VODEĆI JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM

Udruga Zdravi dan iz Solina pokrenula Savjetovalište za kronične nezarazne bolesti

Udruga Zdravi dan iz Solina pokrenula je Savjetovalište za kronične nezarazne bolesti čiji je rad, cilj i način djelovanja predstavljen u Teatrinu Gradske knjižnice Solin.

Kronične nezarazne bolesti predstavljaju vodeći javnozdravstveni problem u svim razvijenim zemljama svijeta. Njihovoj sve većoj učestalosti svakako pridonosi starenje stanovništva kao i moderni način života s urbanizacijom, industrijalizacijom i štetnim životnim navikama. U Republici Hrvatskoj gotovo dvije trećine osoba imaju prekomjernu tjelesnu masu i/ili debljinu. Danas znamo da debljina nije samo estetski problem već da izaziva čitav niz drugih metaboličkih poremećaja i ugrožava zdravlje. Osobe koje pate od debljine su izložene povišenom riziku i za dobivanje šećerne bolesti, srčano-žitnih bolesti, arterijske hipertenzije, bolesti jetre, malignih bolesti i slično.

Osobe kojima su novo dijagnosticirane kronične nezarazne bolesti često imaju niz pitanja za koje nekad nemaju dovoljno vremena ni bolnički specijalisti ni liječnici obiteljske medicine, a podaci s interneta su često nepouzdani i krivo protumačeni. Stoga je Savjetovalište namijenjeno osobama s novootkrivenim kroničnim nezaraznim bolestima, ali i svima onima koji žele prevenirati razvoj istih.

Pokretanje Savjetovališta naišlo je na odobravanje i potporu Doma zdravlja splitsko dalmatinske županije čiji su ravnatelj prim. Marko Rađa, spec. obiteljske medicine i njegova zamjenica, izv.prof.dr.sc. Marion Tomčić, dr.med u Teatrinu prigodom predstavljanja savjetovališta najavili kako će ono biti implementirano u rad Doma zdravlja.  

U rad samog Savjetovališta biti će uključen multidisciplinarni tim sastavljen od  liječnika, farmaceuta, nutricionista, psihologa i kineziologa pa su tako svako o svom segmentu prigodom predstavljanja u Teatrinu govorili dr.med i izv.prof.dr.sc.prim, Josipa Radić, dr.med., dr.sc. Tanja Ilić Begović, dr.med., i Vjekoslava Šupraha, mag.pharm, dipl.ing. Marija Kapitanović, nutricionistica, Davorka Žižić Žura, mag.psych. i Mihaela Vujčić, mag.cin.

Na predstavljanju rada Savjetovališta naglasak je dan na predavanje pod imenom  „Primjena medicine životnog stila u prevenciji i liječenju kroničnih nezaraznih bolesti“. U predavanju se ističe kako je glavni cilj Savjetovališta naučiti građane kako primjenjivati sve postulate zdravog života od pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, izbjegavanje štetnih navika do upravljanja stresom i kvalitetom života.

Udruga Zdravi dan za početak će rad Savjetovališta locirati u Solin, Trogir, Sinj i Split, a o terminima rada Savjetovališta zainteresirani mogu kontaktirati direktno Udrugu te će se uskoro moći informirati i preko svog liječnika obiteljske medicine.

POSLJEDNJE DODANO: