Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6467e1945d7965157d8b45e9/80

Predstavljen županijski projekt 'Skrivena Dalmacija'

Turistički projekt Skrivena Dalmacija vrijedan je 4,5 milijuna eura. Radi se o edukativanom, multimedijalanom i interpretativnom centru čiji je cilj valorizacija i veća turistička vidljivosti ponude Dalmatinske zagore na domaćem i stranom tržištu.

Predstavljanje projekta započelo je posjetom tisućljetne masline u Kaštel Štafiliću gdje je organizirana storytelling tura pod nazivom „Korjeni Dalmacije“ interpretatorice Ane Jakić. Prezentacija turističkog projekta Skrivena Dalmacija nastavljena je u Dugopolju u sklopu edukacijske dvorane turističkog centra.

- Kad se sjetim ideje našeg Tome Balića, Joška Stelle i Zlatka Ževrnje, skepse koja je tada bila, i kada vidim danas velebno izdanje i pravi turistički projekt mogu biti samo ponosan. Osnovna svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine i upravljanje zaštićenim prostorom kroz edukaciju, interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodne baštine s dugoročnim ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovaj Centar nije samo namijenjen za turističke politike, nego će se one multiplicirati na zajednicu i širiti među lokalnim stanovništvom. Čestitam svima koji su predano radili na ovom projektu, a brojke su za sada veličanstvene. Ponajviše nas veseli što su posjetitelji naša djeca i obrazovni djelatnici. Dugopolje vrata Zagore - kazao je Stipe Čogelja, voditelj EU projekta i dožupan Splitsko-dalmatinske županije koja je nositelj projekta koji se provodi u sklopu poziva 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine'. 


U sklopu ovog projekta izrađene su i dvije tematske staze, odnosno tematska odmorišta Mosor-sjever i Mosor-jug, namijenjena prvenstveno školi u prirodi, ali i turističkom razgledavanju i podizanju razine turističke vidljivosti. Projekt se provodi u suradnji s ukupno sedam partnera Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš, Općina Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, Turistička zajednica Općine Dugopolje, Turistička zajednica Grada Kaštela i Turistička zajednica Grada Splita. 

U obilasku je danas sudjelovao i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je imao samo riječi hvale za partnere koji su omogućili realizaciju projekta. 

- Ovdje se radi o valorizaciji naše kulturne, prirodne i povijesne baštine te je jedan sjajan primjer kako možemo valorizirati i unaprijediti našu turističku ponudu. Ovo će sigurno biti jedan od motiva dolaska turistima i izvan turističke sezone, posebno veseli i što se priča odvija izvan turističkog središta. Projekt daje dodanu vrijednost Dalmatinskoj zagori i cijelom okruženju koje ima itekako što ponuditi. Ovakav projekt ide u sinergiji s održivim turizmom, a tako radimo na komponenti cjelogodišnjeg turizma - kazao je Staničić dok je sudjelovao u razgledavanju svih čari Centra za posjetitelje u Dugopolje.

Centar je moderna atrakcija koja će vam otkriti sve tajne skrivene Dalmacije, nadahnjuje sva osjetila i otkriva posjetitelja da otkriva bogatstvo naše županije. Otvoreni smo krajem siječnja i od tada nas je posjetilo više od četiri tisuće posjetitelja. Prepoznale su nas razne obrazovne ustanove, tako smo ugostili 25 škola i 15 vrtića, koji su doveli preko 2200 djece i 190 profesora, nastavnika i odgajatelja. Kako nam je edukacija na prvom mjestu, možemo se pohvaliti kako smo do sada proveli preko 50 kreativnih radionica. Individualnih posjetitelja je bilo preko tisuću, a uz potporu turističkog sektora dogovorili smo i 'Zelenu liniju', poludnevni izlet autobusom koji, osim nas, obilazi Klis i etno selo Stella Croatica. Centar je postao u pravom smislu riječi 'Vrata Zagore'. Nastavljamo i dalje s ovakvim aktivnostima i spremno dočekujemo turističku sezonu - poručio je Bitanga. 

U nastavku predstavljanja projekta Skrivena Dalmacija organizirana je šetnja poučnom stazom Mosor sjever gdje je upriličen marendin s domaćim proizvodima hrane i pića, poput domaćeg pršuta i sira, kruha ispod peke, soparnika, slastica, rakija te bijeloga i crnoga vina. Nakon marednina u prirodi predstavljanje projekta završilo je posjetom špilji Vranjači gdje je novinare dočekao domaćin i voditelj Marko Punda.

Za sve zainteresirane Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje organizira Dane otvorenih vrata od 02. – 04. lipnja 2023. Posjet centru te sudjelovanje na brojnim edukacijama i radionicama za djecu i odrasle bit će besplatan, a prijaviti se može na broj telefona 021 202 073 ili putem maila [email protected]

hr Fri May 19 2023 22:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Niz vatrogasnih intervencija: Požari, skidanje drona s kuće, uklanjanje stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split
Vatrogasci su zadnja 24 sata proveli na terenu tako što su skidali dron s kuće, gasili požare, otvarali stan, ukladnjali stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split. 

INTERVENCIJE DVD-a GRADA SPLITA:

Split - 10:35 sati, tehnička intervencija skidanja drona sa krova obiteljske kuće u ulici Josipa Jovića.  DVD Split sa 1 vozilom i 3 vatrogasca na intervenciji.

Žrnovnica (Korešnica) - 11:49 sati, požar pomoćnog betonskog objekta u polju pored plastenika, Starčevićeva ulica. Požar su u 12:04 lokalizirali te u potpunosti ugasili u 12:20 sati pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 3 vatrogasca. 

Kamen - 17:36 sati, požar otvorenog prostora na adresi Stari put u kojem je opožareno 100m2  trave . Požar su pogasili pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 2 vatrogasca.

DOJAVLJENI - PROSLIJEĐENI  DOGAĐAJI SA PODRUČJA ŽUPANIJE: 

Zadvarje - 07:40- Prometna nesreća, sudar dva automobila, na intervenciji DVD Zadvarje 1/3.

Trogir - 13:32- Tehnička intervencija otvaranje vrata stana na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Jelsa - 19:00 – Uklanjanje grane sa prometnice, na intervenciji sudjelovali DVD Jelsa 1/2.

Divulje - 19:19 – Uklanjanje stabla koje je palo na stup od električne mreže, na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Kaštel Gomilica - 20:35 – Požar sušilice rublja u staračkom domu „Palma“, požar je lokaliziran u 20:45 a ugašen u 20:55. Na intervenciji su sudjelovali DVD Kaštel Gomilica sa 2 vozila i 6 vatrogasaca te DVD Kaštela sa 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Supetar - 22:01 – Požar kontejnera, na intervenciji DVD Supetar 1/2.

hr Sun Jun 04 2023 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Vatrogasci se opraštaju od svog kolege: “Otišao je naš dobri Martin”

Dirljivom objavom oprostili su se od njega
Tužnu vijesti objavili su vatrogasci DVD-a Žrnovnica - preminuo je njihov član. 

Dirljivom objavom oprostili su se od njega.

- Otišao je naš dobri Martin. Bio je član DVD Žrnovnica od 1979 godine, obnašao je dužnosti predsjednika društva te je bio dugogodišnji član upravnog odbora.

Kroz svoj vatrogasni staž  dobitnik je više vatrogasnih spomenica i priznanja. Počivaj u miru naš dobri Martine tvoji vatrogasci Žrnovnica. - stoji u objavi.
hr Sun Jun 04 2023 08:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a6624c9b9e03e8c548b4645/80

Poduzetnici koji duguju novac državi više neće moći osnivati nove tvrtke

I dosad su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale

Poduzetnici koji državi duguju novac za javna davanja, poput poreza ili doprinosa, ali i oni koji radnicima ne isplaćuju plaće ubuduće neće moći osnivati nove tvrtke – velike su to novosti koje donose izmjene dva zakona, o trgovačkim društvima i sudskom registru, što ih je Vlada jučer poslala u Sabor. Time bi se konačno trebalo stati na kraj praksi u kojoj netko može osnovati i više desetaka tvrtki, ostavljati iza njih dugove državi ili radnicima te osnovati nove tvrtke. I dosad je država nastojala spriječiti takvu praksu pa su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale, a u stvarnosti to nikoga nije spriječilo da osnuje novu tvrtku, a staru ostavi u dugovima, piše Novi list. 

Brzo po stupanju na dužnost ministra financija Marko Primorac je najavio da će se promjenom zakonodavstva stati na kraj megadirektorima među kojima je bilo i onih koji su osnovali po nekoliko stotina tvrtki, unatoč tome što su im u postojećima bili blokirani računi i imali su ovršne postupke.

Njegovo ministarstvo i Ministarstvo pravosuđa, koje je i formalni predlagatelj oba zakona, uspjeli su očito dogovoriti verzije zakona s kojima Vlada ide u parlament, a Zakon o trgovačkim društvima dobiva potpuno novi set odredbi s naslovom »Zabrana osnivanja društva te zabrana imenovanja za članove uprave i izvršne direktore u društvima za osobe s nepodmirenim dugovanjima«. Tako novo društvo ne može osnovati ni tvrtka ni fizička osoba koja ako je osnivač, vlasnik 25 posto udjela ili jedini dioničar u tvrtki koja ima nepodmirenih dugovanja po osnovi javnih davanja ili je objavljena na popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće. Lista tih poduzetnika objavljuje se na mrežnim stranicama Porezne uprave temeljem propisa o porezu na dohodak.

Sve to znači da novu tvrtku ne može osnovati nitko tko ima najmanje 25 posto vlasništva u poduzeću koje ima dugove državi na ime poreza i doprinosa ili dugove radnicima za plaće, ali ni onaj tko se dugova riješio tako što je tvrtka koju je osnovao li u kojoj vlasnik najmanje 25 posto udjela, u posljednjih godinu dana završila u stečaju koji je zatvoren brisanjem. Ljudi koji su osnivači ili suvlasnici 25 posto poduzeća koje ima dugove državi neće moći postati direktori, članovi uprave ni izvršni direktori u nekom drugom društvu.

Kako bi se sve ovo doista i primjenjivalo u praksi, u povijest odlaze izjave o podmirenim poreznim dugovima, jer one zapravo i nisu imale nikakvu težinu iako su se davale pod moralnom i materijalnom odgovornošću, a je li netko u postojećim tvrtkama podmirio sve dugove, provjeravat će se sudski registar te podatke tražiti od Porezne uprave. Uz to će Ministarstvu uprave i pravosuđa Porezna uprava dostavljati podatke o poslodavcima koji nisu uredni u isplati plaća. Kad se uspostavi informatičko rješenje, sudski registri će te podatke sami povlačiti iz sustava Porezne uprave.

Iako je takvih poslodavaca u Hrvatskoj sve manje, lista koju je krajem svibnja objavila Porezna uprava pokazuje da se tom sramotnom praksom, koja se smatra i kaznenim djelom, u Hrvatskoj služe 1.354 poslodavca, a da svoju plaću nisu dobila 1.874 radnika.

Uz to Vlada će, najavio je to jučer ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja. Vlada je Saboru predložila da odbije prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana koji su iscurili iz agencije za naplatu potraživanja, a Malenica je objasnio da je »Vlada svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme i da će radi toga ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristupu odnosno zakonodavstvu na razini EU-a«. Ministar kaže i da će se revidirati odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju »kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršnih postupaka, odnosno prije kupoprodaje potraživanja«. To bi značilo da će banke pokušati dogovoriti naplatu kredita s dužnicima prije nego pokrenu ovrhu ili prodaju dug, piše Novi list. 

 

hr Sat Jun 03 2023 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Jaka tuča i grmljavinsko nevrijeme pogodilo dolinu Neretve

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području

Grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom danas poslijepodne pogodilo je dolinu Neretve.

Jaka tuča zahvatila je područje Metkovića gdje zasada nije zabilježena veća šteta.

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području, što će se utvrđivati tek za nekoliko dana, piše HRT

hr Sat Jun 03 2023 20:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .