BOŽIĆNA BAJKA

U Splitu započela turneja „Orašara“: Omiljeni balet u potpuno novom izdanju oduševio Gripe

Na splitskim Gripama ovog je vikenda započela dugoočekivana turneja omiljenog baleta “Orašar” u organizaciji produkcijske kuće Art Partner te izvedbi višestruko nagrađivanog Ukrajinskog klasičnog baleta.

Legendarna sportska dvorana na jednu je noć pretvorena u kazalište kojim su zavladali likovi iz mašte odjeveni u raskošne kostime uz čarobnu, blagdansku scenografiju i glazbu neponovljivog Petra Iljiča Čajkovskog.

Najtraženiji balet na svijetu, izveden na novi i moderniji način, doprinio je i početku splitskog Adventa.

-Sve je prošlo iznad naših očekivanja, a publika nije skrivala oduševljenje ni za vrijeme predstave. Izvođači su na kraju  nagrađeni gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Svjetleći ekrani mobitela iz publike mogli su se vidjeti za vrijeme čitave izvedbe, što također govori o njenoj uspješnosti – otkriva direktor Art Partnera, Siniša Josipović.

Svi koji su propustili božićnu bajku u gradu pod Marjanom, obogaćenu impresivnim svjetlosnim i specijalnim efektima, 6. prosinca imaju priliku za “popravni”. Naime, Orašar se već tradicionalno na dan Sv. Nikole vraća u zadarski Arsenal s početkom u 20 sati.

-Misteriozni Arsenal je spomenik kulturne baštine Republike Hrvatske s kojim ćemo u srijedu spojiti božićnu kulturu ukrajinskog baleta te omogućiti zadarskoj publici da na najljepši način uroni u atmosferu Božića i božićne čarolije – govori u nastavku Siniša Josipović.

Za brojne posjetitelje bit će priređen doček uz slatki zalogajčić i pjenušac za cjelokupni večernji doživljaj. Na stranici www.entrio.hr ostalo je tek nekoliko ulaznica za VIP tribine (Galeriju), dok su ostale predstave u sklopu regionalne turneje odavno rasprodane. Riječ je o četiri izvedbe u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, četiri u Ljubljani, dvije Sarajevu, te po jednoj u Čakovcu, Mostaru i Beogradu.

S obzirom na to da se za ovaj plesno-scenski spektakl baš uvijek traži ulaznica više, u Art Partneru nisu iznenađeni velikim odazivom. “Već godinama u regiju dovodimo balet u nekom novom stilu te se trudimo svojim produkcijama približiti ga široj publici i ostaviti trag na sceni. Ove godine smo posebno ponosni budući da imamo obnovljenu verziju ove svevremenske baletne priče te se nadamo da će novi izgled Orašara biti pozitivno ocijenjen od strane mnogobrojne publike”, izjavio je uoči početka turneje Siniša Josipović.

Ukrajinskoj trupi klasičnog baleta, predvođenoj solistima i solisticama, prvacima i prvakinjama ukrajinskih i europskih kazališta, ovo je četvrta turneja s “Orašarom” po Hrvatskoj, a dosad su ostavili bez daha više od 25.000 gledatelja.

POSLJEDNJE DODANO: