Article

//www.dalmacijanews.hr/files/646e67bc5d796520958b4570/80
Foto: Petar Malbaša

Ništa od izbora u Sinju! Bulju priskočila nezavisna Mirjana Babić, a Sinjani odahnuli zbog izmjena Prostornog plana i GUP-a

Vijećnici HDZ-a prije glasovanja o GUP-u napustili su sjednicu
Ništa od izbora u Sinju! Nakon tri sata ispuhivanja i jačanja mišića te jeftinih skupljača političkih punata sinjsko Gradsko vijeće pokrenulo je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) i izmjene i dopune Prostornog plana grada Sinja. Uz devet Mostovih vijećnika, kod glasanja za GUP, presudna je bila ruka nezavisne Mirjane Babić koja je u lokalno predstavničko tijelo ušla na listi Domovinskog pokreta dok je SDP-ov Nikola Vučković podržao izmjene u Prostornom planu.
Vijećnici HDZ-a prije glasovanja o GUP-u napustili su sjednicu.

A krenulo je ovako...

- U politici se ne treba u puno stvari slagati, ali u nekim stvarima treba imati stav. Negdje moramo biti i sami iznad politike i politikanstva. Prostorni plan je pokrenut 2018. godine, a bile su potrebne tri izmjene - Kojića greda i Poljakova greda su trebale biti izbrisani, radi se o dva eksploatacijska polja, a uređeno postavljanje baznih stanica. Izmjene su bile u javnom savjetovanju, cijela javnost je to mogla vidjeti, kao i predložiti dopunu i nakon destrukcija imamo ovo pred vama. Imamo 150 zahtjeva samo građevinskih zemljišta da mlade obitelji grade kuću i još stotinu zahtjeva... - rekao je Miro Bulj, sinjski gradonačelnik kojega je u nastavku za nesposobnost optužio Stipe Perić, HDZ-ovac, predsjednik Kluba vijećnika te stranke.
- HDZ ne može niti će preuzeti odgovornost za sva lažna i neispunjena obećanja gradske vlasti, propuste i moguće nezakonitosti, posebno za dvije izgubljene godine i propuštene prilike. HDZ ne zaziva izbore, oni nisu potrebni nikome osim gradonačelniku Bulju, gradonačelniku koji se bavi sobom i nacionalnom politikom MOST-a. Gradonačelnik ima sluha za tajkune koji ga očito podržavaju i iza kojih očito stoji krupni kapital, a predloženom prenamjenom basnoslovno se bogate povećanjem vrijednosti zemljišta bivše tvornice koju su radnici mukotrpno stvorili i izgradili - kazao je Perić.

Bulj je odgovorio na osobnoj razini, proglasio je Perića uhljebom svih uhljeba i grobarom sinjskog sporta te izrekao da je baš HDZ grad Sinj doveo u tešku situaciju koju oni sada ispravljaju.

SDP-ov Nikola Vučković više je puta kroz raspravu isticao problem radnika bivše tvrtke za proizvodnju konca "Dalmatinka" tražeći da se podmire njihova potraživanja. Na tom je tragu bio i HDZ koji je predložio da se od gradskog novca izdvoji za sve dugove radnika. Sve to zaboravljajući kako je tvrtka u stečaju i pravno ne postoji, a ni da lokalna samouprava nije dužna ispravljati privatne poduzetničke propuste. I cijelo se vrijeme rasprava svodila na vraćanje teme Dalmatinka jer se, među ostalim, Prostornim planom namjena zemljišta na kojoj su ruševine tvornice prenamjenjuje iz stambenog u višenamjenski prostor za trgovačku, športskorekreativnu, ugostiteljsku, kulturno-zabavnu, poslovnu, proizvodnu, uslužnu i skladišnu namjenu.

Perić je amandmanom predložio da se sve izmjene i dopune Prostornog plana izbrišu i usvoje pojedinačni zahtjevi građana Sinja za uvrštavanjem njihovih nekretnina u građevinska područja naselja, briše eksploatacijsko polje Poljakova greda te da se normativno uredi postavljanje baznih stanica. O takvom prijedlogu nije bilo moguće raspravljati jer bi to značilo vraćanje cijelog postupka izrade na početak. Isti je prijedlog bio i na točki o GUP-u, doslovce prepisan, s tek promjenom u imenu točke.

Tvornica "Dalmatinka" u prošlom je stoljeću bila gospodarski div u Cetinskom kraju koji je zapošljavao 2650 radnika, a kada je otišla u stečaj 2001. godine sa 860 zaposlenih, novi vlasnici postali su talijanska braća Ladini koji su je preimenovali u "Dalmatinka nova". Proizvodnja se smanjivala, kao i broj radnika, a u međuvremenu je došlo do stečaja tvrtke čiji je poslovni kompleks tek iz osmog pokušaja prodaje pred Trgovačkim sudom u Splitu zadarska tvrtka "Business park" kupila za 24,5 milijuna kuna. 

Socijaldemokrat u vijeću smatra kako će se prenamjenom zemljišta povećati cijena zemljišta te samim time i dati veća mogućnost zadarskom investitoru za novu prodaju. No, zadovoljan je poslije sjednice bio gradonačelnik Miro Bulj.

- Novi GUP donijet će dosta toga. Imamo samo 150 zahtjeva za izgradnju kuća koje ljudi čekaju već pet godina. Imamo područje za POS-ove stanove gdje treba napraviti infrastrukturu i naravno novih investitora koji će ulagati u nova radnja mjesta.

Veliki potencijal postoji u Sinju, kazao je izrađivač izmjena i dopuna GUP-a Srđan Šegvić.

- Nama je kroz ured prošlo puno građana i svi nešto žele i imaju neke ideje i investitore. Radi se o vrlo vrijednim parcelama, a dok se izmjene i dopune GUP-a nisu usvojile postojala je blokada. Računali smo i na to da se u Sinju ne smije dogoditi preizgrađenost. Mi smo pažljivo radili ovaj plan i za potrebe žitelja i investicija.


hr Wed May 24 2023 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d24802c29111ce5fe8b45aa/80

Split vrvi turistima kao da je špica sezone unatoč problemima

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine proći šest milijuna putnika

Produljeni je vikend pa nam s Jadrana stižu sjajni turistički brojevi. Prednjači Split koji je i prije ovog vikenda u svibnju ostvario povećanje broja dolazaka za čak 37 posto, a samo ovaj vikend kroz zračnu luku prošlo je 33 tisuće putnika. No, svoj image globalne top-destinacije grad sve teže podnosi, piše HRT

Na Peristilu kao da je špica sezone. Gužva, vrućina, traži se hlad. Turisti prigovaraju.

- Željela sam popiti pjenušac, ali bilo je preskupo. Mala čaša 10 eura, požalila se jedna od turistica.

No, što su cijene više, više je gostiju pa hotelijeri ne znaju kako će izdržati do jeseni. Svakim danom sve teže podnose nedostatak radnika. Nakon azijskih zemalja, pojedine agencije za zapošljavanje, kojih je u Hrvatskoj više od 400, spas traže u Južnoj Americi.

- Što se tiče osoblja, to je baš pravi pakao i jednostavno nema djelatnika ni za lijek, uzimamo bilo što, bilo koga, nije bitna kvalifikacija ,bitno da ima dvije ruke i noge i da zna pozdraviti, a samim time rušimo ono što smo godinama gradili, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia.

Iako su gradske vlasti odlučile novčanim kaznama smiriti nepoćudne mlade goste, nedostatak komunalnih redara usporava provođenje odluke.

- Grad je postao globalna turistička destinacija i to sa sobom nosi veliku odgovornost i brojne izazove, kao što je i vidljivo iz velikog broja gostiju koji, naravno, troše i destinaciju i ljude. Pred nama je zahtjevna sezona, istaknula je direktorica TZ Splita, Alijana Vukšić.

A da bi se barem u trajektnoj luci uvelo malo reda, počeli su radovi na ponovnoj uspostavi dvosmjernog prometa za koji struka tvrdi da će smanjiti svakodnevne prometne čepove.

- Očekujemo da će radovi trajat dvadesetak dana, tako da do službene turističke sezone planiramo sve skupa pustiti u funkciju, zaključio je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet Grada Splita.

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine prema najavama proći šest milijuna putnika, milijun više nego glasovite 2019-te. Svakodnevne priče o održivosti na teškom su iskušenju.

hr Sun May 28 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f0a2fab473989c258b4569/80
Foto: EPA/Ilustracija

Uhićeni bombaši iz Rijeke, oglasio se i Božinović

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi

 Primorsko-goranska policija uhitila je dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Posljednja je odjeknula sinoć oko pola sata nakon ponoći kod trgovačkog centra na Pećinama. Nitko nije ozlijeđen, no građani su uznemireni, piše HRT.

Neposredno prije navedenog događaja, oko ponoći, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli su njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu.

Navedene osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju.

Osumnjičenici su imali i treću napravu, a sve se dovodi u vezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici u Rijeci.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni će u roku od 24 sata od uhićenja biti privedeni pritvorskom nadzorniku. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. 

- Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira, poručio je Božinović na Twitteru.

Ministar je izjavio u nedjelju da je riječ o policijskom postupanju koje je počelo pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

- Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko-goranske policije.

- Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju, rekao je ministar novinarima nakon svečane Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je u tim slučajevima bila očita neposredna opasnost koju je policija uspješno otklonila, dodao je ministar.

Za stanovnike riječkih Pećina bila je to neprospavana noć:

- Čuli smo eksploziju, muž je mislio da je velika petarda, ali nismo bili sigurni što je, čak se i u zgradi zatreslo.

- Čuo sam! Dosta jako se čulo, bilo je kao petarda, ali tri puta ječe barem.

 

 

hr Sun May 28 2023 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena vremena, jaki pljuskovi, grmljavina, tuča...

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena

Već danas poslijepodne u unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Sutra diljem kopna od sredine dana više oblaka, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na istoku i u Dalmaciji, ponegdje izraženije. 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 16 i 20°C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima između 26 i 28°C.

Početkom novog tjedna mogući su u cijeloj zemlji mjestimični pljuskovi i grmljavina, lokalno vjerojatno i izraženiji, tuča, intenzivna kiša i prolazno pojačan vjetar, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ipak biti malo stabilnije i sunčanije, no mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito u južnijim predjelima. U gorju pak povremeno više oblaka, poslijepodne uz mogućnost za poneki pljusak. Najviša temperatura od 20 do 22°C u gorju te između 25 i 27°C na obali i otocima.

U Dalmaciji će se ponegdje na obali izmjeriti i 28°C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ne i posve stabilno. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi vjerojatni su u unutrašnjosti, a poneki se može spustiti i do obale. Nakon većinom umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka bit će i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more, temperature od 20 do 22°C. Bit će većinom sunčano, no popodne s jačim razvojem oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju.

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

 

hr Sun May 28 2023 17:00:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe0e1b96f52df1e768b4629/80
Foto: MORH

Helikopter HRZ-a i HGSS tragaju za nestalom osobom

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane
Jedan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh iz sastava 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a, angažiran je u potrazi za nestalom civilnom osobom na području Benkovca u nedjelju 28. svibnja 2023. godine.

Osim helikoptera HRZ-a na terenu su i četiri pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. - priopćeno je iz Ministarstva obrane.

hr Sun May 28 2023 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .