Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6197a3406f52df8a858b456d/80
Foto: Goran Dedić

Održana konferencija na temu digitalnih inovacija u turizmu

Korištenjem raznih platformi virtualna vidljivost je veća, pa samim time i popunjenost objekta
U organizaciji Croatia hot spots magazina & hotspots.net.hr portala u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinskom županijom – projektom ICT županija u Splitu u hotelu Briig održana je konferencija za privatne iznajmljivače i djelatnike u turizmu “Digitalne inovacija u turizmu Splitsko-dalmatinske županije".”
 
Konferencija je ukazala na trendove u turizmu uzrokovane COVID pandemijom, odgovorila na pitanja kako efektivno iskoristiti dostupnost novih medija, tehnologija, marketinških promocija i kanala u poslovanju i promociji objekta kako bismo se što kvalitetnije pozicionirali na turističkom tržištu te u konačnici ponudili savršenu uslugu turistima, i na taj način olakšali poslovanje vlastitog objekta.
 
Na konferenciji su sudjelovali digitalni i medijski eksperti, stručnjaci iz marketinškog sektora i tvrtke inovatori.
 
"Ovom konferencijom ukazali smo na potrebe 'Turista novog vremena' koji očekuje brzu dostupnost informacija, ponudu koja će biti krojena prema njegovim individualnim željama, predstavili nove digitalne platforme pomoću kojih privatni iznajmljivači ostvaruju veće popunjenosti uz niže provizije, jednostavnije pristupaju informacijama i omogućuju ostvarivanje dodatne zarade prodajom ostalih turističkih sadržaja u destinaciji, ponudili odgovore kako privući digitalne nomade u naš objekt, predstavili revoluciju Google poslovne lokacije, inovacije u sigurnosti objekta…“,  kazala nam je organizatorica konferencije i urednica Croatia Hot Spots magazina i hotspots.net.hr portala Maja Zlokić
 
“Tehnologija se iz dana u dan sve brže razvija i sigurno je da moramo pratiti i razvijati nove trendove kako bi bili brži, bolji i kvalitetniji od konkurencije. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije već dugi niz godina koristi digitalne tehnologije te razne oblike online marketinga u cilju što kvalitetnije prezentacije na svjetskim tržištima i povećanja broja gostiju. U pripremi je i Start up natječaj za inovacije u turizmu…. i u budućnosti ćemo što kvalitetnije razvijati i spajati tehnologiju i marketing, za koje smatramo da će pomoći u brendiranju Splitsko – dalmatinske županije kao jedne od vodećih turističkih destinacija i time omogućiti razvoj turizma i smanjenju sezonalnosti”, rekao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.
 
Nekada bi završetkom sezone praktički nestali stranci s naših ulica. Sada međutim, nije više tako, strance u našem gradu možemo vidjeti tijekom cijele godine. Zovemo ih digitalnim nomadima i expath-ovima i svakog dana sve više obogaćuju našu svakodnevnicu, prilika su za obostrane poslovne veze, kao i klijenti za cjelogodišnji boravak, najčešće odlične platežne moći. Prema istraživanju u protekloj godini Hrvatska se našla na drugom mjestu kao omiljena svjetska destinacija digitalnih nomada, odmah nakon Japana. Da bi od njih imali što više koristi treba dobro razumjeti tko su, što ovdje rade, kako žive i što im treba. ICT županija ih je jako svjesna i prilagođava svoje aktivnosti i njima” , poručio je voditelj ICT županija Damir Brčić.
 

„U vrijeme pandemije svjedoci smo brojnim promjenama u komunikaciji, te navikama korisnika, današnji turisti traži brzu dostupnost informacija te očekuju iskustva koja potpuno odgovaraju njihovim osobnim preferencijama, od samog odredišta do vrste smještaja i uređenja prostora pa sve do aktivnosti kojima se žele baviti tijekom odmora. Covid pandemija uz dostupnost sadržaja na YouTube i ostalim platformama potaknula je ljude da razvijaju nove vještine, da se informiraju i steknu nova znanja – jedno od njih je i ulaganje u dionice, fondove i crypto valute“ – izjavio je predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Domagoj Bebić.
 
U nastavku konferencije održana je prezentacija “Revolucije i evolucija Google poslovne lokacije za iznajmljivače“, koju je predstavio Denis Orlić iz Smokvina travela.
”Više od milijardu korisnika dnevno pretražuje Google Karte kako bi pronašli željene tvrtke ili lokacije, stoga lokalni SEO može uvelike utjecati na razvoj vašega poslovanja. U modernom dobu svaka bi tvrtka trebala biti objavljena na Google kartama jer je predviđeno da će se do 2022. godine količina prometa udeseterostručiti”,  kazao je Denis Orlić.
 
“Prateći tehnološke trendove i potrebe suvremenog putnika našim klijentima nastojimo ponuditi visoko kvalitetnu uslugu u što boljem omjeru vremena i novca. Litto platforma za registraciju i rezervaciju smještaja bit će dostupna svim zainteresiranim iznajmljivačima s ciljem ostvarivanja veće popunjenosti uz niže provizije, jednostavniji pristup informacijama i ostvarivanje dodatne zarade prodajom ostalih turističkih sadržaja u destinaciji”, kazao je vlasnik Litto agency Antonio Perić.
 
Ivana Živaljić, direktorica nagrađene hrvatske tvrtke Kristalna ideja, predstavila je uređaj „Itherapy “za filtraciju zraka u prostorijama.

 “iTherapy pročiščivač zraka spriječio je mnoge tvrtke i hotele od zatvaranja zbog samoizolacije i zaraze koronavirusom, trenutno je najnagrađivanija tehnologija pročišćavanja zraka na svijetu, i jedini takav uređaj sa svjetskom zlatnom medaljom za doprinos borbi protiv corone” – dodala je direktorica tvrtke.

hr Fri Nov 19 2021 14:23:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a281836f52df258f8b4607/80

Emotivan koncert u katedrali sv. Duje: poznati vokalisti odali počast žrtvi Vukovara i Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata

Zagrebačka sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor u splitskoj su katedrali sv. Dujma održali su sakralni koncert na kojem su se mogla čuti djela brojnih vrhunskih klasičnih autora.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poznati zagrebački umjetnici, sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor održali su sakralni koncert u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Malo više od 50 gledatelja, koliko je bilo dopušteno prema važećim epidemiološkim mjerama, nešto više od sat vremena moglo je uživati u djelima vrhunskih klasičnih autora koje je umjetnički dvojac odabrao za ovaj poseban koncert, a od klasičnih autora valja izdvojiti W.A. Mozarta, G.F. Handela, F.P. Schuberta, J.S. Bacha i dr.

Garić i Čopor istaknuli su kako je za njih ovog bio iznimno emotivan koncert, ali da su zahvalni što im se baš na taj ključni dan u povijesti Hrvatske pružila prilika biti dijelom koncerta zahvale i podrške Vukovaru i Škabrnji, ali i svima koji su svoje živote dali za našu slobodu, i to baš u najstarijoj katedrali na svijetu.

- Iako smo se ove godine, nažalost, morali prilagoditi brojnim propisanim mjerama, sretni smo jer smo ipak imali priliku odati počast gradu heroju, gradu koji je simbol hrvatske slobode. Na trenutke je uistinu bilo emotivno, a suze je bilo teško suspregnuti. Svemu tome dodatno je doprinio i poseban ambijent u kojem se koncert održao. Nadamo se da smo istu emociju ponosa našom izvedbom prenijeli i prisutnim gledateljima te ujedno probudili snagu oprosta jer, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali trebamo živjeti u sadašnjosti i graditi bolju budućnost za sve nas, rekla je Barbra Garić, poznata sopranistica.

- Ovim sakralnim koncertom sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, te na ovaj način želimo podsjetiti mlađe naraštaje na zločin koji se dogodio u Vukovaru i da se više nikada takvo što ne smije ponoviti. Veličina čovjeka je u poštivanju drugog, trebali imati hrabrosti oprostiti, promicati duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, zaključili su Garić i Čopor.

Tijekom prosinca dvojac nastavlja sa svojim aktivnostima, pa tako u prosincu planiraju čak šest božićnih koncerata po Splitsko-dalmatinskoj županiji naziva “Božićna bajka“ na kojem će se moći čuti brojne točke klasične glazbe.

Svaki od koncerata imat će i humanitarnu notu jer će jedan dio sredstava biti doniran u dobrotvorne svrhe.
Sredstva će biti donirana ustanovi kojoj je to najpotrebnije u svakom gradu u kojem će se koncert održati.

Barbari Garić će se na koncertima pridružiti Denis Šabić, Marijo Čopor, Duje Blašković, Neda Aleksić Pejković, Branka Pleština Stanić, plesači te brojni drugi gosti iznenađenja, ali i Siniša Vuco s kojim je snimila i božićnu pjesmu koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Kratki video s koncerta možete pogledati na linku.
hr Sat Nov 27 2021 20:06:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1c4fc6f52dfdfb48b46c0/80
Foto: N1

Kvaliteta zraka bolja nego prije nekoliko desetljeća

Odstupanja ima, ali zrak u Hrvatskoj je prve kvalitete
Osim prirodnih zagađivača zraka, poput vulkanskih erupcija ili pustinjskog pijeska, interes javnosti posebno je usmjeren na one izvore onečišćenja koje nastaju kao posljedica ljudskih djelatnosti - industrije, proizvodnje energije, prometa i poljoprivrede, prenosi HRT.

Iako smo posljednjih tjedana svjedočili određenim napisima o upitnoj kvaliteti zraka u našem glavnom gradu, stručnjaci umiruju javnost i tvrde da je zrak kojeg udišemo zadovoljavajuće kvalitete, a određena sezonska odstupanja potpuno su očekivana i uobičajena. Stoga nema mjesta panici niti potrebe za skupim pročišćivačima ili filterima.

- Uobičajeno se zadnjih petnaestak godina prate lebdeće čestice PM 10, i PM 2,5, tj.one koje su dinamičnog promjera manjeg od 10 i od 2,5 mikrometara. Dokazano je e najviše povezane sa štetnim zdravstvenim učincima. Sitnije čestice, 2,5 i manje - mogu doprijeti u donje dišne puteve. One na sebi mogu imati vezane razne štetne sastojke - toksične metale te policikličke aromatske ugljikovodike koji su kancerogeni. Također imamo i plinovita onečišćenja - naprimjer dušikov dioksid, ozon, sumporov dioksid, ugljikov monoksid, napominje dr. sc. Gordana Pehnec s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U Institutu za medicinska istraživanja kvaliteta zraka se svakodnevno prati i analizira, kaže dr. sc. Silvije Davila. Objašnjava kako se pomoću filtera u analizatoru mjeri 24-satni uzorak koji potom ide na kemijske analize.

- Moram napomenuti da senzori za kvalitetu zraka koji su se počeli javljati na tržištima i koji se koriste isključivo su za znanstvena istraživanja. Oni jesu dobar indikator za neke situacije, ali i za daljnje ocjene kvalitete nisu, jer imaju svoja fizička ograničenja, imaju dosta velika odstupanja. 

Stručnjaci ističu da je kvaliteta zraka danas, unatoč silnom industrijskom razvoju, bolja nego prije nekoliko desetljeća kad se tom problemu nije pridavala tolika pozornost. Stoga je edukacija onih najmlađih zalog da će se u budućnosti taj trend i nastaviti.
hr Sat Nov 27 2021 13:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616fe5b36f52df685a8b456f/80
Foto: PIXABAY

U Dubrovniku odgođeno paljenje adventske svijeće i koncert

Odgađa se koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa

Iz Grada Dubrovnika priopćili  su da zbog najavljenih iznimno loših vremenskih uvjeta, danas neće biti organizirano paljenje prve adventske svijeće uz molitvu ispred Kneževa dvora, ni paljenje blagdanske rasvjete.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika obavijestili su kako se, zbog vremenskih neprilika odgađa koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa koji se trebao održati večeras u 20 sati ispred crkve sv. Vlaha u sklopu otvaranja 8. Dubrovačkog zimskog festivala. Novi termin koncerta je 18. prosinca.

Inače, svi koncerti Dubrovačkog zimskog festivala bit će organizirani na otvorenome, ispred svetog Vlaha, uključujući i Doček, uz predočenje covid potvrde.

hr Sat Nov 27 2021 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a1fafc6f52df848e8b45e3/80
Foto: Bojan Bogdanić

Otvoren je Advent u Zadru

Večeras je na rasporedu svirka zadarskih meštara dobre fešte Rockatansky Banda

Unatoč kiši i odgođenom koncertu Pips, Chips & Videoclipsa, u petak 26. studenog nakon dvije godine Advent u Zadru je zaživio u punom sjaju. Trgovi pet bunara i Petra Zoranića dobili su tako svoj poznati blagdanski ugođaj i ponovno postali omiljeno mjesto koje će okupljati Zadrane i goste tijekom narednih trideset i šest dana do Nove godine.

Atmosfera kraj maštovito ukrašenih kućica, ali i sam prostor spomenutih trgova u najljepšem svijetlu dočaravaju ovo čarobno doba godine kad se svi radujemo Božiću i dočeku Nove godine. Bez obzira na loše vremenske prilike na dan otvorenja, posjetitelji su sinoć uživali u prvoj adventskoj večeri na kojoj nije nedostajalo plesa i dobre glazbe, smijeha i naravno odlične zabave.

Eno-gastro ponuda Adventa u Zadru ove je godine već na prvi pogled originalnija nego ikad prije. Zadarski ugostitelji su se tijekom ovih nekoliko godina uhodali u specifičnoj adventskoj ponudi i osmislili puno više i drugačije nego do sada. Uz mnoštvo jela i pića inspiriranih adventskom čarolijom poput raznih maštovitih burgera, tradicijskih jela u streetfood aranžmanima ili zanimljivih slatkih delicija, tu je naravno i klasična adventska ponuda poput kobasica, kuhanog vina, gina ili ruma te fritule, no i to je samo mali dio bogate ponude na sajmu.

hr Sat Nov 27 2021 10:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .