Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b6ef6f5d79658b8d8b456d/80
Foto: Pixabay

Klub vijećnika SDP-a SDŽ: Stanje u obrazovnim ustanovama Splitsko-dalmatinske županije zahtijeva hitnu raspravu

Klub SDP-a je zato u Program rada skupštine za 2023. godinu predložio tematsku sjednicu na ovu temu
Povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava danas želimo još jednom ukazati na probleme školskih ustanova u Splitsko dalmatinskoj županiji. 

Obrazovanje je temeljni dio svih društvenih aktivnosti. 

Ali, osim pružanja znanja kroz obrazovanje, učenicima treba omogućiti primjerene uvjete u objektima koji tome služe. Na kraju krajeva u primjerenim uvjetima i samo obrazovanje je uspješnije. Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje 

Nažalost, svjedoci smo da je stanje školskih objekata u velikom dijelu Županije zapušteno, neadekvatno, nedostaje prostora, objekti prokišnjavaju, a učionice nisu opremljene prema potrebnim standardima današnjeg, modernog školovanja. Veći dio škola nema sportske dvorane, a one koje imaju, u većini slučajeva su stare, dotrajale i prokišnjavaju.

Za početak da krenemo samo od broja osnovnih škola o kojima skrbi Splitsko-dalmatinska županija i dolazimo do brojke 67.

Sa srednjim školama i učeničkim domovima je malo drugačija situacija pa brojka iznosi 45.

Sa 112 škola nije se lako nositi, i proračun je zahtjevan, ali od 68,6 mil eura koji odlazi na Program osnovnoškolskog obrazovanja na kapitalna ulaganja predviđa se svega 1.1mil eura u 2023. godinu, odnosno 1,6% sredstava koji su predviđeni za ovaj Program dok za srednjoškolski program na kapitalna ulaganja odlazi 1,46% sredstava od ukupnog proračuna za Program srednjoškolskog obrazovanja (974 tisuće eura).

Mnoge škole su bez dvorana što znači da u kišnim/snježnim/vrućim danima danima su „osuđeni“ na učionicu za vrijeme tjelesnog ili slobodnih sportskih aktivnosti. 

S druge strane pokreću se razni programi zbog pretilosti djece.

Novaca ima jer kada se ima za Regionalne CENTRE IZVRSNOSTI mora biti i za osnovne funkcije i opremu školskih prostora s opremom koja je dostojna razvoja vremena u kojem se nalazimo.

Uzmimo za primjer Grad Kaštela koji ima pet osnovnih škola, od kojih je samo jedna novije gradnje, sve ostale su sagrađene sedamdesetih i osamdesetih godina. U ovom trenutku devet razreda škole iz Kaštel Starog pohađa nastavu u drugoj školi, jer je prva zatvorena zbog neispravnih i instalacija opasnih po život. U Trogiru za četiri škole, dvije osnovne i dvije srednje, postoji samo jedna sportska dvorana, i to gradska,a ni jednu u vlasništvu škole. Dvorana nema dovoljno kapaciteta za svih. Zadnja osnovna škola sagrađena je prije više od četrdeset godina, a jedino novije je nadogradnja jednog krila srednje škole. Grad Makarsku možemo dati kao primjer srednje škole za koju kažu da je najzapuštenija u Županiji. Prepreke oko obnove uzrokovali su imovinsko pravni odnosi, također u nadležnosti Županije. 

Svjedočimo i lošem stanju sinjske sportske dvorane, na koju Sinjani čekaju godinama, a Županija ne reagira adekvatno, već se projekt obnove razvlači i još uvijek je na čekanju.

Stanje u tim gradovima preslika je i stanja u ostalim gradovima i općinama gdje su škole pod nadležnošću Županije. Iako i tu ne smijemo zaboraviti  princip „što južnije, to tužnije” pa je stanje sve gore kako idemo prema udaljenijim otocima.

Splitsko dalmatinska županija nalazi se u trusnom području. U slučaju jačeg potresa pitanje je koliko su nam škole sigurne, jer neke su starije i od sto godina.

Osim zapuštenosti objekata i materijalni uvjeti u školama su zabrinjavajući. Nedostatak novca u školama za papir za fotokopiranje, projektore, pametne ploče, klima uređaje, računala, sapun, topla voda, wc papir.. Nema novca za slanje učitelja na stručna usavršavanja (tako bar ravnatelji tvrde) ili se oni šalju po principu tko je bolji ili bliži ravnatelju…događa se da su učitelji prisiljeni sami sebi plaćati putne troškove i/ili smještaj da bi se stručno usavršavali

Nedostaje spremačica, kuharica i domara. Ministarstvo ne daje ili vrlo teško i sporo daje suglasnosti za zapošljavanja tog kadra po školama, pri tome niti ne poštuju DPS (Državni pedagoški standard) kojeg su sami donijeli (npr. 650 m2 je uvjet za zapošljavanje spremačice, a oni u MZO suglasnost daju tek na 800 m2).

Isti je problem i sa zapošljavanjem stručnih suradnika po školama (psiholozi, logopedi, pedagozi, defektolozi, socijalni pedagozi) koji su neophodno potrebni. Napominjemo i nepoštivanje zakona o zaštiti na radu gdje čistačice moraju imati zaštitnu odjeću i obuću koju je dužan osigurati poslodavac, no naše spremačice to nemaju.

O pomoćnicima u nastavi ne znamo ni sami od kud krenuti. Odbijen je naš amandman kojim bi se u proračunu županije osigurao novac za koliko-toliko adekvatne naknade pomoćnicima u nastavi i reguliranje njihovog radnog statusa.

Zbog svih ovih nabrojenih problema, ali i svega onog čega se nismo dotakli u ovom obraćanju, tražimo od Županije tematsku sjednicu na ovu temu, (što smo kao Klub i predložili u Programu rada za 2023. godinu.)

Želimo da ova točka bude uvrštena u rad skupštine ne samo ovu godinu nego svaku godinu kako bi kontinuirano bili upoznati sa stanjem obrazovnih ustanova u Županiji i na temelju tih saznanja permanentno donosili konkretne zaključke i potrebne korake da se što prije krene s rješavanjem stanja u školama te redovito pratili izvršavanje istih. 

"Obrazovanje je putovnica za budućnost, jer sutra pripada onima koji se za nju danas pripremaju".

Žele li nam vladajući i to oduzeti?


hr Tue Jan 24 2023 08:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63c193195d7965809c8b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović

Plenković: Roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada 10 mjeseci

Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas na sastanku kako bi se raspravljalo o aktualnim temama u državi.
Predsjednik HDZ-a se osvrnuo na paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

- Dobili smo snažnu podršku od socijalnih partnera, od svih čelnika sindikata, od HUP-a, HGK, HOK-a, potporu Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Zajednice županije, Udruge gradova te snažnu potporu parlamentarne većine. To govori da Vlada kontinuirano reagira i intervenira u pravom trenutku, istaknuo je Plenković.

Komentirao je i, kako je rekao, važne odluke koje su se donijele u Hrvatskom saboru.

- Usvajanjem Zakona o trgovini ispunjeno je naše izborno obećanje o reguliranju rada nedjeljom. Novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini pronalazi pravi balans između obiteljskog života i poslovnih obveza. Na taj smo način vodili brigu o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, da se s dobrim rasporedom radnih nedjelja osiguraju usluge u onim najfrekventnijim mjesecima turističke sezone, a da se zaposlenima, osobito u trgovini, omogući da nedjelje provode s obitelji, rekao je.

Rekao je kako je ministar Vili Beroš u Saboru u drugom čitanju predstavio dva zakona iz domene zdravstva.

- Usvojen je paket reforme zdravstva, što je također dobro. Idemo dalje s fokusom na prevenciju, na stavljanje pacijenta u središte, na bolje funkcioniranje zdravstvenoga sustava, poručio je.

Premijer poručio da je njegova vlada "u svom mandatu dizala prava osoba s invaliditetom".

- Mi smo vlada jako osjetljiva, dizali smo prava osoba s invaliditetom. Mi smo podigli naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju, sad iznosi 4157 kuna. Kada se ovo donosila oporba je bila protiv, prije tri mjeseca je to bilo. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2000 na 4000 kuna. I tada je oporba bila protiv. Mi smo podigli iznos za skupe lijekove sa 100 milijuna eura 2015. na 400 milijuna eura godišnje koliko se izdvaja danas, rekao je.

Istaknuo je kako su "čuli poruku i zaključak Hrvatskoga sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje".

- Ja sam danas obavio konzultacije s Piletićem. Dao sam mu nalog da se poveća naknada za roditelje njegovatelje te da se definira period u kojem bi primali roditelji nakon smrti djeteta za 10 mjeseci. Plus, idemo u Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku. Svi ovi zakoni i promjene idu u smislu opsega, to je veći broj korisnika, kao i u iznosu naknade, naglasio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na prosvjed liječnika koji se održao u subotu.

- Ministar Beroš je izvijestio o prosvjedu i dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora. Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj, poručio je Plenković., piše HRT
hr Mon Mar 20 2023 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d07712329111c22d38b4568/80
Foto: Lučka uprava

Nastavak velikih ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodijelio 13,6 milijuna eura vrijedne ugovore i sporazume za ukupno 92 lučka projekta i sanacije pomorskog dobra

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak, 20. ožujka 2023. u Zagrebu je dodijelio sporazume i ugovore za ukupno 92 projekta županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Istarske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora i sporazuma iznosi nešto više od 13,6 milijuna eura, a dodijeljenim sredstvima Ministarstva sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi.

„Riječ je o nacionalnim sredstvima koja su planirana u državnom proračunu, na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković uoči dodjele podsjetivši kako su 2016. sredstva za tu namjenu iznosila oko 25 milijuna kuna, odnosno 3,3 milijuna eura, dok su danas na razini od otprilike 100 milijuna kuna ili više od 13 milijuna eura. Potpredsjednik Vlade i ministar rekao je kako ta velika ulaganja koja su pokrenuta zove renesansom na hrvatskoj obali, budući da se nikada nije ulagalo u hrvatske luke kao posljednjih godina.

„Možemo biti zadovoljni da se iz više izvora, najprije europskih, a onda i nacionalnih, obnavlja i gradi lučka infrastruktura.“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao kako je dobro da se i u novoj perspektivi otvara mogućnost financiranja takvih projekata i da će taj poziv ići ove godine. 

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, dok su gradonačelnici i načelnici gradova i općina navedenih sedam obalno-otočnih županija dobili sredstva za projekte sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Dodijeljena sredstva i projekti odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo u siječnju ove godine.


hr Mon Mar 20 2023 18:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0b2f78daf72df4318b4588/80
Foto: Unsplash

Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!

Najvažniji dio torpeda s eksplozivnim punjenjem i upaljačem izvučen je na površinu, a onaj drugi njegov dio, krilca i motor, ostali su na morskom dnu.
Splitski ribar Marin Ivić i njegova koćarnica Gmalj ovog vikenda je s morskog dna izvukla nešto što neuobičajeno. 

S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma, kako doznaje Morski.hr

U mreži je, kaže, znao izvući svašta, pa je tako i ovaj put mislio da je - bačva:

- Izvukli smo ga s 57 metara dubine, na udaljenosti 3 nautičke milje od Splita, prema Splitskim vratima - kazao je Marin Ivić.  

Događaj se zbio još u četvrtak 16. ožujka, no izvješća iz splitske policije nije bilo. Sve dok nije došao upit. 

- Policijski službenici Postaje pomorske policije su dana 16.03.2023.g., oko 19,15 sati zaprimili dojavu kapetana kočarice kako je tijekom ribarenja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodirano eksplozivno sredstvo kojim je doplovio na vanjski vez luke Split gdje su odmah po primljenoj dojavi policijski službenici osigurali navedeno područje i pripremili za prihvat ribarice. Koćarici su pristupili policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split- pirotehničari koji su utvrdili kako se radi o glavi torpeda nakon čega su već oko 22.00 sata s glave torpeda koji su isto neutralizirali na način da su uklonili upaljače i torpedo prevezli u prostor za skladištenje do uništenja. Pretpostavka je obzirom na vrstu i izgled sredstva da je u moru zaostalo iz vremena Domovinskog rata - odgovorili su  iz Splitsko-dalmatinske policije.

Ipak, o ovom slučaju Morski.hr doznao je iz ribarskih krugova, ne i od policije. Prema splitskom MUP-u, do ovog upita, događaj se nije ni zbio! Također, nema ni izvještaja o osiguranju sigurnosnog perimetra prilikom deaktivacije eksplozivnog sredstva, kao što je to bio slučaj u Rijeci ove nedjelje.


hr Mon Mar 20 2023 17:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64185d245d7965736e8b4609/80

15. Hrvatski dani male brodogradnje i turizma – CROATIA NAUTIC SHOW

Ove godine u redovnom proljetnom terminu od 13. do 16. travnja 2023. godine

Ovogodišnje 15. jubilarno izdanje Hrvatskih dana male brodogradnje, na koje je i ove godine  posjetiteljima tradicionalno ulaz besplatan, uz brojne organizacijske novosti, potvrđuju kako  je Marina Kaštela domaćin jedine proljetne nautičko-turističke sajamske manifestacije u  Republici Hrvatskoj. 

Po povratku u svoj uobičajeni predpandemijski termin sredinom travnja, ova manifestacija  okreće novu stranicu i otvara se u potpunosti prema internacionalnoj nautičkoj ponudi što i  sam podnaslov CROATIA NAUTIC SHOW sugerira.  

Usprkos istom, fokus manifestacije je i nadalje usmjeren ka doprinosu pojavnosti i promociji  udruga, ustanova, muzeja, kalafata, škverova i brodogradilišta koji njeguju hrvatsku  tradicijsku maritimnu baštinu svih jadranskih županija.  

Idealan proljetni termin i novosti u organizaciji čine listu najavljenih izlagača većom i  raznovrsnijom, čime će ponuda ovogodišnjeg izdanja biti primamljiva svim posjetiteljima. Bogata ponuda gumenih plovila, brodica i motonih jahti za odmor i rentu domaćih i stranih  proizvođača; nautičke, brodske, bazenske i SPA opreme, ali i električnih plovila, vozila, uz  široku ponuda turističke i fun outdoor opreme zadovoljit će sve istančaniji i zahtjevniji ukus i  potrebe kupaca kao i tvrtki nositelja turističke ponude. 

U sklopu bogate ponude plovila u moru i na suhom od 5-21 metar dužine, njih 6 će se  premijerno predstaviti hrvatskoj publici. 

Hrvatski dani male brodogradnje / Croatia Nautic Show mjesto su skore ovogodišnje  proljetne promocije i povoljne predsezonske kupnje potrebnih proizvoda za odmor, kao i za  nautičku te turističku ponudu i rentu.  

Upravo to je ono što treba svima koji na moru, uz more i od mora žive.  Dobrodošli u Marinu Kaštela na 15. Hrvatske dane male brodogradnje/Croatia Nautic Show! 


hr Mon Mar 20 2023 14:21:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .