Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b6ef6f5d79658b8d8b456d/80
Foto: Pixabay

Klub vijećnika SDP-a SDŽ: Stanje u obrazovnim ustanovama Splitsko-dalmatinske županije zahtijeva hitnu raspravu

Klub SDP-a je zato u Program rada skupštine za 2023. godinu predložio tematsku sjednicu na ovu temu
Povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava danas želimo još jednom ukazati na probleme školskih ustanova u Splitsko dalmatinskoj županiji. 

Obrazovanje je temeljni dio svih društvenih aktivnosti. 

Ali, osim pružanja znanja kroz obrazovanje, učenicima treba omogućiti primjerene uvjete u objektima koji tome služe. Na kraju krajeva u primjerenim uvjetima i samo obrazovanje je uspješnije. Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje 

Nažalost, svjedoci smo da je stanje školskih objekata u velikom dijelu Županije zapušteno, neadekvatno, nedostaje prostora, objekti prokišnjavaju, a učionice nisu opremljene prema potrebnim standardima današnjeg, modernog školovanja. Veći dio škola nema sportske dvorane, a one koje imaju, u većini slučajeva su stare, dotrajale i prokišnjavaju.

Za početak da krenemo samo od broja osnovnih škola o kojima skrbi Splitsko-dalmatinska županija i dolazimo do brojke 67.

Sa srednjim školama i učeničkim domovima je malo drugačija situacija pa brojka iznosi 45.

Sa 112 škola nije se lako nositi, i proračun je zahtjevan, ali od 68,6 mil eura koji odlazi na Program osnovnoškolskog obrazovanja na kapitalna ulaganja predviđa se svega 1.1mil eura u 2023. godinu, odnosno 1,6% sredstava koji su predviđeni za ovaj Program dok za srednjoškolski program na kapitalna ulaganja odlazi 1,46% sredstava od ukupnog proračuna za Program srednjoškolskog obrazovanja (974 tisuće eura).

Mnoge škole su bez dvorana što znači da u kišnim/snježnim/vrućim danima danima su „osuđeni“ na učionicu za vrijeme tjelesnog ili slobodnih sportskih aktivnosti. 

S druge strane pokreću se razni programi zbog pretilosti djece.

Novaca ima jer kada se ima za Regionalne CENTRE IZVRSNOSTI mora biti i za osnovne funkcije i opremu školskih prostora s opremom koja je dostojna razvoja vremena u kojem se nalazimo.

Uzmimo za primjer Grad Kaštela koji ima pet osnovnih škola, od kojih je samo jedna novije gradnje, sve ostale su sagrađene sedamdesetih i osamdesetih godina. U ovom trenutku devet razreda škole iz Kaštel Starog pohađa nastavu u drugoj školi, jer je prva zatvorena zbog neispravnih i instalacija opasnih po život. U Trogiru za četiri škole, dvije osnovne i dvije srednje, postoji samo jedna sportska dvorana, i to gradska,a ni jednu u vlasništvu škole. Dvorana nema dovoljno kapaciteta za svih. Zadnja osnovna škola sagrađena je prije više od četrdeset godina, a jedino novije je nadogradnja jednog krila srednje škole. Grad Makarsku možemo dati kao primjer srednje škole za koju kažu da je najzapuštenija u Županiji. Prepreke oko obnove uzrokovali su imovinsko pravni odnosi, također u nadležnosti Županije. 

Svjedočimo i lošem stanju sinjske sportske dvorane, na koju Sinjani čekaju godinama, a Županija ne reagira adekvatno, već se projekt obnove razvlači i još uvijek je na čekanju.

Stanje u tim gradovima preslika je i stanja u ostalim gradovima i općinama gdje su škole pod nadležnošću Županije. Iako i tu ne smijemo zaboraviti  princip „što južnije, to tužnije” pa je stanje sve gore kako idemo prema udaljenijim otocima.

Splitsko dalmatinska županija nalazi se u trusnom području. U slučaju jačeg potresa pitanje je koliko su nam škole sigurne, jer neke su starije i od sto godina.

Osim zapuštenosti objekata i materijalni uvjeti u školama su zabrinjavajući. Nedostatak novca u školama za papir za fotokopiranje, projektore, pametne ploče, klima uređaje, računala, sapun, topla voda, wc papir.. Nema novca za slanje učitelja na stručna usavršavanja (tako bar ravnatelji tvrde) ili se oni šalju po principu tko je bolji ili bliži ravnatelju…događa se da su učitelji prisiljeni sami sebi plaćati putne troškove i/ili smještaj da bi se stručno usavršavali

Nedostaje spremačica, kuharica i domara. Ministarstvo ne daje ili vrlo teško i sporo daje suglasnosti za zapošljavanja tog kadra po školama, pri tome niti ne poštuju DPS (Državni pedagoški standard) kojeg su sami donijeli (npr. 650 m2 je uvjet za zapošljavanje spremačice, a oni u MZO suglasnost daju tek na 800 m2).

Isti je problem i sa zapošljavanjem stručnih suradnika po školama (psiholozi, logopedi, pedagozi, defektolozi, socijalni pedagozi) koji su neophodno potrebni. Napominjemo i nepoštivanje zakona o zaštiti na radu gdje čistačice moraju imati zaštitnu odjeću i obuću koju je dužan osigurati poslodavac, no naše spremačice to nemaju.

O pomoćnicima u nastavi ne znamo ni sami od kud krenuti. Odbijen je naš amandman kojim bi se u proračunu županije osigurao novac za koliko-toliko adekvatne naknade pomoćnicima u nastavi i reguliranje njihovog radnog statusa.

Zbog svih ovih nabrojenih problema, ali i svega onog čega se nismo dotakli u ovom obraćanju, tražimo od Županije tematsku sjednicu na ovu temu, (što smo kao Klub i predložili u Programu rada za 2023. godinu.)

Želimo da ova točka bude uvrštena u rad skupštine ne samo ovu godinu nego svaku godinu kako bi kontinuirano bili upoznati sa stanjem obrazovnih ustanova u Županiji i na temelju tih saznanja permanentno donosili konkretne zaključke i potrebne korake da se što prije krene s rješavanjem stanja u školama te redovito pratili izvršavanje istih. 

"Obrazovanje je putovnica za budućnost, jer sutra pripada onima koji se za nju danas pripremaju".

Žele li nam vladajući i to oduzeti?


hr Tue Jan 24 2023 08:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Broj zaraženih streptokokom u porastu, zabrinjava invazivni oblik

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi
Raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom. Posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16. Preminulo je pet osoba.

Streptokokna bakterija odnijela je život petero ljudi. Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi. - prenosi HRT.

- Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

To zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

- Bilo ih je u zadnjih par mjeseci oko 15 kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. Itekako to osjete u ordinacijama opće medicine.

- Ove godine ima puno više i gnojne angine i šarlaha nego što je bilo ijedne godine do sada. To su simptomi koji počinju naglo, s jakom grloboljom, visokom temperaturom koja ide do 40°C, a simptom je i otežano gutanje, izjavila je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine.

Takvih slučajeva bilježe više nego inače i u osječkom KBC-u.

- Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepivo ne postoji pa liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

hr Thu Feb 02 2023 21:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc1ec85d7965a9d18b45f9/80
Foto: Pixabay

S tržišta se povlači još jedan proizvod!

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod
S tržišta se povlači Kravlji sir s tartufima (240 grama, LOT 621LWH, najbolje upotrijebiti do 1.travnja 2023.) zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom iz roda Listeria monocytogenes- - izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač sira je Paška sirana ( Zadarska 5, 23250 Pag), a na tržište stavlja ZIGANTE Tartufi (Portoroška 15, 52460 Plovanija).

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.
hr Thu Feb 02 2023 21:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc0dcc5d7965b6d38b4578/80
Foto: Facebook

FOTO U završnoj fazi uređenje dječjeg vrtića u Vranjicu

Najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.
Dječje igralište pored Vatrogasnog doma u Vranjicu lagano poprima obrise svog budućeg izgleda. - izvijestio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.
 
- Naši najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.

Ali, ni to nije sve uz postojeći novouređeni zabavni park za dječicu, uskoro kreće izgradnja malonogometnog igrališta i basketa dimenzija 40×20m za one malo starije.

Draga dico, još malo pa ćete guštat. - objavio je.  
hr Thu Feb 02 2023 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6345a41c18d1cb3f218b45f7/80
Foto: Ivana Ivanović

Ivošević: "Pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije"

Njegovu objavu prenosimo u nastavku
Nakon što je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević pozvao gradske vlasti da riješe pitanje dostupnosti plaže ispred Vile Dalmacije, dogradonačelnik Bojan Ivošević je potvrdio da je u tijeku postupak otvaranja. 

Srušimo zid - plaža ispred Vile Dalmacija nek bude dostupna svima!

U vrijeme kad se sve poštene političke snage bore protiv HDZ-ovog pokušaja da u Saboru progura ozakonjenje ograđivanja plaža, u Splitu na žalost još uvijek imamo jedan relikt prošlosti. 
Morsku obalu odnosno plažu ispred Vile Dalmacija od pristupa građana dijeli zid. Kojim se pravom, bez ikakve pravne osnove onemogućava Splićankama i Splićanima i našim gostima pristup tom dijelu pomorskog dobra!? 

Kad se na nacionalnoj razini borimo protiv HDZ-ovog pokušaja stvaranja "plaža za bogate" na koje građani koji nemaju dubok džep neće imati pristupa, kad od Županije Gradsko vijeće traži da Split upravlja svojom obalom, kako onda možemo tolerirati da na jedan od najljepših dijelova jadranske obale imaju pristup samo odabrani!? Ovakvo licemjerje se ne može tolerirati. 

Obala ispred Vile Dalmacije mora biti dostupna svima, a ne samo njima - odabranima po funkciji ili po platežnoj moći. Zid koji dijeli plažu ispred Vile Dalmacije od ostatka obale i kojim se onemogućava pristup mora pasti i to odmah, a zakoni moraju vrijediti jednako za sve - bilo da se radi o državnoj, županijskoj ili u ovom slučaju gradskoj razini! 

S gradonačelnikom ćemo razgovarati i tražiti da ovo što prije ispravi.

Pokažimo kao Grad djelima, a ne samo riječima da smo različiti od državne i županijske HDZ-ove vlasti! - objavio je ranije Matijević.

Uskoro je stigla objava i od Ivoševića. 

- Nisam mislio još javno objaviti jer će sam postupak trajati dok se odradi sva papirologija, ali pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije. Točnije započetak oslobađanja pomorskog dobra ispod same vile koje je dosad bilo ograđeno.

Jutros smo zaprimili i upit Slobodne Dalmacije gdje smo potvrdili novinaru Viduliću i novinarki Budimir kako je postupak započeo i da će se ukloniti prepreka na pomorskom dobru.

Zašto onda ovo pišem? Jer se nakon našeg odgovora medijima vijećnik Matijević oglasio i to pokušao predstaviti kao vlastitu inicijativu.

Moram reći kako inicijativa je ipak došla od Društva Marjan i odavno je zagovarana još u Kodeksu za Marjan iz 2013. godine. - objavio je. 
hr Thu Feb 02 2023 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .