov regulator.

- Nakon toga na stranici www.hanfa.hr – tržište kapitala, ući u registar i pogledati da li se to društvo, s punim nazivom, nalazi u registru. Ako se nalazi u registru, znači da smije pružiti investicijske usluge hrvatskim građanima. Ako se ne nalazi, treba ići dodatno provjeravati jer postoji mogućnost da se radi o prevari, rekla je Tkalčević. Dodala kako je, bez obzira koliko netko bio dobar ulagač, važno znati je li društvo s kojim posluju zaista legitimno.

Objasnila je kako HANFA takva investicijska društva koja nude ulaganja putem različitih platformi u RH, pronalazi i izdaje upozorenja najviše radi na temelju prijava i upita građana.

- Moram apelirati na građane u smislu njihove edukacije i prepoznavanja znakova prevare, zato što je vrlo teško pratiti sva ta društva koja se pojavljuju i nestaju, a iza kojih stoje prevare, rekla je.

Što se prevara tiče, Tkalčević kazala je kako postoje klasični znakovi, poput obećavanja brze i sigurne zarade, te visokih prinosa.

- Moramo biti svjesni da brza i sigurna zarada ne postoji ni u stvarnom svijetu, pa samim time niti u financijskom, napomenula je i dodala kako je osnovni razlog sve većem broju takvih prevara brza i visoka razina digitalizacije.

- Danas prevaranti vrlo lako mogu doći do vas. S druge strane, u ovo pandemijsko vrijeme su građani pod jednim psihološkim pritiskom – neki čak i financijskim, i onda donose odluke koje možda u nekim drugim okolnostima ne bi donijeli. Otkad je počela pandemija došlo je do porasta financijskih prevara, istaknula je.

Osim izdavanja upozorenja, kazala je kako HANFA aktivno radi na tome da što bolje educira građane o takvim situacijama, smatrajući edukacijom jednim od najsnažnijih alata zaštite potrošača.

- HANFA je objavila letak i brošuru na svojim internetskim stranicama o znakovima i kako prepoznati prevare.  Na dan  15.studenog  imamo i javnu prezentaciju na temu prevare na financijskim tržištima, dodala je.

Tkalčević je obasnila kako svako rizično ulaganje ne znači nužno i prevaru.

- Međutim, svi građani moraju biti svjesni da postoje različite vrste ulaganja. 'Obični' građani spadaju u male ulagatelje i za njih, kroz ovaj sustav zaštite ulagatelja, postoji zaštita u smislu da, kad ulažu preko investicijskog društva, ukoliko ono smatra da određena usluga nije primjerena ili prikladna za vas, ono vam je ne smije pružiti. Zato je jako važno da poslujete s legitimnim društvom kako bi, i kao mali ulagači, ipak imali jedan sustav zaštite, rekla je i savjetovala da građani ne ulažu u ono što ne razumiju.

U slučaju da je netko ipak prevaren, o tome kome će se obratiti prvo ovisi gdje je registrirano društvo preko kojeg je osoba trgovala, rekla je Tkalčević.

- Ako je registrirano u Hrvatskoj, onda se možete javiti HANFA-i. S obzirom da je riječ o financijskoj prevari, riječ je i o kaznenom djelu, da slučaj možete prijaviti i policiji. Ukoliko to društvo nema odobrenje od strane HANFA-e za rad, onda se možete javiti nacionalnom regulatoru tog društva. Naravno, možete potražiti i odvjetnički savjet i obratiti se drugim nadležnim institucijama, objasnila je Tkalčević i napominje da, ukoliko je to društvo registrirano na nekoj egzotičnoj lokaciji, mala je vjerojatnost da će prevarena osoba uspjeti doći do svog novca.

Razina ovakvih prevara na domaćoj i svjetskoj razini, objašnjava, izrazito su rasprostranjena.

- Prema onom što vidimo u medijima i što nama javljaju građani, samo u Hrvatskoj riječ je višemilijunskim iznosima prevara, a prema nekim istraživanjima, na godišnjoj razini na svjetskom tržištu je riječ o desecima milijardi dolara. Prema istraživanjima su najviše podložni prevarama građani u dobi iznad 65 godina, objasnila je Tkalčević.

hr Tue Nov 09 2021 08:49:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61d4abd56f52df11cf8b459a/80
Foto: D.N.

Nadzorne kamere koje su snimile Mateja ne bilježe zvuk, otac još vjeruje u pronalazak: "Budim se i odlazim na spavanje s nadom"

Teorija da se na snimci netko čuje je posve netočna

Prepričao je i da je Matej njegovoj kćeri prije nestanka poslao poruku na Instagramu.

"Moja kći ni u jednom trenutku nije bila s tim momkom ni u kakvom kontaktu. Poslao joj je tu večer poruku na Instagram u kojoj je napisao 'Di si!'. Ali ona s njim nije uspostavila komunikaciju",  kaže.

Ovu informaciju provjerili smo kod Matejevog oca koji je za Index prije nekoliko dana rekao da mu je Splićanka koju je prije desetak dana sreo pred policijskom postajom u Beograd kazala da ju je Matej zvao te da je poziv bio propušten.

"Koliko ja znam bio je i propušten poziv i poruka. Ali sadržaj poruke ne znam", rekao je Matejev otac. "Koliko znam, ona nije komunicirala s Matejem", kaže Nenad Periš.

Matejev otac za Index kaže kako se još uvijek nada da će pronaći sina živog, koliko god ta nada bila mala.

"Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svjestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smijem, niti želim zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji suosjećaju i mole", kaže Matejev otac u razgovoru za Index. 


hr Tue Jan 18 2022 13:48:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f988ac66f52df6c248b45ac/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 1244 novozaražene osobe

Preminula su dva muškarca
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 2135 obrađena testa danas su 1244 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 495, Kaštela 98, Hvar 16, Imotskog 19, Makarske 44, Omiša 47, Sinja 42, Solina 101, Starog Grada 9, Supetra 10, Trilj 15, Trogira 35, Visa 2, Vrgorca 15, Vrlike 4, Bola 7, Baške Vode 6, Brela 6, Dicma 8, Dugog Rata 26, Dugopolja 6, Gradaca 1, Hrvaca 5, Jelse 15, Klisa 6, Lećevice 1, Lokvičića 1, Lovreća 13, Marine 11, Milne 11, Muća 2, Nerežišća 6, Okruga 8, Otoka 10, Podbablja 19, Podgore 13, Podstrane 36, Postira 6, Prgometa 2, Primorskog Doca 2, Proložca 14, Pučišća 4, Runovića 3, Segeta 14, Selca 6, Sutivana 4, Šestanovca 2, Šolte 2, Tučepi 8, Zagvozda 2, Zmijavaca 2, Ciste Provo 4.

Od ukupnog broja novooboljelih 836 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1266 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 230 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 41 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 92 i 79 godina.

Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.
hr Tue Jan 18 2022 13:33:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e6b26a6f52df6ce08b4574/80
Foto: Ante Verzotti

Splitski HNK se sjetnom objavom oprostio od maestra Bareze

"Posvećenost maestra Nikše Bareze umjetnosti glazbe prelijevala se na glazbene ansamble kojima je ravnao a prisustvovati tim glazbenim svečanostima u svojstvu slušatelja bila je velika privilegija u kojoj smo imali sreću i čast uživati", napisali su

Iz splitskog Hrvatskog narodnog kazališta su se sjetnom objavom oglasili u povodu smrti Nikše Bareze koji je svoju karijeru započeo u rodnom Splitu.

"U 86. godini preminuo je veliki hrvatski dirigent maestro Nikša Bareza. Uspješnu i prebogatu umjetničku karijeru gradio u mnogim od najvećih glazbenih kazališta i koncertnih dvorana svijeta ali ni svom rodnom Splitu, u kojem je glazbeno postavio brojne značajne operne i koncertne naslove, nije ostao dužan. Osim kao dirigent u Hrvatskom narodnom kazalištu Split i na Splitskom ljetu, ostavio je vrijedan i dubok trag kao ravnatelj glazbenog programa, te kao ravnatelj festivala Splitsko ljeto.

Međunarodnu karijeru započeo je sedamdesetih godina. Ravnao je inozemnim ansamblima značajne reputacije: Nürnberškom filharmonijom, Orkestrom Teatra Kirov u Lenjingradu, Orkestrom Boljšoj teatra u Moskvi, Državne opere u Beču, u Parizu s ORF orkestrom, u Državnoj operi u Hamburgu, orkestrima opernih kuća u Zürichu i filharmonijama u Grazu gdje je deset godina bio šef dirigent te Orkestrom Teatra La Fenice u Veneciji. U Grazu je postavio integralnu verziju tetralogije Prsten Niebelunga R. Wagnera na kojoj je radio četiri godine. Izvedbe su proglašene glazbenim događajem, a austrijska televizija prvi put snima cjelokupnu izvedbu jedne tetralogije. Nakon toga maestru Barezi stižu brojni pozivi iz inozemstva.

U milanskoj Scali  ravna izvedbama Wagnerovih Parsifala, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova, Beethovenova Fidelija, Puccinijeve Manon Lescaut, Toscu (u novom kritičkom izdanju) i La Boheme. U okviru proslave stote obljetnice smrti Giuseppea Verdija uz maestra Mutija postavio je Trubadura. Od 1995. godine djeluje kao stalni gost dirigent u Nizozemskoj nacionalnoj operi gdje je ravnao nizom produkcija: Verdijevom Aidom i Moći sudbine, Puccinijevom Manon Lescaut, Janačekovom Katjom Kabanovom, Schönbergovim Iščekivanjem, Bartokóvim Dvorcem Modrobradog. Njegova postava najnovijeg djela priznatog suvremenog skladatelja Petera Oetwesa Tri sestre bila je prva izvedba tog djela u Nizozemskoj. Proglašena je najboljom izvedbom u cjelini jednog opernog djela u Nizozemskoj u posljednjih deset godina, a novinari su napisali da taj događaj ispisuje povijest opere na završetku 20. stoljeća.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja od kojih valja istaknuti nagradu koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Josepha Fuxa. Nagradu je dobio kao prvi dobitnik odmah po njenom ustanovljavanju a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji. Nagradu grada Graza dobio je za rad s FIlharmonijom i Operom , a u Hrvatskoj dobio je sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje, kao: Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita (tri puta), Josip Slavenski i mnoge druge.

Splitska će publika pamtiti brojne velike operne predstave i koncerte, primjerice operu G. Rossinija Turčin u Italiji koja je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta glumišta kao najbolja operna predstava u Hrvatskoj, Offenbachovu operetu Orfej u podzemlju, praizvedbu Verdijeve opere Attila, Aida, Nabucco, Sicilijanske večernje, hrvatsku praizvedbu Boitove opere Mefistofele, premijeru Ere s onoga svijeta, danas najdugovječnije predstave ovog kazališta. Posvećen je bio velikim i dobro poznatim naslovima u kojima je uvijek pronalazio izazov autentičnog tumačenja ali nas je i obrazovao otkrivajući nam, u Hrvatskoj rijeđe izvođene, naslove kao što su Oedipus rex i Simfoniju psalama Stravinskog, Ponchiellijevu Giocondu, Vespri della beata vergine Monteverdija. Ravnao je praizvedbom opere Frane Paraća Judita, izvedbom oratorija don Šime Marovića Staro groblje na Sustipanu, Gotovčevog Stanca, Gluckova Orfeja i mnogih drugih.

Posvećenost maestra Nikše Bareze umjetnosti glazbe prelijevala se na glazbene ansamble kojima je ravnao a prisustvovati tim glazbenim svečanostima u svojstvu slušatelja bila je velika privilegija u kojoj smo imali sreću i čast uživati.

Hvala Vam na tome, poštovani i dragi Maestro!"


hr Tue Jan 18 2022 13:29:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e6ab0e6f52df1ce08b458e/80

Turistička zajednica "lansirala" virtualnu šetnju Splitom

Radi se o 188 virtualnih panorama, produciranih od 17.600 snimljenih fotografija

Turistička zajednica grada Splita objavila je novu virtualnu šetnju kojom se Split prezentira kroz moderan i interaktivan vizualni prikaz. Projekt je realiziran u suradnji s L33T digitalnom marketinškom agencijom a u projektu su sudjelovali Grad Split, splitski muzeji i ostale kulturne institucije grada Splita.

 Radi se o 188 virtualnih panorama, produciranih od 17.600 snimljenih fotografija, koje se snimaju iz zraka i sa zemlje, tako da u konačnici imaju rezoluciju veću od 230 MP (megapiksela) što omogućuje posjetitelju uvećavanje sadržaja i doslovno pregled svakog detalja scene. S druge strane HDR tehnika produkcije jamči kristalno jasnu sliku i ogromnu količinu detalja. Virtualna šetnja sadrži i zanimljive kratke tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku, koji dodatno privlače posjetitelje i informiraju o glavnim lokacijama. Virtualne šetnje napravljene su u HTML5 tehnologiji koja radi na svim platformama i uređajima bez ikakve instalacije aplikacija i slično, nego izravno kroz internetski preglednik.

 "Vrijeme pandemije dodatno je osnažilo važnost primjene tehnologije u promociji destinacije, stoga smo ovim projektom htjeli svim potencijalnim turistima dodatno približiti ljepote Splita kako bi izabrali upravo naš grad za svoj dugo iščekivani odmor, ali i prezentirati ga onima koji trenutno zbog pandemije ne mogu doći u Split. Ovo je jedan od naših projekata kojim pratimo svjetske trendove u upravljanju marketingom destinacije  i vjerujemo da će doprinijeti ostvarenju uspješne turističke godine",kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

 

Uživati u virtualnoj šetnji sunčanim Splitom i istražiti predivne detalje Dioklecijanove palače možete na  360.visitsplit.com.

hr Tue Jan 18 2022 12:57:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .