KORUPTIVNE RADNJE

Uhićen časnik HV-a: Tjerao vojnike da mu grade kuću

Istražitelji odjela kriminalističke vojne policije uhitili su u utorak djelatnog časnika (42) zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. Istražitelji kriminalističke vojne policije u koordinaciji s USKOK-om proveli su kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđena sumnja da je uhićeni od travnja 2021. do kolovoza 2023. godine počinio navedena kaznena djela. – piše Dnevnik Nove TV.

Naime, sumnja se da je kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani, u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava unosio neistinite podatke te da je izvješća vlastoručno potpisivao i ovjeravao, a na temelju tih neistinitih podataka MORH mu je neosnovano isplatio dnevne pirotehničke dodatke u bruto iznosu od 15.042,28 eura. 

Nadalje se sumnja da je svojim podređenim djelatnicima nalagao da tijekom radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće te da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na to gradilište i da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu OSRH-a. Na taj je način oštetio Republiku Hrvatsku za iznos od najmanje 15.953,53 eura dok je sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 6.727,91 eura.

Sumnja se da je i otpadnu metalnu masu – mesing dobivenu nakon uništavanja streljiva, koja je u vlasništvu države, prodao trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupni iznos od 1.480,40 eura, a novac je zadržao za sebe. 

Uhićeni je predan pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u je protiv njega podnesena kaznena prijava.

POSLJEDNJE DODANO: