Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62985c0418d1cbdb4e8b4593/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

KOMENTAR DOBRILE STELLE: Puljak suptilno komada ljevicu, a Đogaš ne udara ispod pojasa jer se bori i za njegove glasače

Ne ulazeći u vjerodostojnost rezultata i reprezentativnost uzorka, može se ustvrditi da je Jakov Prkić u pravu kad kaže da je Puljkova anketa smišljeno ubačena u medijski prostor
Prva i, zasad, jedina predizborna anketa o naklonosti splitskih birača prema političkim opcijama, koje se bore za njihovo povjerenje, objavljena je netom nakon raspada gradske vlasti. Anketu je naručio Ivica Puljak koji, kako sugerira travanjsko istraživanje, potvrđuje gradonačelnički mandat dok njegov Centar postaje relativni izborni pobjednik. Po toj anketi, jedino on i dobiva. Bivši partneri u vijeću zadržavaju isti broj mandata, a HDZ i Kerum  ''očekivano'' gube.
Ne ulazeći u vjerodostojnost rezultata i reprezentativnost uzorka, može se ustvrditi da je Jakov Prkić u pravu kad kaže da je anketa smišljeno ubačena u medijski prostor. Upornim nametanjem priče o dva Splita i dvije različite političke opcije, posijano je sjeme razdora u biračko tijelo koje se pokušava uvjeriti da su novi izbori referendumsko opredjeljenje. A na referendumu je uvijek ili-ili, trećeg nema. Špranca je poznata i već viđena. Prvo se biračima prokažu ''najveće političke štetočine i narodne gulikože'' , a za Puljka su to HDZ, Kerum i odnedavno SDP. Potom sebe i svoju opciju predstaviš kao jedini bedem obrane od njihovih zloglasnih politika i povratka na vlast. I kao zadnji korak u toj, prema bivšim partnerima ne baš korektnoj igri, plasiraš anketu po kojoj odnosiš dvostruku izbornu pobjedu. U takvom ozračju polarizacije, Puljak nije ni trebao kazati da je glas za, recimo Prkića ili SDP, glas za HDZ. Birači centra i ljevice shvatili su poruku.
Nije Puljak isprovocirao izbore samo da potvrdi gradonačelnički mandat. Njemu treba većina sa što manje partnera i stabilna vlast. Sve drugo vodilo bi prema novim izborima, a to ne bi preživjeli ni politički jači igrači od njega. I dok Puljak suptilno komada ljevicu, HDZ ima isti problem sa Željkom Kerumom. Taj je već davno zapasao njihov teren iz kojeg, ovisno o izbornom ciklusu, crpi pristojan broj mandata. Pritom žestoko napada Puljka što je desno orijentiranim biračima melem na ljutu ranu, pogotovo jer je predizborna retorika Zorana Đogaša daleko od udaranja ispod pojasa. Da stvar bude, a recimo tako, još i luđa, Đogaš se ne bori samo za birače HDZ-a nego i za Puljkove glasače, pa mu je retorika ograničena za razliku od Keruma koji cilja isključivo na desno biračko tijelo. Most i Domovinski pokret, ljuti suparnici HDZ-a na nacionalnoj razini, također ciljaju na iste birače. Puljak, pak, računa na Most, koji hvali kao lojalnog partnera, a HDZ na Domovinski pokret koji po Puljkovoj anketi ostaje ispod praga.
Iako je nekad bilo nezamislivo, HDZ-u  bi sada odgovaralo da SDP pojača lanjski rezultat, za razliku od Puljka koji pokušava odvratiti lijeve birače od glasanja za socijaldemokrate i njihovog kandidata Davora Matijevića. Da nije tako ne bi ih stavljao u isti koš s HDZ-om i Kerumom. Ili, pak, Prkića kojeg je prvo nazvao ''HDZ-ovim žetončićem'' da bi ga sada ignorirao iako ovaj nema nimalo lijepe riječi za njega.
Što se tiče HDZ-a, oni udaraju isključivo po Puljku. Ne zalijeću se prvi nego čekaju da istrči i onda pokušavaju poentirati. Uglavnom su ''na čeki'', čuvaju leđa Đogašu i reagiraju ''po potrebi''.
Kad je riječ o programima izbornih kandidata, ponuda na manjka. Ima tu i dobrih rješenja, baš kao i starih tlapnji, no sve je to u drugom planu u odnosu na parolu ''mi ili oni''. Ako se stvari tako postave odmah na početku lakše se antagoniziraju birači koji se počinju okupljati oko potencijalnih pobjednika iako im možda i nisu bili prvi izbor. Kome će se takva igra isplatiti, a kome naplatiti, vidjet ćemo za tri tjedna. Tko preživi, pričat će…

hr Thu Jun 02 2022 08:44:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c07c9b18d1cb76d28b4574/80

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola – rekao je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina – riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .