Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

HZJZ objavio veliko izvješće: 725 preminulih osoba u ovom valu epidemije

Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je novo tjedno izvješće o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ukupno je 725 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77 godina. 274 osobe preminule su na respiratoru.

Epidemiološki pokazatelji na dan 9. studenoga 2020

  • Kumulativna 7-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 394,2/100.000
  • Kumulativna 14-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 772,2/100.000
  • Županije s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100.000 stanovnika: sve
  • Županije s kumulativnom 14-dnevnom stopom većom od 100/100.000 stanovnika: sve
  • Ukupni broj testiranja u posljednjih tjedan dana: 57.523
  • Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja u posljednjih tjedan dana: 28,0%
  • Ukupan broj testiranja i udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja: 564.686; 12,2%
  • Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana: 3,2/100.000
  • Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana: 238
  • Ukupna stopa smrtnih slučajeva na 1.000.000 stanovnika: 203,5/1.000.000

Geografska distribucija novih slučajeva COVID-19 po županijama 

U dvotjednom razdoblju od 3.11.-9.11. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Grad Zagreb, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija te Zagrebačka županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Ličko-senjskoj županiji i Požeško-slavonskoj. Najveću 14-dnevnu stopu ima Varaždinska županija, a slijede je Međimurska i Krapinsko-zagorska županija.

Epidemija po tjednima, od 30. do 37. tjedna epidemije

U Tablici 1. dan je prikaz epidemioloških pokazatelja po tjednima epidemije. Iz podataka je vidljivo da jedan od najvažnijih epidemioloških pokazatelja - stopa potvrđenih slučajeva, nakon pozitivnog trenda u razdoblju do 31. tjedna, u 32.-36. tjednu raste, uz relativno značajne skokove u posljednja 4 tjedna. Stopa potvrđenih slučajeva padala je do 31. tjedna kada je iznosila 31,2 te od tada kontinuirano raste i u 37. tjednu iznosi 385,3. Broj novih slučajeva u odnosu na tjedan prije porastao je za 4,2%, što je najmanje postotno povećanje broja slučajeva u posljednjih 6 tjedana. Ukupan broj testiranja, nakon blagoga pada u 32. i 33. tjednu, od 34. tjedna kontinuirano raste te je u 37. tjednu napravljeno ukupno 56.968 testova. Udio pozitivnih osoba u ukupnim testiranjima također je padao do 31. tjedna, od kada kontinuirano raste te u 37. tjednu iznosi 26,8%.


U tablici 2. dan je prikaz seta pokazatelja vezanih uz težinu kliničke slike te smrtnosti od COVID-19. S povećanjem tjednog broja slučajeva, raste i broj osoba na respiratoru, a za razliku od prethodna tri tjedna kada je udio slučajeva na respiratoru u ukupnom broju slučajeva iznosio 0,5%, u ovom se tjednu povećao na 0,8%. Situacija je slična i s udjelom smrtnih slučajeva u ukupnom broju slučajeva koji u ovome tjednu iznosi 1,5%, dok je u prethodna tri tjedna iznosio 0,7%, odnosno 0,8%. Stopa smrtnih slučajeva na 100 000 stanovnika u ovome je tjednu iznosila 5,7.


U tablici 3. prikazano je kretanje 7-dnevne stope po danu tijekom posljednja 2 tjedna s granicom od 50/100.000 stanovnika koja se u neki zemljama uzima kao jedan od kriterija u procjeni epidemiološke situacije. Trend visokih stopa s početka listopada nastavlja se i u studenom, a posebno se ističu tri sjeverne županije (Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija). 

Klinički aspekti – Hospitalizacije i težina kliničke slike za period 3.11.-9.11.2020.

Na slici 2. prikazan je odnos dnevnog broja potvrđenih slučajeva i dnevnog broja hospitaliziranih slučajeva. Broj hospitaliziranih slučajeva po danu kretao između minimalnih 161 i maksimalnih 248, dok se udio hospitaliziranih slučajeva u ukupnom dnevnom broju potvrđenih slučajeva kretao u rasponu od 6% do 12,1%. 


Slika 3. prikazuje udio hospitaliziranih u ukupnom broju tjednih slučajeva. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva u zadanom tjednom periodu, njih 8,2% je hospitalizirano, što predstavlja rast u odnosu na prošlotjednih 7,2%. Na respirator je u istom periodu stavljeno 132 osoba, što čini 0,8% od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, odnosno jednak udio kao i prethodni tjedan.


Iz grafičkog prikaza na slici 4. vidljivo je da nagib krivulje potvrđenih slučajeva prati krivulja ozdravljenih slučajeva, dok krivulja aktivnih slučajeva, uz pojedine uzlazne, pokazuje i plato u određenim periodima. Nakon izmjene duljine trajanja izolacije oboljelih bilježi se nagli pad broja aktivnih slučajeva u drugoj polovici rujna, a nakon čega je broj aktivnih slučajeva dva tjedna stagnirao, da bi ponovno kontinuirano rastao. U posljednja 4 tjedna bilježi se značajan rast krivulje ukupnog broja potvrđenih slučajeva, kojega prati i rast ukupnog broja ozdravljenih. Krivulja aktivnog broja slučajeva u posljednjih tjedan dana ne pokazuje uzlazni smjer.


Dobno-spolna raspodjela COVID-19 smrtnih slučajeva 

Ukupno je 725 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77 godina. 274 osoba preminulo je na respiratoru.


Smrtni slučajevi za period 3.11.-9.11.2020

U posljednjih tjedan dana preminulo je 238 osoba, od toga je 78 (32,8%) osoba bila na respiratoru. Raspodjela po dobi i spolu u posljednjih tjedana dana prikazana je u tablici 5., a po županijama u tablici 6.


Žarišta

U posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne i primorske Hrvatske zabilježeni novooboljeli slučajevi. Najviše 7-dnevne stope na dan 9. studenoga zabilježene su u kontinentalnoj Hrvatskoj i to u Varaždinskoj (895,9) i Međimurskoj (727,8) županiji, zatim u Krapinsko-zagorskoj (510,5) te Brodsko-posavskoj županiji (461,9) i Gradu Zagrebu (450,5). U primorskim županijama najnižu stopu bilježi Zadarska županija (184,4) dok su veće stope zabilježene u ostalim primorskim županijama međutim i dalje su značajno niže u odnosu na kontinent.

Unatoč velikom porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjem oboljelih, već se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koja svakako imaju svoj značajan utjecaj na opću epidemiološku situaciju u zemlji. I dalje se bilježe oboljeli povezani s obiteljskim okupljanjima raznih sadržaja i okolnosti (najčešće krštenja, rođendani, vjenčanja), proslavama ili domjencima, zbornim pjevanjem, izlascima ili treninzima i takmičenjima raznih sportskih klubova. Iz tih aktivnosti svakodnevnog života zaražavanje se prenosi u radne sredine te na taj način niti jedan radna sredina nije pošteđena mogućnosti da se u njoj pojavi više zaraženih. Tako se evidentiraju i prate proboji virusa u zdravstvene ustanove, najčešće bolnice, ali i povremeno u ustanove u socijalnoj skrbi. Isti princip vrijedi i za odgojno-obrazovne ustanove, među kojima najviše zaraženih ima u srednjim školama. Značajan udio u oboljelima kontakti su prethodno oboljelih slučajeva.

Dobno-spolna raspodjela oboljelih u posljednjih tjedan dana

U prethodnih tjedan dana oboljelo je ukupno 16.116 osoba – nešto je veći udio osoba ženskog spola (52,4%). Slična raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dojenčadi, gdje je ujedno i najmanji broj zabilježenih slučajeva. Po dobnim skupinama – najmanji udio oboljelih zabilježen je u dobnim skupinama djece (8,5%). U toj je skupini najviše oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, odnosno 47,1%. Odrasli u rasponu dobi od 19-65 godina čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 12.435 (77,2%). Distribucija oboljelih po dobi nije se značajno promijenila u odnosu na prošli tjedan.


Mjere

Od inicijalne prilagodbe mjera koje se započele krajem travnja u svrhu nastavka gospodarskih, ekonomskih i društvenih aktivnosti, kontinuirano su na snazi mjere održavanja fizičkog razmaka, održavanja higijene ruku i dezinfekcije, nošenja maski za lice ili medicinskih maski u određenim zatvorenim prostorima te svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima kod pružatelja smještaja u socijalnoj skrbi i zaposlenima u ugostiteljskim objektima te ograničenja broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

Od kraja kolovoza, na prijedlog lokalnih stožera, donose se i ciljanje mjere na lokalnoj razini od kojih se većina odnosila na ograničenja broja osoba na vjenčanjima, sprovodima i ostalim privatnim okupljanjima, mjere za organizaciju većih manifestacija, zabrane posjeta u bolnicama i domovima za starije te zabranu publike na sportskim natjecanjima.

Na nacionalnoj razini trenutno su važeće mjere vezane uz:

Okupljanja - Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (25. listopada)

Ugostiteljstvo - Odluka o privremenom uređivanju rada i radnog vremena u ugostiteljstvu (13. listopada)

Maske - Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski (12. listopada)

Granične prijelaze - Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (30. lipnja)

U proteklih tjedan dana donesena je Odluka o izmjeni i dopunama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja i prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja te odluke vezane uz epidemiološke mjere u Varaždinskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj županiji. 

Cijelo izvješće pogledajte ovdje

hr Thu Nov 12 2020 18:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7f4ec929111cd4b08b46e5/80

Zbog svadbene svečanosti rast broja novozaraženih u dolini Neretve

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvadeset je novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite, a metkovski stožer je rast broja zaraženih povezao s jednom većom svadbenom svečanosti.
Zaraženo je osam osoba muškog i dvanaest ženskog spola i to dvanaest iz Metkovića, četiri iz Ploča, dva iz Pojezerja, jedna iz Opuzena te jedna koja nema prebivalište u županiji. Šest je slučajeva zabilježeno brzim antigenskim testom. Oporavile su se tri osobe i to po jedna je iz Konavala, Opuzena i Ploča.

U posljednja 24 sata obrađena su 404 uzorka, a od početka pandemije ukupno 81 578.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere na granici, što je ukupno 827 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.
hr Tue Jun 22 2021 12:29:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa7ea166f52df84348b45bf/80
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj 75 novooboljelih od koronavirusa, preminulo šest osoba

75 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 20.186 doza cjepiva
U protekla 24 sata zabilježeno je 75 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 532. Među njima su 253 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 16 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 72 osobe, a testirano je njih 5.308.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 359.259 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 75 u protekla 24 sata.

350.539 osoba se oporavilo, od toga 72 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 6 osoba, ukupno 8.188 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 2.117.467 osoba, od toga 5.308 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 3.792 osobe.

Zaključno s 21. lipnja utrošeno je 2.379.658 doza cjepiva. Dosad je 1.455.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 924.011 primilo obje doze. Na dan 21. lipnja utrošeno je 20.186 doza cjepiva.
hr Tue Jun 22 2021 12:25:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d0ed6e6f52dfdfb48b4668/80
Foto: DalmacijaNews

Milanović dočekan ovacijama: 'Istina je voda duboka'

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je govor, a okupljeni su ga pozdravili ovacijama "Zoki, Zoki".

- Istina je voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može biti bolna. U našoj istini nema ništa bolno, ona je zapravo lijepa. Krenimo od nekih istinitih stvari, to dugujemo ljudima koji su se okupili prije 80 godina", uvodno je rekao Milanović, a prisutni su ga uzvicima prekidali dok je govorio. 

- Dijeliti ljude i isticati tko je bio Hrvat, a tko Židov ne treba isticati jer ni oni to nisu radili. Oni su bili heroji, grubi ljudi koji su često znali prijeći crtu i napraviti loše stvari. Njih 70-ak boraca za revoluciju, ne radimo im uslugu ako spominjemo da su Hrvati, jedino Nada Dimić nije bila. Janko Bobetko nije bio ovdje, bili su njegova braća, bio je ovdje Mika Špiljak... Danas nisam tu da bih ikome utjerao svoju istinu, ja sam ovdje da ukažem na neke stvari koje Hrvatsku stavljaju na neko mjesto. Ovo nije bio prvi odred u Europi. Ovdje je došlo do simbioze antifašističke borbe i nakon toga odlaze na Baniju da bi s našom srpskom braćom i sestrama krenuli u borbu", kazao je predsjednik Zoran Milanović naglasivši kako "Hrvatska nije bila na strani pobjednika, već na strani pravde i istine".

- Hrvatska je bila na strani dobra, rizika, pogibelji i hrabrosti", poručio je Milanović.

Rekao je kako Hrvatska nije oslobođena samo dekretom nego partizanskim borcima iz Dalmacije koji su ušli u Rijeku. Pobrojao je imena ljudi za koje je rekao da su heroji hrvatskih gradova, ali nemaju ni ulicu. 

- Ima ljudi u Hrvatskoj koji na ovaj dan gledaju s neodobravanjem, to je tako u političkom sustavu. Naš Ustav je pisan za jedan vijek, Ustav je uvijek odraz volje neke većine, a zajednica vrije i ključa dok mi ovdje razgovaramo. Hrvatska može biti bolja, Hrvatska je stabilna i uređena. Ovdje je cijeli državni vrh, ovo nikad nije bilo ružno pače, ali danas je posebno istaknuto", rekao je i govor zaključio riječima prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana.

- Kada je umro Janjić Capo, Tuđman je poslao objavljeni telegram, riječima da je njegov put put poštenja", rekao je Milanović nakon čega je ispraćen pljeskom.


hr Tue Jun 22 2021 11:54:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1ac156f52dfcdb78b4588/80
Foto: DVD Hvar

HVZ: Velika opasnost od izbijanja šumskih požara, poslali upozorenje građanima

Jučer je kod Vodica izbio požar otvorenog prostora, a na Hvaru požar deponija. Zbog velike i vrlo velike opasnosti od požara, pozivamo građane na oprez.
Val visokih temperatura koji je obilježio početak ljeta se nastavlja. Ovakvo vrijeme pogoduje izbijanju šumskih požara, o  čemu govori i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za gotovo cijelo priobalje proglasio veliku, a za područje Šibenika, Visa, Mljeta, Pelješca i Malog Lošinja i vrlo veliku opasnost od požara. Ovakva procjena će se nastaviti i u sljedećim danima.

Prvi dan ljeta je nažalost potvrdio ove najave. Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, dana 21. lipnja u 11:11 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vodica predio Vrbica. Požarom je zahvaćeno oko 45 ha trave, niskog raslinja i makije.

U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik DIP Šibenik te DVD-a Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Bilice, i Vodice, jedan protupožarni zrakoplov Canadair te jedan protupožarni zrakoplov Air tractor. Požar je lokaliziran u 15:38, a ugašen u 21:30 sati.
 
Informaciju o požaru ilegalnog deponija na otoku Hvaru u uvali Zenčišće blizu Jelse, ŽVOC Split je zaprimio u 12:48. Na gašenju požara su sudjelovali DVD Jelsa, DVD Hvar i DVD Starigrad sa 9 vozila i 30 vatrogasaca. Požar je ugašen u 21:20 sati. Opožareno je 1500 m² deponija.
 
Podsjećamo sve građane na zabranu spaljivanja vatre na otvorenom. Ukoliko vidite vatru ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.
hr Tue Jun 22 2021 11:24:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .