ZABRINUTOST ZA ANTIFAŠISTIČKE VRIJEDNOSTI

Udruga antifašista osuđuje vandalizam: Spomenik slobodi ponovno meta nepoželjnih djela

Jučer je na Plokitama, nepoznati vandal izazvao gnjev i ogorčenje zajednice nakon što je crnim lakom oskvrnuo kamenu ploču posvećenu ‘Prvom splitskom odredu’. Spomenik, podignut u znak sjećanja na hrabru splitsku mladost poginulu u borbi za slobodu, postao je ponovno meta vandalizma.

Oštećenje je brzo primijećeno, a reakcija nije izostala. Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita oglasila se putem službene objave, izražavajući duboku zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da spomenik, koji simbolizira hrabrost i žrtvu splitskih boraca za slobodu, ponovno postaje žrtva vandalizma.

U Splitu je po tko zna koji put devastiran spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu, koji je podignut u znak sjećanja na hrabru splitsku mladost poginulu u borbi za slobodu svog Splita, svoje Dalmacije i svoje Hrvatske.

Pojedincima što se ponose pozdravom “Za dom spremni!” očito je zazivanje fašističke čizme talijanskog kralja Emanuela III. ili možda diktature srpskog monarha Karađorđevića prihvatljivije od slobodne i naše Hrvatske.

Još samo nedostaje povijesna revizija ustaškog pokreta i njegovog jednostranog proglašenja za antifašistički baš kao što je na taj način rehabilitiran i četnički pokret u Srbiji pa da “Ravnogorski četnički pokret” više ne bude “jedini antifašistički pokret koji je izgubio Drugi svjetski rat”, kako je to nedavno izjavila profesorica povijesti Dubravka Stojanović
. – stoji u priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: