Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6324268618d1cb8ad08b456f/80
Foto: Jasmin Faslagić

ŠKURE: Težnja festivala je da se u fokus vrati književnost

U programu su sudjelovali Senka Marić, Magdalena Blažević, Monika Herceg, Đurđica Čilić, Bojan Krivokapić, Boba Đuderija, Damir Karakaš

Sinoć su u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen, otvorene ŠKURE, 2. međunarodni festival suvremene književnosti 'Šibenske književne ure'. Festival je i ove godine okupio impozantan broj književnika/ica s područja cijele regije, njih 27, koji su dali na značaju festivalu koji njeguje književnost, knjigu, lijepu pisanu riječ sa štokavskog govornog područja. Festival su otvorile Frida Šarar i Darija Žilić, a u programu su sudjelovali Senka Marić, Magdalena Blažević, Monika Herceg, Đurđica Čilić, Bojan Krivokapić, Boba Đuderija, Damir Karakaš i ostali. Festivalski program nastavlja se danas i traje do subote, 17. rujna, u organizaciji Praznika rada – centra za umjetnost i edukaciju koji su pokrenuli spisateljica Olja Runjić, ujedno direktorica festivala, i glumac Leon Lučev, jedan od voditelja trodnevne festivalske radionice 'Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun'.

- Težnja festivala je da se u fokus vrati književnost, da se stvori taj jedan kulturni prostor koji bi kontinuirano njegovao književnost, pisanu riječ, čitanje i koji bi u ovaj grad dovodio i Šibenčanima pružio mogućnost da upoznaju autore koje čitaju ili koje će tek čitati - kazala je pred početak festivala, direktorica Olja Runjić. 

Uoči službenog otvorenja ŠKURA, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena je izložba fotografija 'Pisci u Zvonu' bosanskohercegovačkog autora, Aleksandra Saše Bukvića, kojemu je ovo prvi susret sa Šibenikom.

- Zvono je bilo sjecište mladih pisaca, likovnjaka, glazbenika i drago mi je da su svi ljudi na fotografijama uspjeli u svojim zanatima. Zvono je uvijek bilo alternativni prostor. Radili smo bez para po principu da galerija financira šank, šank galeriju i tu su se savršeno uklopili pisci koji su tamo čak radili i kao konobari. Bilo je lijepo - kazao je o kultnom sarajevskom okupljalištu autor čiji se radovi u Šibeniku mogu pogledati tijekom trajanja festivala. 

Prvog dana ŠKURA, program je silom prilika, uslijed kiše, prebačen s Male lože na otvorenom, u zatvoreni prostor Kuće umjetnosti Arsen, gdje su svoju umjetnost lijepe pisane riječi s publikom podijelile autorice poput Fride Šarar i  Darije Žilić, zatim Đurđice Čilić i Bojana Krivokapića dok je središnje događanje prve večeri bila promocija knjige 'Okretište' i razgovor s autorom, nagrađivanim i rado čitanim Damirom Karakašem. „Nagrade koje pisac dobiva ne znači da je pisac bolji, ali meni, pošto živim samo od pisanja, dobro posluži da mi amortizira financijsku situaciju. Ali ne treba se nagradama uzdizati. Ako misliš da si genije, ideš unatrag“, kazao je Karakaš pred početak promocije knjige na festivalu za koje je imao birane riječi hvale. „Bio sam po brojnim svjetskim festivalima, bio sam na turneji po zemljama bivše Jugoslavije, i ovdje sam se iznenadio koliko je ovo dobro organiziran festival koji možda prerasta u jedan od najboljih festivala u regiji“, kazao je o ŠKURAMA dobitnik nagrade 'Meša Selimović'. 

ŠKURE se nastavljaju danas od 11 sati programom 'Pronađite publiku' ispred krstionice katedrale svetog Jakova gdje će se svojim pisanjem predstaviti publici neka nova imena. Od 18 sati slijedi promocije i razgovori u kojima sudjeluju imena koje samo imali prilike slušati prvog dana, ali i veliki Miljenko Jergović koji festivalska događanja prati od prvog dana. Jergović se u Šibenik vraća nakon dvadesetak godina izbivanja, a šibenskoj će publici u razgovoru s novinarom i spisateljem, Emirom Imamovićem Pirkeom predstaviti knjigu 'Trojica za kartal'. To je u 21 sat, u 22 sata Marko Vešović predstavit će svoje dvije knjige 'Razgovori s Markom' i 'Tri knjige'. Uz njega će biti Sinan Gudžević i Almin Kaplan. Sve to na Maloj loži (Trg pape Ivana Pavla II.), osim ako kiša ne odluči drugačije.


hr Fri Sep 16 2022 09:33:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63303cfc18d1cb94ea8b4630/80
Foto: DN

Fešta pod jedrima: Završena Mala Mrduja

Jedrilo se četiri dana u uvertiri prave Mrduje sljedećeg vikenda
Završila je 22. po redu Mala Mrduja (In memoriam Boris Vujnović). Čestitke svima koji su sudjelovali.

Najbolje jedrene rezultate od ukupno 91 jedriličara/ke iz 13 klubova imali su:

CURE DO 12 godina:
1. Roza Tabak, JK SPLIT
2. Vita Marinović, JK SPLIT
3. Tonka Car, JK USKOK
DEČKI DO 12 godina
1. Roko Mlinar, JK USKOK
2. Marko Pezelj, JK MORNAR
3. David Palinić, JK LABUD

CURE UKUPNO
1. Marta Lolić, JK SPLIT
2. Tereza Muličić, JK TROGIR
3. Valentina Jelić, JK MORNAR

DEČKI UKUPNO
1. Bepo Duplančić, JK LABUD
2. Toma Smirčić, JK SPLIT
3. Jakov Dokoza, JK USKOK

NAJBOLJI KLUB
1. JK SPLIT 
2. JK USKOK
3. JK MORNAR

Dok je optimist jedro našeg dugogodišnjeg sponzora ONE SAIL d.o.o., među konkurencijom 5 najboljih jedriličarki i 5 najboljih jedriličara, te prvi i prva do 12 godina, slučajnim izvlačenjem iz pobjedničkog pehara 91. Mrduje, osvojio Jakov Dokoza, JK USKOK.
hr Sun Sep 25 2022 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6330394c18d1cb47ec8b456c/80
Foto: Marjan Luka Prpić

Pogled u plavo oduševio posjetitelje "Dana u Vali" na otoku Hvaru

Osim gastro delicija, velikog broja koncerata, izložba i radionica, bila su organizirana i besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo
U okviru bogatog programa "Dana u Vali" i četvrtog međunarodnog festivala brodova, mora i mornara koji se je održavao od 22. do 25. rujna na otoku Hvaru u Starom Gradu za posjetitelje i građane osim gastro delicija, velikog broja koncerata, izložba i radionica bila su organizirana i besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo.

Promotivno – edukativan projekt Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost provodio se je u organizaciji Grada Staroga Grada, Turističke zajednice grada Staroga Grada uz podršku Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Plavom promocijom.

- Izuzetno nam je drago što smo ove godine imali priliku omogućiti našim građanima i posjetiteljima Dana u Vali da se okušaju u ronjenju u sigurnim i kontroliranim uvjetima, a sve kako bi ljudima približili more i podmorje kao i važnost očuvanja morskog okoliša i na taj način dodatno obogatili naš program. Tijekom trajanja festivala posjetitelji su imali priliku uživati u brojnim gastro delicijama i izložbama uz ples i glazbu. Osim toga, u sklopu festivala sudjelovalo je više od 60 brodova iz Hrvatske u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine te tradicijski brodovi iz Slovenije obzirom da je ove godine Republika Slovenija zemlja partner i počasni gost "Dana u Vali". Osim što festival spaja zemlje i ljude ujedno doprinosi produživanju sezone, a na ovaj način promičemo martimnu baštinu. - istaknuo je Antonio Škarpa, gradonačelnik Grada Staroga Grada.

Na Trgu Tvrdalj u Starom Gradu tijekom trajanja "Dana u Vali" postavljen je montažni 10 metarski bazen Pogleda u plavo koji je oduševio brojne posjetitelje, a posebno one najmlađe koji su imali priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom u kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena Pogleda u plavo, a sve uz stručni nadzor instruktora ronjenja RK Nemo-Adriatic te tako uživati u svim čarima i ljepotama koje ronjenje pruža.

Pogled u plavo održavao se je u okviru projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

- Riječ je o uistinu jedinstvenom iskustvu te nam je iznimno drago što smo u suradnji s Gradom Starim Gradom i Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije omogućili svim gostima, ali i domaćima da se na "Danima u Vali" okušaju u čarima ronjenja. Ovo je jedna u nizu aktivnosti provedenih u sklopu projekta "Pomorsko je dobro", a sve s ciljem promoviranja važnosti razvoja, zaštite i valorizacije našeg najvrijednijeg resursa. Inovativnim aktivnostima intenzivno radimo na edukaciji, ali i osnaživanju turističke ponude i brendiranju naše Županije kao ronilačke destinacije. - rekla je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi zaronom u bazen turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja je bila postavljena na unutarnjim stranicama bazena, a pridonosi stvarnom doživljaju dubine. 

Osim promocije ronjenja, cilj projekta je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe i aktivnosti.
hr Sun Sep 25 2022 13:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f39f218d1cb77eb8b456e/80
Foto: FB: Ante Sanader

Organizirano lovstvo na otoku Šolti slavi svoj stoti rođendan!

Obilježeno je polaganjem vijenca i misom te svečanom Sjednicom povodom osnutka 100 godina LU Šolta u Domu kulture u Grohotama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića  u Grohotama na Šolti  sudjelovala je na svečanoj sjednici Lovačke udruge Šolta, lovoovlaštenika za područje Šolte s pripadajućim arhipelagom otočića zapadno od otoka Šolte, površine 5938 ha, a povodom obilježavanja cijelog stoljeća organiziranog lovstva na otoku.

Veliki jubilej bio je i prilika za predstavljanje povijesnog zapisa o šoltanskom doprinosu u razvoju hrvatskog lovstva, monografije Lovačke udruge Šolta, kao i za uručenje zahvalnica i odlikovanja zaslužnima za očuvanje i unapređenje djelovanja Udruge.

Ministrica Vučković je prilikom svog obraćanja naglasila kako su selo i šuma te poljoprivreda i lovstvo neodvojivi te kako je uloga lovstva izuzetno važna u ekološkom smislu i za očuvanje bioraznolikosti, ali isto tako kao oblik druženja i zajedništva u ruralnim područjima.

Kako je zaštita i opremanje onih koji čuvaju, između ostalog, najvrjednije prirodne resurse cilj ovoga Ministarstva, u posljednje četiri godine iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) na području županije kupljeno je devet kombi vozila za vatrogasne djelatnosti i zajednice te financirano razminiranje površine šuma i šumskog zemljišta od 823.838 m2 u vrijednosti devet milijuna kuna. U tom kontekstu, u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirano je financiranje nabave šest vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti devet milijuna kuna, prenosi Radio Dalmacija.

U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2022. godinu iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja.

Upravo zahvaljujući razumijevanju i suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno je žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete od divljači na vozilima kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police.

Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač.

hr Sat Sep 24 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f119318d1cb37e28b4727/80
Foto: ZTK grada Splita

Ogroman interes za cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita!

Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta

Danas je započelo  održavanje cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti, koje će se provoditi tijekom cijele školske godine 2022./2023. Radionice se održavaju u prostorijama ztk grada splita, a svake su subote na rasporedu radionice modelarstva (dvije skupine) te robotike, automatike i programiranja (pet skupina). Navedene radionice vodit će ella rinčić, stručna suradnica ztk grada splita, uz asistenciju vanjskih suradnika zajednice i studenata s odgovarajućih fakulteta.

Prijave za radionice zaprimale su se od sredine kolovoza do sredine rujna 2022., te možemo reći kako je ova godina ujedno i rekordna po broju prijavljene djece. Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta.

Na radionicama modelarstva učenici upoznaju i samostalno se koriste raznim strojevima (stolna i ručna bušilica, strojna pila…) i alatima (brusilice, brusne daščice, turpije…), kako bi od šperploče izradili jednostavne uporabne predmete. Osim navedenoga, učenici se susreću s pojmom tehničke dokumentacije, usvajaju vještinu savijanja papira (origami), od unaprijed pripremljenih pozicija spajaju određene makete te savladavaju izradu raketa u sklopu raketnog modelarstva.

Radionice robotike obuhvaćaju raznolik sadržaj, individualno prilagođen učenicima, pa se tako u sklopu radionica učenici bave izradom vlastitih automatiziranih uređaja, programiranjem mikroupravljačkih sučelja raznih uređaja (micro:bit, mblock, arduino ide..), osmišljavanjem i realiziranjem vlastitih tehničkih tvorevina te usvajanjem teorijskih znanja s područja mehanike, elektronike i programiranja. Program radionica osmišljava se individualno, prilagođava učeničkom uzrastu, s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja motorike, socijalizacije te otkrivanja ljubavi prema tehničkim djelatnostima i dobre zabave.

hr Sat Sep 24 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .