MOŽE BITI OPASNO

U Splitu, Rijeci i Zagrebu zbog saharskog pijeska loša kvaliteta zraka

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da je kvaliteta zraka u Zagrebu danas loša.

To pokazuju mjerne gradske postaje, a na trenutno stanje jako utječe i saharska prašina zbog koje je zrak u petak bio zamuće te imao žućkasti odsjaj.

Nakon kiše koja je u noćas pala u Zagrebu, mnoge građane iznenadila je prljavština na njihovim automobilima koju su donijele oborine.

Prema današnjim podacima mjernih postaja, kvaliteta zraka u Splitu i Rijeci još je gora nego u Zagrebu. Tamo je označena kao vrlo loša. 

U Splitu je onečišćenje česticama PM₁₀ na 111,81 i česticama PM₂.₅ na 43,92, a u Rijeci PM₁₀ iznosi 142,10, a PM₂.₅ je 50,22.

-Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, posebno za malu djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima i kroničnim kardiopulmonalnim bolestima, objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e, prenosi N1.

-Saharska prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dodala je ona.

Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, savjetuje se poduzimanje određenih zaštitnih mjera. U pravilu, ako se nađete u prašnjavoj oluji, pridržavajte se onih preporuka koje se odnose i na situacije kada je kvaliteta zraka loša.

Ostanite u kući što je više moguće, a kada ste vani, nosite masku za prašinu. Na prvi znak poteškoća s disanjem, odmah potražite stručni liječnički savjet.

Zašto nam dolazi saharski pijesak?

-Transport saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Promatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli kako bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode, rekao je viši znanstvenik CAMS-a Mark Parrington, prenosi N1.

Eumetsat navodi da se čestice saharske prašine podižu u atmosferu naletima površinskog vjetra i mogu se prenositi i taložiti tisućama kilometara daleko.

Utjecaj na zdravlje

Posljednja predviđanja CAMS-a otkrila su da je saharska prašina značajno utjecala na kvalitetu zraka u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju, a najveće pogoršanje kvalitete zraka zabilježeno je u Bugarskoj, Cipru i Grčkoj.

Karipska agencija za javno zdravstvo (CARPHA) ranije je pisala o utjecaju saharskog pijeska na zdravlje, pozivajući pritom ljude da se zaštite od štetnih zdravstvenih učinaka oblaka saharske prašine.

POSLJEDNJE DODANO: