Article

//www.dalmacijanews.hr/files/635920c918d1cb324c8b463b/80
Foto: MUP

U Divuljama u tijeku EU stožerna vježba modula civilne zaštite "ModTTX“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i partnera iz Njemačke, Slovenije, Belgije, Danske, Francuske i Portugala održava se od 23. do 28. listopada
Vježba se održava s ciljem pripreme zapovjednog osoblja modula civilne zaštite država EU za sudjelovanje u pružanju međunarodne pomoći državama pogođenim prirodnim ili drugim katastrofama. Preko 60 sudionika iz deset europskih zemalja uključeno je u vježbu kroz upravljačku i vježbovnu skupinu, informacijsko-tehničku potporu, logističku potporu ili kroz ulogu trenera i certifikatora EU koji provode nadzor osposobljenosti i certifikaciju timova za sudjelovanje u međunarodnim misijama.
 
Sudionike vježbe danas je posjetio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te su ga po dolasku predstavnici modula civilne zaštite izvijestili o trenutnom stanju na terenu, svojim zadaćama i kapacitetima kojima mogu nadopuniti domicilne snage.
 
- Ovakve vježbe, uz nužnu provjeru procedura za rad u međunarodnom okruženju, pružaju i dodanu vrijednost u obliku jačanja suradnje svih članica Mehanizma unije za civilnu zaštitu - rekao je Trut i zahvalio svim sudionicima na dolasku i njihovom doprinosu uvježbavanju modula kako bi bili što spremniji za djelovanje u stvarnim situacijama.
 
U sklopu programa, uvježbavaju se procedure modula civilne zaštite za rad u međunarodnom okruženju u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, temeljem scenarija razornog potresa koji je ujedno izazvao i veliki šumski požar u Republici Hrvatskoj te je bilo potrebno aktivirati Mehanizam.
 
Procedure za rad u međunarodnom okruženju podrazumijevaju dolazak modula u prihvatni centar koji je, prema scenariju, u Zračnoj luci Split, koordinaciju s Ravnateljstvom civilne zaštite kod prihvata modula te koordinaciju sa zapovjednicima na terenu.

Moduli civilne zaštite su unaprijed definirani operativni kapaciteti koji su ustrojeni i opremljeni za pružanje međunarodne pomoći, a stožerne vježbe pružaju najbolji mogući način za uvježbavanje procesa donošenja strateških i taktičkih odluka te razumijevanje konteksta međunarodnih operacija civilne zaštite.   

Vježba se provodi u okviru projekta pod nazivom „Osmišljavanje, planiranje, provođenje i ocjenjivanje stožernih vježbi za ključno osoblje modula civilne zaštite, timova tehničke pomoći (TAST) i  stručnjake tima civilne zaštite Europske unije (EUCPT)“, u kojem je Ravnateljevo civilne zaštite član konzorcija, kojeg čine i organizacije civilne zaštite Njemačke, Slovenije, Belgije, Danske, Francuske i Portugala.
 

hr Wed Oct 26 2022 13:58:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .