Kaštelanin osujetio internet-prijevaru: “Britanac me tražio da unaprijed platim 2760 eura”

U “more” internetskih prijevara (vjerujemo kako svi pamte slučaj u kojem je kupac naručio smartphone, a u poštanskom paketu dobio ciglu) umalo je u znatno predimenzioniranom obliku upao Kaštelanin, Boško R. Srećom, na vrijeme je osujetio pokušaj prijevare i prekinuo daljnu komunikaciju. A kupovao je automobil, Opel Astru 1.7 CDTI od muškarca koji je oglas postavio na Njuškalu i sebe predstavio kao Christian Martins iz Velike Britanije. 

– Uočio sam oglas i odmah mi je bilo čudno kako nema nikakvog broja mobitela ili telefona već samo mail adresa. No, poslao sam poruku i raspitao se o automobilu i cijeni koja je sa 2760 eura bila najpovoljnija. Dobio sam odgovor od prodavatelja kako je dvije godine proveo u Hrvatskoj, stažirao je kao doktor i kupio auto. Kada se vraćao u Englesku povezao ga je sa sobom, a to mi je bilo sumnjivo jer je kod njih upravljač na suprotnoj strani. Ipak, nastavili smo se dopisivati, u par dana razmijenili preko 30 mailova – započinje priču Boško pa objašnjava kako je tekla daljnja komunikacija njega i „Christiana“. 

– Kada mi je odgovorio na prvi mail, odmah je nestao oglas sa Njuškala! Pitao me jesam li ozbiljan kupac, kako je imao dosta upita o Astri, no svi su navodno tražili dodatan popust. Kazao sam mu kako neću tražiti popust, ali i da ne očekuje da ću bilo što unaprijed platiti jer tako ne radim, ne kupujem „na slijepo“, na što je on odgovorio da nema nikakvih problema.

Ponudio se stoga ponudio platiti trošak prijevoza auta do Splita i odmah istaknuo kako sve i u slučaju da auto ne kupim, ono će se vratiti u Englesku o njegovom trošku. Tada sam sa sigurnošću znao da je nekakva muljaža! Nadalje mi je pisao kako se sprema otići u jednu kompaniju gdje će dogovoriti transport auta, poslije je u privitku maila poslao navodne ugovore dodavši kako će me kroz koji dan kontaktirati netko iz te firme i reći kada točno mogu očekivati dostavu Opela. No, poziv sam dobio istog dana, a osoba s druge strane linije mi je rekla kako je auto već ukrcan u brod, u kontejner, spreman za transport i čim uplatim 2760 eura, oni mogu krenuti. Normalno, to sam odmah odbio, pa nisam lud uplatiti tolike novce na neviđeno – dodaje Kaštelanin.

Prodavatelj je svoj identitet pokušao dokazati i slanjem fotografija putovnice (?!). – Dobio sam sliku putovnice gdje piše Christian Martins, stariji čovjek sa brkovima, vidi se kako putovnica vrijedi do 2017. godine, poslao je i te ugovore sa kompanijom za transport na kojima je vidljiva cijena od četiristotinjak funti. Nisam gledao datum ugovora, niti provjeravao firmu na internetu, prepao sam se prijevare i odustao od kupnje. Moje je mišljenje kako je to neki Hrvat jer mi je nakon što sam mu na hrvatski napisao da sam zainteresiran za Astru odgovorio „žao mi je, ali moj hrvatski jezik nije baš dobra, pa sam pisao na engleskom jeziku. Molimo koristite:http://translate.google.hr/.“ Kasnije je pisao „ako vam nije problem, molim vas odgovarajte na engleski jezik“, to je bilo sve čisto napisano, bez greške – zaključuje naš sugovornik. 

Na koncu je Boško išao na sigurno, svoju je Astru pronašao u Zagrebu, osobno je pogledao i na licu mjesta kupio… 

POSLJEDNJE DODANO: