6. manifestacija Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici

Od 22.5. do 28.5. 2023. te 13.6.2023. će se odvijati 6. izdanje manifestacije Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici. Na ulicama, trgovima i u javnim zgradama Splita 3, prostorima koje su prije 55 godina isplanirali Vladimir Braco Mušič, Marjan Bežan i Nives Starc, prvonagrađeni arhitekti iz Ljubljane, na općem i jugoslavenskom natječaju, će se promišljati grad ( Split 3 i šire) kroz različite medije.  

Manifestaciju su prilikom obilježavanja okrugle 50-ogodišnjice Splita 3 inicirale  arhitektice dr. sc. Višnja Kukoč i Jelena Borota, a realizirale uz pomoć dizajnera Marka  Borote, fotografkinje Lee Jurčić i slikarice Sanje Jarić. Kasnije im se pridružila kolegica Mariana Bucat, a Udruga KVART i Boris Šitum asistirali u svakom pogledu. Za glavninu  budžeta, i ovog puta, je zaslužno Ministarstvo kulture i medija. Obilježavanje se  pretvorilo u godišnji program koji svaki put donese nešto novo uz neka sada već gotovo  tradicionalna događanja.  

Početak manifestacije će biti u Ulici Ruđera Boškovića. U nekoliko javnih prostora bit će  postavljeni plakati i letci koji govore o ovoj značajnoj ulici i o njenom arhitektu, Anti  Svarčiću, autora Ivana Vrčeka i Jelene Zanchi, studenta i mentorice s odsjeka Dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Druženje s prolaznicima i  stanarima u Ulici Ruđera Boškovića uz poticanje da dovrše zaboravljeno odvijat će se  na više lokacija u ulici. 

Urbane promenade ulicama Splita 3 vodit će po prvi put Ines Berlengi, arhitektica s  velikim iskustvom u urbanizmu. Polaznici će imati priliku, uz ostalo, po prvi put saznati  što je prethodilo stanju prostora kod Gospe od Žnjana. Dr. sc. Višnja Kukoč će voditi po  Ulici Ruđera Boškovića.  

Drago nam je najaviti suradnju s umjetnicom Lanom Sojićević, docenticom s odsjeka za  Likovnu kulturu i likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu i novinarom slobodnjakom Vanjom Valtrovićem. Očekuju nas dva predavanja: Kako promatrati grad  i Grad na filmu. Sretni smo što će nam se pridružiti i studenti jer jedan od glavnih ciljeva  ove manifestacije je upoznati buduće mlada stručnjake s idejom i specifičnostima ovog  iznimnog projekta i realizacije.  

Ovogodišnja novina je ćakula s piscem Ivicom Ivaniševićem. Želimo čuti glas  suvremenog autora koji tematizira grad sadašnjice. Kroz razgovor i čitanje ulomaka  pisanu riječ uvodimo kao bitan medij za razumijevanje grada. 

U popularnom dijelu manifestacije je već redovno film pod vedrim nebom, besplatna  kino projekcija u suradnji s Kinom Mediteran. Na stepenicama ispod umjetničke  instalacije SMISAO prikazati će se francuski film, triler iz područja znanstvene fantastike,  a ujedno klasik koji se referira na umjetnu inteligenciju i vrijeme računala, Alphaville, autora Jean-Luca Godarda, iz 1965. godine.  

Kao završnu aktivnost, po drugi put, organiziramo pub – kviz, sve popularniji oblik  zabave koji će, nadamo se, privući i širu publiku. Kviz će biti urbanističko – arhitektonske prirode, ali će do rješenja moći doći i sudionici koji nisu vezani za profesiju  arhitekta/urbanista. Ideja je prošlogodišnja, a potekla od Društva arhitekata Osijeka.  

Split 3 je neiscrpan izvor iz kojega se uči kako se gradi grad pa tako možemo najaviti da  manifestaciju planiramo održati i slijedećih godina.  

POSLJEDNJE DODANO: