DAN MIMOZA

U subotu u Kaštelima obilježavanje prevencije raka vrata maternice

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice Klub žena liječenih na dojci Kaštela organizira javnu akciju Dan mimoza 27. siječnja 2024. god. (subota), u galeriji prodajnog centra Kaštela od 10 do 14 sati.

Po uzoru na Dan narcisa, kojim se upozorava na rak dojke, u Hrvatskoj se sadamnaestu godinu za redom obilježava Dan mimoza posvećen prevenciji raka vrata maternice, drugog najčešćeg raka u žena. To je edukativno-preventivna akcija kada simbolikom nježnog cvijeta govorimo o nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice. Usmjerena je na edukaciju žena i mladih djevojaka o HPV-u, mogućnostima prevencije i cijepljenja protiv HPV-a (Humani papiloma virus).

Naime, rak vrata maternice čini četiri posto od ukupnog broja  oboljelih od raka u žena, od kojeg na godinu u Hrvatskoj oboli oko četiri stotine, a umre stotinu i pedeset žena.

Dokazano je da su neki oblici HPV virusa uzročnik nastanka raka vrata maternice, a to je jedini oblik karcinoma kojemu se sigurno zna uzročnik, a to je virus. Zato bi svaka žena jedan put godišnje trebala obaviti redoviti ginekološki pregled i papa-test, što bi znatno smanjilo opasnost od pojave te zloćudne bolesti.

Prigodom obilježavanja Dana mimoza dijelit će se edukacijske brošure.

POSLJEDNJE DODANO: