Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62e3a43f18d1cb2a2e8b4614/80

U Brelima se u nedjelju održava jedinstven koncert klasične glazbe na pučini

Besplatan koncert dvojca Echo Momentum slušat će se s brodova koji će se usidriti pored plutajuće pozornice
Glazbeni dvojac Echo Momentum kojeg čine Severin Filipović na klaviru i Stela Ivanišević Curić na mandolini, ove će nedjelje održati koncert klasične glazbe na splavu koji će plutati na pučini nedaleko od breljanske obale. To je ujedno jedini sastav mandoline i klavira u Hrvatskoj osnovan s ciljem promoviranja unikatnog zvuka kombinacije navedenih instrumenata. Koncert na pučini počinje u 21:00 sati, a ukrcaj na brodove trajat će od 20:30 do 20:45 u lučici Soline u Brelima. Turistički brodovi odvest će posjetitelje do plutajuće pozornice, ugasiti motore i usidriti se za vrijeme koncerta. Događaj je besplatan za sve posjetitelje.

Stela Ivanišević Curić i Severin Filipović posljednjih su 15 godina zajedno svirali na brojnim natjecanjima i koncertima, a Echo Momentum osnovali su 2020. godine. Najčešće izvode skladbe koje su originalno napisane za sastav mandolina - klavir, a od nedavno izvode i vlastite aranžmane drugih komornih djela klasične glazbe. Prošle su godine objavili su prvi spot za skladbu Concerto no°2, II. Largo mesto autora Raffaelea Calacea kojeg je pogledalo više od pedeset tisuća ljudi.

Međutim, oboje su individualno tijekom godina ostvarili brojne uspjehe u svojim glazbenim karijerama. Severin Filipović porijeklom je iz Brela, a rođen je 1992. godine u Makarskoj. Počeo je učiti klavir sa šest godina u Glazbenoj školi Makarska te u istoj školi stekao osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi Olge Račić, prof. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, surađivao je s Međunarodnim orkestrom mladih glazbenika (''International Youth Orchestra'' - Neumarkt) i svirao s Dubrovačkom filharmonijom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorice Lidije Stanković, a diplomski studij završava na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Bruxellesu u klasi profesora Aleksandra Madžara. Specijalistički studij završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a trenutno je na studiju Umjetničkog usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija. Dobitnik je nagrade iz fonda ''Jelena Pavlović'' za najboljeg studenta klavira Fakulteta muzičke umetmosti za 2016. godinu. Osvajao je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, osvojivši prvo mjesto na na 18. i 23. Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste, na Republičkom natjecanju komornih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo) te prvu nagradu i Grand Prix na 6. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Smederevu.  Surađivao je s brojnim velikim glazbenicima te je pohađao master classove kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Ruben Dalibaltayan, Michael Uhde, Amy Lin i Boris Kraljević.

- Veselimo se što ćemo ponovno oživjeti breljansku pozornicu na pučini te zasvirati na obali mog rodnog mjesta. U protekle dvije godine konstantno smo vježbali i osmislili obrade komornih djela velikih skladatelja poput Ravela i Debussyja koja nisu originalno napisana za sastav klavir – mandolina. Nadamo se da će Koncerti na pučini postati tradicija te da ćemo iste početi izvoditi i u drugim mjestima na obali – kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama - izjavio je Severin Filipović dodavši kako su prvi u državi za sastav mandolina – klavir napravili obrade poznatih komornih djela koja su originalno skladana za druge instrumente.

Stela Ivanišević Curić Curić rođena je 1992. u Imotskom. Mandolinu svira od devete godine života te je tijekom osnovne i srednje škole redovito je sudjelovala na državnom natjecanju u Opatiji i na festivalu „Mandolina Imota“ na kojima je osvajala brojne nagrade, a 2005. godine je na međunarodnom natjecanju „Citta di Barletta“ osvojila prvu apsolutnu nagradu. Kao solistica je surađivala s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Europskim simfonijskim orkestrom mladih, Mandolinskim orkestrom „A. Bocci“ u Sienni (Italija) te s Gudačkim orkestrom iz Kolina (Češka). Na Konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Milanu u klasi profesora Uga Orlandija 2009. godine upisala je mandolinu te je šest godina kasnije diplomirala s najvišom ocjenom i pohvalom. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom profesora Vlade Sunka diplomirala je glazbenu teoriju, a trenutno radi u Glazbenoj školi Josip Haze gdje sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade.

- Neka od djela koja ćemo svirati na koncertu su Poloneza skladatelja Rafaellea Calacea, Rapsodija skladatelja Victora Kioulaphidesa te ćemo po prvi puta uživo izvesti našu obradu skladbe poznatog skladatelja Maruricea Ravela pod nazivom Priče majke guske. Kombinacija zvukova mandoline i klavira stvara poseban mediteranski doživljaj, a sami ugođaj koncerta bit će još posebniji zbog toga što ćemo svirati na površini mora - najavila je mandolinistica Stela Ivanišević Curić.

Pokrovitelj događaja je Turistička zajedica Brela, a u slučaju lošeg vremena koncert će se prebaciti na drugi datumhr Fri Jul 29 2022 11:11:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f8c86818d1cba66a8b4580/80

Na Glazbenim večerima kod sv. Jeronima publici će se predstaviti ansambl Artifex

Koncert će se održati u Kaštel Gomilici s početkom u 20 i 30 sati, uz slobodan ulaz

U utorak, 16. kolovoza na Glazbenim večerima kod sv. Jeronima publici će se predstaviti ansambl Artifex, kojeg čine mladi glazbenici Nikolina Milardović na flauti, Ivo Tikvica na klarinetu, te Dubravko Ćepulić Polgar na orguljama.

Na programu će se ovom prilikom naći, među ostalima i djela velikana glazbe – Bacha, Telemanna, Mozarta, Schumanna i drugih.

Koncert će se održati u Kaštel Gomilici, u Župnoj crkvi sv. Jeronima, s početkom u 20 i 30 sati, uz slobodan ulaz.

Tiskane programe ovog koncerta posjetitelji će dobiti na ulazu u crkvicu, dok će za detaljan program festivala, koji je ove godine u digitalnom formatu, biti potrebno očitati QR kod koji se nalazi na tiskanim programima i plakatima.

Festival organizira Udruga sv. Jeronima uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Kaštela, Turističke zajednice grada Kaštela i Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice.

hr Sun Aug 14 2022 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f8bbd818d1cb216a8b4594/80

Međunarodna ljetna glazbena škola u Pučišćima

Posebna vrijednost projekta je odlična suradnja sudionika tečajeva s domaćim glazbenicima

Na otoku Braču u tijeku je 27. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća koja već godinama okuplja talentirane mlade glazbenike. Kroz dva mjeseca dvjestotinjak mladih glazbenika iz zemlje i inozemstva usavršit će svoje znanje dobiveno kroz godinu u svojim  matičnim ustanovama.

Kroz deset dana intenzivnog rada i programa polaznici doživljavaju svojevrsni skok u obrazovanju koji im jača motivaciju i samopouzdanje. Brojni polaznici glazbenih škola, uspješni natjecatelji, i potencijalni studenti, kroz deset dana rade na profinjenim tehnikama sviranja rezerviranim samo za profesionalce i napredne studente.

Do sada, osim iz raznih krajeva naše zemlje pristigli su polaznici iz Slovenije, Švedske, Švicarske, Švedske, Latvije, USA, Italije, Njemačke, Crne Gore, Srbije i Albanije.

Nastupa se na raznim prigodama kao nadopuna programima i kulturnim manifestacijama: „Pučiško ljeto“, „Bolsko lito“, a nisu rijetki nastupi na drugim mjestima na Braču na sudjelovanjima u sklopu postojećih turističkih i kulturnih menifestacija.

Posebna vrijednost projekta je odlična suradnja sudionika tečajeva s domaćim glazbenicima (klape, limena glazba, glazbeni sastavi). Na takvim međusobnim aktivnostima prikazuje se regionalna kulturna baština, usvajaju se znanja iz EU i svijeta, a sve to doprinosi promicanju glazbene kulture kao prostora za nove ideje u regiji. Samo uključivanje članova zajednice u projekt u javnosti ostavlja pozitivan dojam.

Motivacija sudionika je aktivno provesti godišnji odmor i nezaobilazna razmjena iskustva s kolegama iz drugih zemalja.  Rad u nadasve inspirativnom ambijentu bez pritiska kakav je u njihovim matičnim ustanovama kao i cijelo navedeno okruženje dovodi do jednog posebnog doživljaja i iskustva gdje je rad užitak i odmor.

hr Sun Aug 14 2022 11:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f8a2a018d1cbfb5c8b485f/80
Foto: Brač Film Festival

Svečano zatvoren 8. Brač Film Festival uz poznata lica iz svijeta filma

U subotu 13. kolovoza svečano je zatvoreno osmo izdanje Brač Film Festivala koji je kroz 4 dana svojoj vjernoj publici donio more odličnih filmova, zabavu i ugodna druženja brojnih zaljubljenika u filmsku umjetnost

Na zatvaranje Festivala stigao je i glumački par Dragan Despot i Anja Šovagović – Despot koji su došli podržati svoju kćer Anu čiji je kratkometražni  film „Jaje“ prikazan u sklopu večerašnjih projekcija.

Skladni par je tom prilikom otkrio 

- Ana je odmalena pokazivala izniman afinitet ka crtanju, slikanju i svemu što ima veze s filmskom umjetnošću pa nas njen odabir nije nimalo iznenadio, dapače, poticali smo njen razvoj, a konačno i želju da upiše studij Animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iznimno smo sretni što se njen film prikazao upravo na Brač Film Festivalu jer je Supetar naš drugi dom i veselimo se njenim filmskim uradcima i na budućim izdanjima Festivala.

Na ovogodišnjem Brač Film Festivalu, gledatelji su na rasprodanim projekcijama uživali u raznovrsnom filmskom programu, točnije u dugometražnim i kratkometražnim projekcijama, ali i dječjem programu.

Posljednju večer festivala posjetitelji su imali priliku pogledati projekciju sportske drame „Zlatni dečko” redatelja Ognjena Jankovića.

„Zlatni dečko“ donosi priču o dvadesetogodišnjem perspektivnom nogometašu. Naime, Denis Marković mladi je nogometaš, kojeg zahvaljujući talentu vrlo brzo otkrivaju skauti profesionalnih klubova. No, Denis ima problema s disciplinom, a u novom kontekstu vrhunskog sporta postaje mu sve teže pomiriti zahtjeve posla sa svojim eksplozivnim temperamentom.

Večer je završena dodjelom nagrada publike gdje je od svih prikazanih filmova za najbolji dugometražni izabran film „Strahinja Banović“, u kategoriji kratkometražnih pobjedu su odnijeli „Pištolji i kacige“, a od dječjeg programa je najboljim proglašen film „Ljeto kada sam naučila letjeti“.

Teško je sažeti sve što se u 4 dana i noći trajanja Festivala odvilo na prekrasnom Braču, no sigurni smo da će i posjetitelji i gosti Festivala sa sobom odnijeti bezbroj spontanih, iznenadnih i predivnih trenutaka, guštanja u filmovima uz prijateljsku i toplu atmosferu po kojima je Brač Film Festival već dobro poznat.

hr Sun Aug 14 2022 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7bdf718d1cbc1688b4587/80
Foto: Savjeta mladih Grada Splita

Savjet mladih bogatim programom obilježio Međunarodni dan mladih

"Mladi ne žele da ih se spominje samo prije izbora već se s mladima treba raditi svakodnevno"

Savjet mladih Grada Splita jučer je u Đardinu obilježio Međunarodni dan mladih. Ovogodišnja tema obilježavanja bila je „Međugeneracijska solidarnost: stvaranje svijeta za svaku dob “

Kao predstavnik Grada Splita, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet pozdravio je prisutne i rekao da je Grad Split uvijek tu za mlade.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Splita Rafaela Matić istaknula je probleme koji muče mlade ljude, od stambenog pitanja do zapošljavanja.

- Mladi su uvijek predmet interesa i rasprava formalnih i neformalnih grupa, od društveno-političkih tijela i institucija, do raznovrsnih društvenih organizacija. Problemi mladih neodvojivi su od problema koji muče naše društvo u cjelini. Rješavajući probleme mladih društvo stvara osnovu za svoj budući razvoj. Mladi ne žele da ih se spominje samo na skupovima prije izbora već se s mladima treba raditi svakodnevno i poticati ih da se uključe u aktivnosti u svim sferama društva, naglasila je Rafaela Matić, predsjednica Savjeta mladih.

Istaknula je i da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, te pozvala mlade ljude iz Splita da se obraćaju Savjetu mladih sa svojim problemima ali i prijedlozima, te da sudjeluju u aktivnostima koje Savjet organizira.

Na obilježavanju Dana mladih organizirano je i predstavljanje udruga i njihovih projekata.

Projekte Udruge Feniks koja se bavi mentalnim zdravljem predstavila je Marina Vidović. Ligu za prevenciju ovisnosti predstavila je Josipa Kokorić Tomašević,

Županijsku udrugu slijepih Luka Goreta, a Udrugu za permakulturu Dalmacija Marko Ban.

Obilježavanje je popraćeno nastupom DJ-a, a organiziranu su kviz i lutrija od kojih su prihodi namijenjeni za humanitarne svrhe. Kviz, koji su pripremili i vodili Petar Kordić i Marin Mustapić, bio je iznimno popularan s obzirom na to da se u znanju natjecalo čak dvadesetak timova mladih.

hr Sat Aug 13 2022 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .