PORAST BROJA STRANIH RADNIKA

U prva dva mjeseca ove godine izdano 43 tisuće radnih dozvola za strance

U samo dva mjeseca ove godine izdano je više od 43.000 radnih dozvola za strance, 46 posto više nego prošle godine, izvještava HRT.

Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora. U najvećoj mjeri potaknut je iseljavanjem domaćeg stanovništva u razvijenija gospodarstva Europske unije te umnogome utječe i na produktivnost hrvatskog gospodarstva, tvrde poslodavci. 

-Stav poslodavaca je da dovoljan broj zaposlenika možemo osigurati samo sustavnim pristupom koji uključuje promjenu poreznog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvoz radne snage, istaknula je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

-Balansiramo između potreba poslodavaca i gospodarstva, štitimo domaću radnu snagu i vodimo brigu o sigurnosti prije svega jer to nam je ključ ne samo za gospodarstvo nego i pojedine grane. Zamislimo turizam u nestabilnoj zemlji, ali na kraju ili na prvom mjestu zbog svojih građana. Nećemo nikada dopustit da nas preplave nekakve emocije straha ili mržnje jer za njima nema potrebe, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova.

POSLJEDNJE DODANO: