TRUMPOVA OBNOVA

U Srbiji najavljeni prosvjedi protiv projekta luksuznih stanova na mjestu NATO bombaridiranja

Za mnoge Srbe, nedavni prijedlog izgradnje Trump Towera u Beogradu izazvao je osjećaje bijesa i neprihvaćanja. Kao što su neki istaknuli, to bi bilo ekvivalentno kao da talibani žele izgraditi luksuzno stambeno naselje na mjestu srušenog Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Projekt, koji predlažu Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, i Richard Grenell, ključni Trumpov saveznik, uključuje rušenje oštećenog nekadašnjeg stožera jugoslavenske vojske. Ova zgrada dosad je bila neslužbeni spomenik srpskom stradanju tijekom NATO-ova bombardiranja Beograda 1999. godine. Umjesto nje, planira se izgradnja kompleksa luksuznih stanova i poslovnih prostora u stilu Trump Towera, prema izvještaju Politico-a.

Reakcije u Srbiji bile su burne, s fokusom na povijesni značaj zgrade i činjenicu da bi američka kompanija, povezana s bivšim predsjednikom SAD-a, obnavljala simbol bombardiranja grada pod vodstvom Washingtona. Prema procurjelim dokumentima, pregovori o ovom projektu su trajali najmanje od 2022. godine. Prema uvjetima predloženog ugovora, srbijansko ministarstvo infrastrukture omogućilo bi 99-godišnji najam dviju čestica terena tvrtkama Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners, prenosi INDEX.HR.

Nakon što su informacije procurile u javnost, Kushner je potvrdio vijest dijeleći digitalne projekcije razvojnih planova na društvenim medijima, uključujući i projekte u Albaniji.

Podaci o interesu obitelji Trump za ovu lokaciju sežu još u 2013. godinu, a Grenell je već 2020. godine predložio gradnju na istom mjestu dok se Trump pripremao za ponovnu kandidaturu za predsjednika.

Nakon što su dokumenti procurili u javnost, oporbeni političari u Srbiji su pokrenuli peticiju protiv projekta, prikupivši oko 22.000 potpisa, i najavili su prosvjede kako bi spriječili realizaciju projekta.

POSLJEDNJE DODANO: