INSPIRATIVNA RADIONICA

U Zajednici tehničke kulture Grada Splita obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Dana 11. veljače diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, a u Zajednici tehničke kulture grada Splita također je obilježen ovaj važan datum.

Na današnjim radionicama, koje su okupile oko pedesetak učenika, naglasak je stavljen na upoznavanje s izumima koji su rezultat ženskog stvaralaštva, kao i poticanje djevojaka na bavljenje tehničkim zanimanjima. Kroz niz sadržaja, učenici su imali priliku naučiti o značaju obilježavanja ovog datuma, općenitoj važnosti izuma te o poznatim ženama u znanosti kroz povijest.

Među fascinantnim činjenicama koje su privukle pozornost sudionika su nestanak Amelia Earhart tijekom leta, izum perilice odjeće i posuđa Margaret A. Wilcox, otkriće Jane Goodall o sličnosti čimpanzinovog DNK s ljudskim te uloga Ade Lovelace u poticanju djevojaka na znanost.

Posebno zapaženo je bilo istaknuti rad Adae Lovelace, čija je važnost naglašena kroz radionice robotike. Učenici su sastavili i programirali jednostavne zadatke koji su obuhvatili upravljanje elektroničkim elementima, kako bi se istaknula Lovelaceina uloga u razvoju tehnologije.

Radionice su završene provjerom naučenog putem zanimljivog kviza u aplikaciji Kahoot, koji su pripremili sami učenici. Voditeljica radionica bila je stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić.

Ovaj događaj pokazuje predanost zajednice Splita u promicanju rodne ravnopravnosti u području znanosti te potiče buduće generacije, posebno djevojčice, na aktivno uključivanje u tehničke discipline.

POSLJEDNJE DODANO: