Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56d6bd070dfb8ac1058b4a9e/80

Javnim pozivom Tommy do sastanka s poreznicima

Neobičnim načinom komunikacije, jer svi službeni kanali nisu imali nikakvog efekta, iz najveće dalmatinske firme požalili su se na ponašanje Porezne uprave. Traže zaštitu svih poduzetnika od premijera. Iz Porezne uprave kažu da će ih pozvati na sastanak te da se prema svim obveznicima ponašaju isto

"Javni poziv", kako stoji u naslovu objavljenom u velikom dijelu hrvatskih medija, izazvao je priličnu pažnju: tvrtka Tommy d.o.o. iz Splita je zakupila cijelu stranu dnevnih novina u utorak, žaleći se na ponašanje Porezne uprave, odnosno pojedinih djelatnika, ali i sustava u kojem nema sluha za poduzetnike. U "Javnom pozivu", kojeg šalje uprava i djelatnici, a adresiranom na premijera, ministra financija i ravnatelja Porezne uprave, iz najveće dalmatinske firme se žale na brojne nelogičnosti kao i na dugotrajnost rješavanja bilo kakvih sporova. Kako je ovakav oblik "komuniciranja" (s poreznicima pogotovo) u najmanju ruku neobičan, zatražili smo komentar uprave Tommya, ali i Porezne uprave. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

- Teško nam je objasniti i prezentirati složenost problema s kojima se susrećemo, a još teže prihvatiti činjenicu da, s obzirom na našu dimenziju i značaj, nismo u mogućnosti naći sugovornika sa strane Porezne uprave koji je spreman razmotriti i objektivno riješiti određeni problem.

U konkretnom slučaju, navodni porezni dug odnosi se na razdoblje 2008. - 2010. Od ukupnog iznosa od 18,3 milijuna kn, sama porezna obveza iznosi oko 10,5 milijuna kn, a na zateznu kamatu otpada 7,8 milijuna kuna. Najveći dio se odnosi na osporavanje poslovne transakcije između dva nepovezana poduzetnika (štoviše i konkurenta na tržištu) i nepriznavanje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV jer po tvrdnji poreznog tijela poduzetnik – Tommy navodno "nije predočio dokumentaciju kojom bi dokazao vrijednost i ekonomske koristi transakcije... te ne postoje relevantni dokazi o procjenjenoj tržišnoj vrijednosti". Pretpostavljamo da nas porezno tijelo drži za nesposobne i/ili blesave jer kupujemo i plaćamo stvari koje nam ničemu ne koriste. Brojke pak kazuju suprotno: za razliku od Tommy-ja, koji je u razdoblju od 2010.-14. ostvario (i prikazao) dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od cca 160 milijuna kn, top pet stranih trgovačkih lanaca ukupno su imali gubitak prije oporezivanja u iznosu od dvije milijarde i 283 milijuna kn za istih pet godina poslovanja. Čudno!

Drugi dio problema se odnosi na samo postupanje poreznog tijela. Porezno tijelo je uredno i u roku predanu žalbu na porezno rješenje, rješavalo više od cijele tri godine (žalba zaprimljena u Poreznoj upravi 1. veljače 2013., Rješenje na žalbu napisano 8. veljače 2016. i dostavljeno nam 19. veljače 2016.) iako je po Općem poreznom zakonu rok za rješavanje žalbe 60 dana! Također u postupku je isto porezno tijelo najprije (2012.) utvrdilo da je prvostupanjsko porezno rješenje nije izvršno, da bi u 2016. izdalo obrazloženje po kojem je isto postalo izvršno (naplativo) još u 2012. godini. Nadalje, porezno tijelo je samovoljom službenika zadužilo poreznog obveznika i prije donošenja samog rješenja o žalbi (29. siječnja 2016.), iako već po isteku roka u kojem je nastupila zastara prava na naplatu, a samo rješenje je tek naknadno napisano (!). Jasno, zatezne kamate za razdoblje ležanja predmeta na nečijem stolu su uredno obračunate.

Najbolji primjer postupanja službenika Porezne uprave očituje se u postupku nadzora kod poreznog obveznika Tommy d.o.o. za 2012. godinu. Najprije (27. travnja 2015.) se utvrde porezne obveze u iznosu od preko 34 milijuna kn (!), a zatim se (2. studenog 2015.) nakon razmatranja predmeta u središnjem uredu u Zagrebu, za isti predmet umjesto 34 milijuna kn, donosi rješenje o poreznim obvezama od 2,9 milijuna kuna – skoro 12 puta manje. I porezni obveznik je, naravno, presretan što može platiti taj iznos i proći bez kaznenih prijava.

Problem je što veliki dio svog vremena, energije i novca trošimo u nastojanju da dokažemo nevinost i ispravno postupanje, umjesto da se bavimo konkretnim poslom.

Poznato nam je da i mnogi drugi porezni obveznici imaju sličnih problema, a to sigurno ne doprinosi nastojanju da se pokrene i oživi gospodarstvo.

U svakom slučaju, sigurni smo da ovakvo ponašanje i postupci čine znatno veću štetu, kako poreznim obveznicima, tako i društvu u cjelini. - djelomično su nam na pitanja odgovorili iz Tommya, valjda je to takva špranca... Nisu nam pojasnili što točno žele s jednom od točaka iz "Javnog poziva", onom u kojem traže "potvrdu obećanja o promjeni ponašanja državne administracije prema poduzetništvu" kao niti za kada je dogovoren sastanak s poreznicima.

Jer, iz Porezne uprave nam kažu kako će pozvati predstavnike Tommya na sastanak...

"Temeljna zadaća Porezne uprave je primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa, sukladno članku 2. Zakona o Poreznoj upravi. Porezna uprava u okviru svoga djelokruga rada kontinuirano provodi postupke provjere činjenica bitnih za oporezivanje, postupke provjere, neizravnog nadzora i poreznog nadzora te postupke naplate kod svih poreznih obveznika.

Želimo naglasiti da Porezna uprava jednako pristupa svakom obvezniku, odnosno nadzoru i tretmanu istih. Obveznici se u svakom trenutku mogu žaliti na zapisnike nadzora ili postupanje službenika Porezne uprave.

Nakon objave „Javnog poziva“ u medijima Porezna uprava će pozvati obveznika na sastanak, saslušati njegove argumenta te poduzeti sve potrebne mjere i radnje sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Porezna uprava nastoji u svakom trenutku vršiti učinkovitu i transparentnu naplatu poreza, uz istovremeno poštivanje dostojanstva poreznog obveznika.

Prema odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona („Narodne novine“, broj 147/08 do 26/15), porezno je tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, stoga više informacija o ovom ili bilo kojem drugom obvezniku nismo u mogućnosti iznijeti." - odgovor je glasnogovornika Porezne upraveMarka Nenadića.hr Wed Mar 02 2016 11:15:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Otklonjen kvar, struja se vraća postupno po kvartovima

Uzork je kvar u trafostanici Sućidar
Radnici Elektrodalmacije su otklonili kvar na trafostanici, a struja se postupno vraća.

Ranije objavljeno:
Oko 20:40 h velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a284c06f52df3e908b459a/80
Foto: DalmacijaNews

Damir Barbir i službeno preuzeo splitski SDP, među prvim će potezima razgovarati s Puljkom

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom.
Damir Barbir i službeno je, u subotu nešto iza 19 sati, postao novi čelnik splitskih socijaldemokrata. Barbir je bio jedini kandidat jer je ranije Davor Matijević povukao kandidaturu dok su, po odluci Statutarne komisije, kandidacijski listovi Nina Avianija bili nevaljani što ga je nagnalo da napusti stranku.

Novi predsjednik dobio je 286 glasova, a za potpredsjednike su izabrani Goran Kotur i Eleonora Mandić.

SDP je velika i državotvorna stranka. SDP ima nekoliko važnih karakteristika - prava je uključivost svih i to je ono na čemu ću graditi budućnost. Ako je tu zajedništvo i vjera u jedne i druge, uspjeh je zagarantiran. SDP znači biti jedini uz druge, a ne jedni protiv drugih. SDP znači biti uz ljude kojima treba pomoć, znači graditi mostove, a ne ih rušiti. Mogu garantirati da će SDP biti u svakom kotaru, svakoj ulici, svakom portunu. SDP će biti tu za ljude i rješavat će njihove svakodnevne probleme. Tražit ćemo njihovo povjerenje i gradit ćemo bolju budućnost za Split zajedno - rekao je Barbir.

Među prvim će potezima, rekao je, otići na razgovor s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Ponovno će razgovarati o programskoj suradnji u Gradskom vijeću.

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom. Zanimljivo, Peronja je veće povjerenje dobio u Splitu od Ostojića.

hr Sat Nov 27 2021 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6166e6ae6f52dfdf4f8b4649/80
Foto: HTZ

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvorenje Adventa u Splitu

Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.
TZ Grada Splita obavještava kako je zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvaranje manifestacije Advent u Splitu koje se trebalo održati danas s početkom u 18:15 sati u Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin) u Splitu.
Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.

Adventska događanja nastavit će se u narednim tjednima, a ove godine planirane su niz aktivnosti, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera. Jedan od noviteta je i umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku koje će biti otvoreno od 3. prosinca do 3. siječnja.

Kliknimo na gastro
Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri ugostiteljske zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 29. studenog do 6. siječnja 2022. godine. Otvoren će biti i Advent u Perivoju. Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja. Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.
Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu
Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle. Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji. Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se „Help Portraitu“, globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem. U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica. U sklopu Adventa održat će se i „Cro Patria“, međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom „Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom“ i „Božićni festival djece Split“ u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru
Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom. U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom.
Žrnovnicu očekuje promocija časopisa „Žrvanj i adventska kočija“, a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.
Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija
Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije Promet BUS-a koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca. Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena. Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.
hr Sat Nov 27 2021 17:45:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod, moguće da sadrži kamenčiće

Kupci proizvod mogu vratiti i bez računa

Spar je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o povlačenju jednog proizvoda zbog mogućnosti prisustva kamenčića.

"Iz mjera predostrožnosti Spar opoziva proizvod  S-BUDGET SMEĐI GRAH 800g, roka trajanja: 09/2024, LOT: SMS 1 U263/1, EAN kod 3858889119019.

Proizvod se opoziva s tržišta zbog mogućeg prisustva stranog tijela (kamenčića). Obavijest se odnosi isključivo na navedeni rok trajanja i LOT. Molimo kupce koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac i bez predočenja računa. 

Glavni prioritet SPAR-a je zaštita i zadovoljstvo svojih kupaca te se ovim putem ispričavamo zbog nastale neugodnosti", piše u priopćenju.

hr Sat Nov 27 2021 16:18:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .